Bibliotekų savaitė gimnazijoje atvėrė vertybių skrynią

Kaip ir kiekvienais metais, šiemet paskutinę balandžio savaitę visos Lietuvos bibliotekos minėjo jau 18-ąją Nacionalinę bibliotekų savaitę, kurios šiųmetė tema buvo „Kartu mes kuriame ateitį“. Ta proga Utenos Adolfo Šapokos gimnazijos bibliotekoje ir visoje gimnazijoje vyko unikalus renginių ciklas, siejantis literatūrą ne tik su knygomis, rašytojais ar biblioteka, bet ir su muzika, menais bei būsimomis abiturientų studijų kryptimis, ateities profesijomis.

Pirmadienį, pirmąją bibliotekų savaitės dieną, vos įžengus į gimnaziją tiek mokytojus, tiek gimnazistus pasitiko muzikos mokytojo Vytauto Latono diriguojamas mokyklos pučiamųjų orkestras „Cinkas”. Muzikaliausi gimnazistai, susirinkę dar gerokai prieš aštuntą, susibūrė gimnazijos fojė ir kiekvieną sutiko su gyvai atliekama instrumentine muzika bei šokių kolektyvo „Motus” šokiu. Kiekvienas atėjusysis traukė literatūrinės loterijos bilietą, o nugalėtojus atsitiktine tvarka iškilmingai išrinko pats „Cinko” vadovas. Tęsiant su menu susijusių renginių ciklą, Šapokos gimnazijos bibliotekoje taip pat vyko vienos talentingiausių gimnazijos mokinių Liepos Petkūnaitės piešinių parodos „Laiškas melancholijai” pristatymas.

Abiturientė kalbėjo apie kūrybinį procesą, kiek laiko užtrunka užbaigti vieną paveikslą, taip pat samprotavo literatūros tema, užsiminė knygų iliustratorę Tovę Janson ir rašytoją Francą Kafką, tiesiogiai įkvėpusius keletą jos darbų.

Antradienį gimnazijoje lankėsi buvusi šapokiukė, konsultacijų agentūros „Foxy PR” direktorė, asmeninio augimo studijos „Dialogo principas” įkūrėja, kūrybinių procesijų inovatorė Žydrė Dargužytė, 2018-aisiais išleidusi savo pirmąją knygą. Susitikimas su autore bei jos knygos „Mėnuo kaip metai” pristatymas taip pat vyko Adolfo Šapokos gimnazijos bibliotekoje. Nors visa mokykla ten sutilpti tikrai negalėjo, tačiau su autore susitikti nusprendę gimnazistai turėjo unikalią progą išgirsti Žydrės Dargužytės sėkmės istoriją, sužinoti kaip iš tiesų gimė pirmoji jos knyga ir susipažinti su unikaliomis, iš pirmo žvilgsnio visai su literatūra nesusijusiomis jos profesijomis bei studijų kryptimis.

Trečiadienį, balandžio 25 dieną, gimnazijoje svečiavosi Leliūnų meno centro keramikė Ramunė Pranckevičiūtė ir Tradicinių amatų centro „Svirnas” vadovė Dalia Urbonienė, kurios skirtingų pamokų metu ne tik supažindino jauniausius Adolfo Šapokos gimnazistus su savo praktikuojamasiais amatais, bet ir suteikė progą patiems mokiniams užsiimti keramika ir medžio raižiniais. Gimnazistai lipdė molio tipiją, ant nereikalingos medžio plokštelės bandė išraižyti įvairiausius paveiksliukus, taip ne tik susipažindami su unikalesnėmis, su menais tiesiogiai susijusiomis profesijomis, bet ir užsiimdami savotiškomis meno terapijomis, pailsėdami viduryje sunkios darbo dienos.

Ketvirtadienio rytą Adolfo Šapokos gimnazijos bibliotekoje mokiniams buvo suorganizuota literatūrinė viktorina „Aš ir literatūra”, kurios metu trečios ir ketvirtos klasės gimnazistai atsakinėjo į įvairius su literatūra susijusius klausimus. Abiturientų buvo klausiama, koks užsienio autorius žymiausius savo kūrinius parašė tamsoje, kas savo testamente neleido publikuoti jokių savo veikalų ir daugelio kitų su įvairių lietuvių ir pasaulio rašytojų biografiniais faktais susijusių klausimų. Tad abiturientai turėjo progą ne tik patikrinti savo žinias prieš lietuvių kalbos valstybinį egzaminą, bet ir sužinoti naujų negirdėtų faktų apie lietuvių bei pasaulio rašytojus.

Popiet, jau pasibaigus pamokoms, dar kartą buvo prisiminta tikroji abituriento vertė, kai labiausiai bibliotekai nusipelnę dvyliktokai buvo asmeniškai pakviesti į bibliotekos skaityklą, kur vyko specialiai jiems suorganizuota padėkos popietė. Skaitykloje jaukiai įsitaisę abiturientai vaišinosi arbata ir saldumynais, klausėsi gyvos muzikos ir atsiėmė jiems bibliotekos vedėjos Vidos Gudelienės iškilmingai įteiktas dovanas bei padėkos raštus. Abiturientai buvo apdovanoti už darbus, kurie neliko nepastebėti, už bibliotekos veiklų viešinimą, už pagalbą renginių metu, už nepamirštamas akimirkas scenoje ir dar už daugelį kitų vienaip ar kitaip prie bibliotekos gerovės prisidėjusių darbų.

Penktadienį, paskutinę Nacionalinės bibliotekų savaitės dieną, vainikavo jauniausiems gimnazijos mokiniams surengta lietuvių kalbos ir literatūros viktorina„Literatūros pasaulyje”. Dar prieš renginį kiekviena devintokų klasė subūrė savo komandą, kuri per šeštą pamoką bibliotekos skaitykloje dalyvavo specialiai jiems suorganizuotoje viktorinoje. Linksma, netradicinė žinių patikra prasidėjo trumpu kiekvienos komandos prisistatymu, po to jaunieji gimnazistai buvo klausinėjami įvairiausių su literatūra susijusių klausimų, raiškiai skaitė bibliotekininkės pateiktus eilėraščius bei dar sykį pasitikrino per pirmuosius metus Adolfo Šapokos gimnazijoje įgytas lietuvių kalbos bei literatūros žinias.

Bibliotekininkės Vidos Gudelienės ir jos draugų suorganizuotų renginių dėka šių metų Nacionalinės bibliotekų savaitės metu gimnazistai turėjo daug išties unikalių galimybių patikrinti jau turimas žinias, išbandyti save naujose srityse bei iš gimnazijos svečių pasakojimų išmokti ar sužinoti tai, ko joks mokytojas per jokias pamokas niekada nepasakys.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas