Kryžius Šiaudinių kapinėse primins išnykusius kaimus

Šalia kelio Utena-Panevėžys ant kalniuko stūksančiose senose Šiaudinių kaimo kapinėse iškilęs beveik aštuonių metrų aukščio medinis kryžius iš tolo traukia pravažiuojančiųjų akį. Kryžius pastatytas Utenos rajone išnykusiems kaimams atminti. Netoliese iškils ir medinė skulptūra, kuri įamžins į Sibirą ištremtų Šiaudinių kaimo gyventojų atminimą.

2019 metus Lietuvos Respublikos Seimas, siekiant išsaugoti senuosius vietovardžius, paskelbė vietovardžių metais. „Vietovardžių metai turėtų tapti paskata rajono seniūnijoms įamžinti jose išnykusius kaimus, – sakė Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus specialistas Arvydas Mitalas. – Kaip tai padaryti, kiekvieno išmonės reikalas. Originaliai saugomas kaimų atminimas Saldutiškio Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios šventoriuje. Čia kaimai įamžinti paprastais iš laukų atvežtais akmenimis, kurie, sujungti kalvystės darbais, primena rožančių.”
Kryžius Šiaudinių kapinėse pastatytas iš Paminklotvarkos programos lėšų. Iš klijuoto ąžuolo kryžių sumeistravęs rokiškėnas 47 metų Arijus Stočkus atviravo, kad pastačius kryžių jo akis užplūdo ašaros.
„Sėdėjau po kryžiumi ir iš laimės verkiau. Jis stovės ir tada, kai manęs jau nebebus, – kalbėjo A. Stočkus. – Kryžius išsilaikys bent 50–60 metų. Laiptus darau ir tvoras statau norėdamas užsidirbti pragyvenimui, o kryžių stačiau ne dėl pinigų, svarbu, kad jis teiktų žmonėms džiaugsmą.”
Neseniai iš Paminklotvarkos programos lėšų atnaujintas ir Leliūnų miestelyje stovintis kryžius. Seną kryžių naujam gyvenimui prikėlė minėtas savamokslis medžio meistras. A. Stočkus. Meistras sakė, kad kryždirbystės, kuria labai didžiuojasi, niekur nesimokė, o jos įvertinti neįmanoma jokiais pinigais.

Utenos r. savivaldybės administracijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas