Agluonoje bus atidarytas paminklas Lietuvos karaliui Mindaugui ir karalienei Mortai

Rugsėjo 20 dieną 12.00 val. Agluonoje (Latvija) bus iškilmingai atidarytas paminklas Lietuvos karaliui Mindaugui ir karalienei Mortai.
Prieš kelis metus vykusiame paminklo konkurse, kuriame dalyvavo devyni Lietuvos ir Latvijos skulptoriai, geriausiu buvo pripažintas skulptoriaus Vidmanto Gylikio kartu su architektais Jonu Anuškevičiumi ir Vyteniu Izokaičiu parengtas paminklo projektas. Antrąją vietą šiame konkurse laimėjo Utenos dailės mokyklos direktoriaus pavaduotojas skulptorius Giedrius Mazūras.

 

Paminklo statybos iniciatoriai – Utenos dailės mokyklos direktorius Jonas Pleckevičius ir Latvijos Dailės akademijos profesorius, Rezeknės vidurinės dailės ir dizaino mokyklos direktorius Osvaldas Zvejsalniekas. Lėšų darbams surinkta iš privačių rėmėjų, prisidėjo ir Lietuvos bei Latvijos savivaldybės.  Latvijos Dailės akademijos profesorius Osvaldas Zvejsalniekas, kviesdamas paremti paminklo statybą, sakė: „Turėtume suprasti, kad tai nėra paminklas kažkokiam svetimšaliui valdovui. Tai buvo vienintelė baltų karalių šeima mūsų istorijoje, kurios šaknys siekia Latviją.” Manoma, kad  Mindaugas 1263 metais buvo nužudytas ir palaidotas būtent Agluonoje – miestelyje tarp Daugpilio ir Rėzeknės.

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas