Šernakiaules neteisėtai laikantys ūkininkai didina afrikinio kiaulių maro grėsmę

Nors afrikinis kiaulių maras Lietuvai graso jau daugiau kaip metus, kai kurie ūkininkai nepaiso draudimo laikyti šernus ir šernakiaules ir neteisėtai tai daro.

Antai Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) pareigūnai, patikrinę gyventojų pranešimą, nustatė, kad Radviliškio rajono Aukštelkų seniūnijoje ūkininkas V. K laiko tris šernakiaules. Jo ūkyje aplinkosaugininkai apsilankė kartu su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) pareigūnais. Šiam ūkininkui, nepaisančiam VMVT direktoriaus 2016 m. kovo 30 d. įsakymo dėl afrikinio kiaulių maro stebėsenos ir kontrolės priemonių šernų populiacijos ir kiaulių laikymo vietose, bus surašytas protokolas ir skirta bauda. Jam įteiktas privalomas nurodymas sunaikinti šiuos gyvūnus.
Tai jau ne pirmas toks atvejis šiemet Šiaulių regione. Praėjusį birželį aplinkosaugininkai V. M. sodyboje Šiaulių rajone rado aptvare laikomus 7 šernus. Vyras neturėjo leidimo laikyti nelaisvėje laukinius gyvūnus ir nepaisė minėtojo VMVT direktoriaus įsakymo.
Balandžio mėnesį Joniškio rajono Skaistgirio seniūnijoje esančioje A. P. fermoje apsilankę pareigūnai rado net 16 aptvare laikomų šernakiaulių. Pažeidėjui taip pat buvo surašytas protokolas ir įteiktas privalomas nurodymas sunaikinti gyvūnus.
Šernakiaulės – tai šerno ir kiaulės hibridas.  Laukinės gyvūnijos įstatymas draudžia kryžminti laukinius ir naminius gyvūnus. Tai leidžiama tik mokslinių tyrimų tikslais turint Aplinkos ministerijos įgaliotos institucijos leidimą, išduotą vadovaujantis Laukinių gyvūnų naudojimo taisyklėmis.
Šios taisyklės draudžia laikyti laukinių gyvūnų hibridus, jų palikuonis ir gyvūnus, kuriems veisti naudoti hibridai, išskyrus nustatytas išimtis. Už šių reikalavimų nesilaikymą gresia administracinė atsakomybė.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas