Sukūrė lauželį – supleškėjo kaimynų pastatai

Dėl neatsargaus žmogaus elgesio su ugnimi antradienį supleškėjo keli ūkiniai pastatai Buitūnų kaime, Kuktiškių seniūnijoje. Apie 13 valandą vietiniai gyventojai pastebėjo, kad per sausus pernykštės žolės plotus ritasi liepsnos liežuviai. Tačiau kol atvyko gausios ugniagesių gelbėtojų pajėgos iš Utenos, Saldutiškio, Antalgės ir Linkmenų (Ignalinos r.), liepsnos jau apėmė dviejų negyvenamų sodybų statinius.

 

Kaip portalui udiena.lt sakė Utenos APGV Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus vyr. inspektorius Dalius Venslovas, gaisras kilo dėl to, kad vienos Buitūnų kaimo gyventojos draugas sukūrė laužą, o esant nepalankiam vėjui ugnis persimetė į sausą pernykštę žolę, todėl akimirksniu ugnis išplito po didelius žolės plotus.
Atskubėję ugniagesiai gelbėtojai ėmė gesinti atvira ugnimi degančius pastatus, o kiti ėmė kovoti su liepsnojančiais žolės plotais, jiems į talką atskubėjo ir patys buitūniškiai. Netoliese gyvenantis Rimantas gūžčiojo pečiais ir prisipažino nesuprantąs, kodėl žmonės sukuria laužą tuomet, kai aplink sausa žolė. „Netoli namų yra tokia kalvelė, užlipau ant jos ir pamačiau dūmus. Iš pradžių dar puoliau gesinti žolę, bet pamačiau, kad tai beprasmiška – situacija buvo nevaldoma. Teko laukti ugniagesių. Visa tai vyko apie 13 valandą”, – pasakojo išsigandęs buitūniškis Rimantas, kuris teigė, kad praeityje tokio didelio gaisro jam neteko regėti.
Gaisro metu sudegė medinė daržinė, tvartas bei ūkinis pastatas, kuriame buvo laikomi įvairūs namų apyvokos daiktai. Pasak Buitūnų kaimo gyventojų, abiejose sodybose šeimininkai nuolat negyveno. Į vieną iš jų sodybos savininkai atvažiuodavo dažniau – čia sodindavo daržus, turėjo šiltnamį.
Deginant sausą žolę šalyje kasmet ugnis pasiglemžia ne tik pastatus, bet ir žmonių gyvybes. Antradienio įvykis, kuomet dėl neatsargaus elgesio su ugnimi supleškėjo kaimynams priklausantys pastatai, šiais metais Utenos rajone pirmas. Tos pačios dienos priešpietę ugniagesiai gelbėtojai skubėjo gesinti ir įsiplieskusio gaisro Tauragnų seniūnijoje, Tautiškio kaime – čia gyventojai sukūrė kelis lauželius, o nuo vieno iš jų ugnis nušliaužė iki pastato. Gaisro metu supleškėjo medinis ūkinis pastatas ir jame buvęs visas turtas. „Žmonės nepasimoko iš kitų nelaimės. Štai trečiadienio rytą paskambino moteris iš Jasonių ir pageidavo leisti kurti laužą. Išaiškinau, kad tai daryti šiuo metu labai pavojinga, tačiau, kaip supratau, ji nežada paklusti”, – piktinosi Dalius Venslovas.

„Utenos dienos” inf., J. Pavilonienės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas