Uteniškiai Valstybės atkūrimo dieną nusprendė paminėti netradiciškai

Išgirdusi Prezidentės Dalios Grybauskaitės raginimą kūrybingai ir prasmingai minėti Valstybės atkūrimo dieną, Utenos švietimo centro direktorė Vitalija Bujanauskienė su savo kolegėmis nusprendė šią Lietuvai svarbią datą įprasminti kiek kitaip – išradingai. Sukvietusi įvairių įstaigų darbuotojus ir visus norinčius išmokti vilnos vėlimo paslapčių, dar kartą įrodė tai, kad Vasario 16-ąją galima švęsti kitaip.

Su Valstybės atkūrimo diena dešimtį dalyvių pasveikinusi V. Bujanauskienė teigė, kad šią datą galima paminėti ne raudomis, dainomis ar šokiais, o prasminga veikla. „Dabar ir istorikai pripažįsta, kad istoriją kuriame kiekvienas iš mūsų. Jūs čia atėjote ir esate istorijos dalis, o tai, kas įvyks vakare, – taip pat bus istorija. Turime simbolius, kuriuos mes galime panaudoti praktiškai”, – kalbėdama ir rodydama vaizdinę medžiagą aiškino direktorė, prisimindama lietuvišką kaimą su darželyje žaliuojančiomis rūtomis, žemę dirbantį ūkininką ar į būrį susispietusių švelniavilnių avelių, iš kurių vilnos galima gauti praktiškų dirbinių.
Kviesdama Vasario 16-ąją švęsti kitaip, V. Bujanauskienė visus susirinkusius ragino iš vilnos nusivelti norimą darbelį ir jį papuošti tautine atributika.
Kelių valandų darbas neprailgo – iš pradžių reikėjo pasverti vilną, ją lygiai paskirstyti, o paskui velti šlapiuoju būdu – su vandeniu ir muilu. Vieni, turėdami šiek tiek patirties, su šiuo darbu susidorojo ypač greit, kitiems reikėjo šiek tiek kantrybės, tačiau savo gaminiais – šlepetėmis, veltiniais ar pirties kepurėmis – džiaugėsi kiekvienas, kai kurie savo dirbinius papuošė ir tautine atributika. Nemažą vilnos vėlimo praktiką turinti Krašuonos progimnazijos direktoriaus pavaduotoja Viktorija Vilūnienė veltinius padabino Vyčio simboliu.
Tai nelengvas fizinis darbas, stovint pavargsta nugara ir kojos, tačiau šis procesas žmogui leidžia atsipalaiduoti ir pailsėti. „Tai tikra reabilitacija”, – pastebėjo pirmą kartą vėlimo pamokoje dalyvaujanti Bronė.
Vėlimo paslapčių išmokti atskubėjo ir vienas vyras – Utenos rajono savivaldybės administracijos Švietimo, sporto ir jaunimo reikalų skyriaus vyr. specialistas Jonas Paukštė, kuris nusprendė nusivelti šlepetes. Jis neslėpė – darbas sunkus, bet rezultatas džiuginantis.

Laikraščio „Utenos diena” inf., L. Narčienės nuotr.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas