Kuktiškietį sužavėjo neįprasto dydžio grybas

„Nežinau, kas tai per grybas ir norėčiau apie jį daugiau sužinoti”, – portalui udiena.lt atsiuntęs nuotraukas su įspūdingo dydžio grybu prisipažino Kuktiškių seniūnijoje gyvenantis Rolandas. Jo mama, atvykusi iš Vilniaus į Aviniškio kaimą, netoli sodybos aptiko daug mažų baltų į kamuoliukus panašių grybų. O šalia gėlyno puikavosi didžiulis 60 centimetrų skersmens grybas. Jį šeimininkai išrovė ir pastatė sodybos kieme – kol jis sutreš, puoš aplinką.

Rolando teigimu, šeima grybo valgyti neketina.
Kaip teigiama, šis pumpotaukšlinių šeimai priklausantis grybas – kukurdvelkis – išsiskiria savo rutuliškas forma ir per parą gali užaugti iki 1 metro ar net daugiau. Pirmiausia susiformuoja lygus, panašus į odą išorinis sluoksnis, kuris labai greit ima trūkinėti ir trupėti. Spalva balta, tačiau nevienoda, nes turi ir gelsvo ar rusvo atspalvio.
Grybai auga liepos – spalio mėnesiais, dažniausiai randamas pievose, ganyklose, parkuose bei soduose. Mėgsta dirvožemį, kuriame nėra azoto. Auga tiek pavieniui, tiek grupėmis netoli viens kito.

Mieli portalo udiena.lt skaitotojai, jei gamtoje užfiksavote neįprastus ar įdomius reiškinius, nuotraukas su prierašu siųskite mums į redakciją adresu udiena.lt@gmail.com. Laukiame Jūsų laiškų ir nuotraukų!

Laikraščio „Utenos diena” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas