Entomologai aptiko naujų Lietuvos faunai niūravabalių rūšių

Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus šimtmečiui skirta moksline studija apie Lietuvoje aptinkamus saproksilinius vabalus šio muziejaus entomologai dr. Romas Ferenca ir dr. Vytautas Tamutis nori atkreipti visuomenės dėmesį į šių vabalų svarbą miškui, žinių apie juos stoką, jų apsaugos problemas ir siekia paskatinti išsamiau juos tyrinėti visame Baltijos regione.

Tyrimų metu buvo aptiktos dvi naujos Lietuvos faunai niūravabalių Phloiotrya subtilis ir Orchesia fusiformis rūšys.

Saproksiliniai (susiję su negyva, pūvančia mediena) vabalai yra labai svarbūs miško ekosistemoms. Pastaraisiais dešimtmečiais mažėjanti jų populiacija – intensyvėjančios žmogaus ūkinės veiklos ir jos neigiamo poveikio šioms ekosistemoms išdava.
Europoje kai kurios saprokslinių vabalų rūšių yra įtrauktos į saugomų gyvūnų sąrašus, itin daug dėmesio skiriama jų apsaugai. Tačiau apie tuos vabalus labai trūksta žinių. Todėl juos aktyviai tyrinėja daugelio šalių mokslininkai.
Entomologai Vytautas Tamutis ir Romas Ferenca kartu su kolega iš JAV prof. Darren’u Andrew’u Pollock’u atliko Lietuvoje aptinkamų saproksilinių vabalų taksonominę ir ekofaunistinę analizę ir sudarė anotuotą rūšių sąrašą. Šis darbas neabejotinai svarbus tiek moksliniu, tiek praktiniu aspektu.

Aplinkos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas