Ignalinos biblioteka tampa vis modernesnė

Vienas iš Ignalinos rajono savivaldybės administracijos įgyvendinamo projekto „Paslaugų ir asmenų aptarnavimo kokybės gerinimas Ignalinos rajono savivaldybėje“ uždavinių – Ignalinos viešojoje bibliotekoje įdiegti modernią (radijo dažnio identifikavimo) knygų apsaugos, išdavimo ir grąžinimo sistemą (RFID).

Konkursą šiai sistemai įdiegti laimėjo UAB „Atea”. Šios įmonės darbuotojai visus įrangos pastatymo ir įdiegimo darbus atliko maždaug per dvi savaites. Taigi dabar bibliotekoje, prie pagrindinių įėjimų durų veiks automatizuota praėjimo vartelių bei incidentų stebėjimo ir registravimo sistema, skaitytojų aptarnavimo salėje bus naudojamas elektroninis savitarnos knygų išdavimo ir grąžinimo įrenginys. Skaitytojas, norėdamas pasiimti knygas į namus, pateikia savitarnos įrenginiui nuskaityti savo skaitytojo pažymėjimą ir ant lentynėlės padeda išsirinktas knygas. Įrenginys vienu metu užregistruoja visas imamas knygas bei išspausdina kvitą, kuriame nurodoma, kokios knygos yra paimtos ir iki kada kiekvieną iš jų būtina grąžinti. Bibliotekoje sumontuota stebėjimo kamera, kuri fiksuoja skaitytojus, imančius ir grąžinančius knygas, ir kitus asmenis buvusius šalia. Visa informacija bus įrašoma į kompiuterį.

Bibliotekoje taip pat įrengtos keturios kompiuterizuotos personalo darbo vietos įsigyti RFID apsaugos elementai. Į kiekvieną spaudinį įklijuojamas specialus apsaugos elementas (lipdė), kurį vartotojas, naudodamasis savitarnos įrenginiu, ar bibliotekos darbuotojas gali aktyvuoti ir deaktyvuoti. Jeigu užsimiršę skaitytojai iš bibliotekos bandytų išsinešti knygą be leidimo, apsaugos varteliai ją atpažintų ir įjungtų pavojaus signalą.  Kai leidinys išduodamas teisėtai išsinešti, apsaugos elementas deaktyvuojamas ir varteliai į jį nereaguoja. Gegužės 22 dieną bibliotekoje buvo išbandyta, kaip veikia sistema, vyko darbuotojų mokymai.

Dabar Ignalinos bibliotekos lankytojai galės daug greičiau ir patogiau naudotis bibliotekos fondais, o ir bibliotekos darbuotojai turės daugiau laiko suteikti žmonėms reikiamų papildomų konsultacijų bei operatyviai surasti ir padėti išsirinkti norimą knygą ar kitą informacijos šaltinį.

Karantino metu lankytojai aptarnaujami priimant ir išduodant knygas. Grąžintos knygos yra 72 val. „karantinuojamos” tam skirtoje patalpoje. Knygas galima užsisakyti internetu, arba išsirinkti iš specialaus stendo (fojė prie įėjimo). Į lankytojų aptarnavimo sale išsirinkti knygų skaitytojai kol kas neįleidžiami.

Ignalinos rajono savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas