„Sidabro vainikėlis“ skelbs geriausius jaunuosius liaudies dailės meistrus

Net 50 talentingų jaunųjų tradicinės liaudies dailės kūrėjų birželio 2 d. 13 val. rinksis Jonavos kultūros centre – čia vyks Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis” respublikinės parodos uždarymas ir laureatų apdovanojimai.

Baigiamojoje „Sidabro vainikėlio” parodoje Jonavos kultūros centre bus galima susipažinti su senaisiais lietuvių vaikų mediniais žaislais, atkurtais pagal muziejuose saugomus pavyzdžius, pasigėrėti ažūriniais karpiniais ir kruopščiai siuvinėtais dirbiniais – nuo nosinaičių iki sijono, atrasti spalvų ir raštų dermių įvairovę austose juostose, stebėtis įspūdingo dydžio keraminėmis skulptūromis ir išvysti iki tol nematytą mergvakario sietyną – Mažosios Lietuvos reliktą.
Šiųmetėje parodoje taip pat konkuruoja ypač tradiciniai, regionui būdingi dirbiniai ir kūrybinio polėkio, šiek tiek atitrūkusio nuo tradicinės formos, įkvėpti objektai. Kai kuriuose regionuose ryškėja vietinės amato mokyklos – karpymo, drožybos ar keramikos –, suteikiančios vietovei individualių bruožų. Medžio drožybos bei karpymo tradicija klostosi Telšių regione, tekinti medžio dirbiniai – Marijampolės regiono vizitinė kortelė, žiesti moliniai indai – Panevėžio rajono arkliukas, Utenos, kaip ir Alytaus, regioninėse parodose pakaitomis žiba skirtingi amatai. Kauno miesto atrankos nebeįsivaizduojamos be kruopštaus siuvinėjimo, o Vilniaus mieste įprastai dominuoja tekstilės dirbiniai. Tauragės regioninės atrankos išsiskiria kitu aspektu. Tai – bene vienintelis taškas „Sidabro vainikėlio” žemėlapyje, kuriame ypatingas dėmesys skiriamas regiono unikalumui išreikšti: pasirenkami vietovei tipiškų dirbinių pirmavaizdžiai.
Šiemet baigiami skaičiuoti penktieji Lietuvos liaudies kultūros centro organizuojamo moksleivių liaudies dailės konkurso ,,Sidabro vainikėlis” metai. Nors iš pirmo žvilgsnio tai kuklus jubiliejus, tačiau kasmet prasidedantis naujas konkurso sezonas džiugina taip, tarsi skaičiuotų savo vyksmo dešimtmečius. Kiekvienais metais jis suburia visos Lietuvos vaikus ir jaunuolius tam, kad šie pristatytų, ką jų regionas, rajonas, miestelis turi geriausio, išskirtinio, unikalaus. Gausėjančios dalyvių, o svarbiausia – juos ruošiančių mokytojų gretos leidžia džiaugtis šia nedidele sukaktimi.
Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis” kelionė pradedama vietiniais turais, kurių laimėtojai keliauja į regionines atrankas ir tik pusšimtis geriausiais regionuose pripažintų vaikų ir jaunuolių susitinka varžytuvėms finalinėje parodoje, kurioje išrenkami nagingiausi, darbščiausi, išradingiausi jaunieji Lietuvos meistrai.
Pagrindinis konkurso tikslas – liaudies dailės tradicijų palaikymas ir gaivinimas. Siekiama, kad jaunoji karta susipažintų su šimtmečiais gludinta estetika, perimtų ir savo dirbiniuose pritaikytų charakteringas formas, proporcijas, koloritą, ornamentiką bei kitas išraiškos priemones. Jaunuoliai skatinami ugdyti meninius įgūdžius, tobulėti kaip meistrai varžantis su bendraamžiais iš kitų regionų ir ypač – pasidalyti savo triūso vaisiais parodose.

Lietuvos nacionalinio kultūros centro inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas