Bendrovė „Utenos trikotažas“ investuoja ne tik į gamybos technologijas, bet ir į darbuotojus

Utenoje veikianti ir Lietuvos vardą pasauliniu mastu garsinanti bendrovė „Utenos trikotažas” šiemet mini 50 metų veiklos jubiliejų. Pusamžio slenkstį tekstilės gamintoja žengia fiksuodama nuoseklų augimą ir planuoja, kad 2017 metai taip pat bus sėkmingi. Apie teigiamus pokyčius ir ateities perspektyvas pasakojo „Utenos trikotažo” generalinis direktorius Algirdas Šabūnas.

Pastaruoju metu „Utenos trikotažas“ skaičiuoja augimą, tačiau taip buvo ne visuomet. Apžvelkite pastarųjų metų bendrovės veiklos pokyčius.

Kaip daugelį įmonių ir kiekvieną iš mūsų asmeniškai, taip ir „Utenos trikotažą“ gerokai sukrėtė 2008 m. ekonominė krizė. Siekiant išlaikyti bendrovę ir pastatyti ją ant kojų, teko priimti daug sudėtingų sprendimų, neišvengta ir klaidų. Vis dėlto pamažu ryškėjo nauja bendrovės vizija, o 2012 metais valdyboje pritarta naujai strategijai, kuri pastaruoju metu leido pasiekti teigiamų rezultatų. 2016 metais fiksuotas reikšmingas bendrovės augimas, o ir šių metų tendencijos yra daug žadančios. Pritraukiame naujų klientų, kuriame naujas paklausias medžiagas, todėl šiemet bendrovės pardavimai, tikėtina, bus kone du kartus didesni, nei buvo 2012 m.

Papasakokite, kaip bendrovei pavyko atsitiesti po krizės?

Išsaugoti bendrovės veiklos tęstinumą padėjo keli pagrindiniai faktoriai – tai savalaikiai, ryžtingi sprendimai ir įmonės darbuotojų susitelkimas. Sunkiausiu metu gamykloje dirbo apie 700 žmonių, kurie tikėjo įmonės ateitimi, todėl sutiko kartu su bendrove susiveržti diržus. Tam, kad išsaugotume kaip įmanoma daugiau darbo vietų, teko dirbti ne visą darbo savaitę ar eiti neapmokamų atostogų. Galiausiai 2012 m. pasirinkta nauja bendrovės strategija – kurti ekologiškus, aukštos kokybės gaminius, investuoti į naujų medžiagų vystymą ir naujų klientų paiešką. Tai mums padėjo pelnyti išskirtinumą ir rasti naujų užsakovų tarptautinėje rinkoje. Tuo esame gerokai pranašesni už konkurentus Azijoje, kur orientuojamasi į pigią masinę produkciją. To nebūtume pasiekę be mūsų darbuotojų žinių, patirties ir atsidavimo įmonei.

Kaip prognozuojate „Utenos trikotažo“ ateitį? Kas laukia artimiausiu metu?

2017 m. toliau sparčiai augame ir tikimės išlaikyti dviženklį pardavimų augimo tempą. Naujų, modernių medžiagų kūrimas ir gamyba išlieka vienu pagrindinių bendrovės prioritetų. Investuojame į naujų technologijų įrengimus – skaitmeninio marginimo techniką, modernius dažymo aparatus ir šiuolaikiškas mezgimo mašinas. Tai šimtus tūkstančių eurų kainuojančios investicijos, kurios leidžia bendrovei būti technologiškai pažangia, stiprinti savo pozicijas ir sėkmingai konkuruoti ateityje. Tikiu „Utenos trikotažo“ potencialu, kuris, mano nuomone, ateityje leidžia tikėtis tapti inovatyvaus trikotažo gamybos lyderiu visoje Europoje.
Šiemet „Utenos trikotažas“ prisijungė prie „Greenpeace“ inicijuotos „Detox“ iniciatyvos, kuria patvirtina savo tarptautinį įsipareigojimą vykdyti ekologišką ir švarią gamybą. Esame pirmoji bendrovė Lietuvoje, kuri prisiėmė tokį svarbų įsipareigojimą. „Detox“ projekte dalyvauja 78 bendrovės iš viso pasaulio, tarp kurių „Valentino“, „Benetton“, „Levis“ ir kiti pasaulyje garsūs gamintojai, tačiau medžiagų dažymą ir gamybą vykdančių įmonių – tokių kaip „Utenos trikotažas“ – yra vos kelios. Organizacija „Greenpeace“ nuo 2011 m. aktyviai kovoja su teršalais tekstilės pramonėje ir reikalauja, kad didieji gamintojai bei jų tiekėjai iki 2020 m. įsipareigotų nebenaudoti aplinkai pavojingų cheminių medžiagų gamyboje ir užtikrintų, jog jos nepateks į nuotekų vandenį.

„Utenos trikotaže“ dirba beveik 800 darbuotojų. Kaip pavyksta išlaikyti tokį didelį kolektyvą po vienu stogu?

Tokio dydžio gamyklų Europoje liko labai nedaug – gal tik Turkijos gamyklose dirba daugiau darbuotojų. Esame didžiausia gamykla visoje Vidurio ir Rytų Europoje. Vidutinis darbo „Utenos trikotaže“ stažas siekia apie 18 metų, o savanoriškai paliekančių įmonę darbuotojų procentas yra palyginti nedidelis. Didžiuojamės kolektyvo veteranais, kurių ne vienas bendrovėje pasiekė karjeros aukštumų. Mūsų kolektyvas yra gana brandus, todėl kasmet nemažai darbuotojų išleidžiame į užtarnautą poilsį. Tam, kad pakeistume išeinančius, o šiuo metu – dar ir pasipildytume dėl spartaus augimo, nuolat ieškome naujų komandos narių įvairioms pareigoms. Pradedantiesiems siūlome galimybes išmokti reikalingų įgūdžių, kurie padeda siekti aukštesnių darbo rezultatų, kopti karjeros laiptais ir gauti geresnį atlygį. Siekiame, kad darbuotojai gautų teisingą atlygį už atliktą darbą, todėl nuolat tobuliname atlygio sistemas. Našiausios siuvėjos pas mus per mėnesį gali uždirbti iki 1 000 eurų – tokie pavyzdžiai kai kam skamba neįtikėtinai, bet jie yra tikri ir „Utenos trikotažo“ darbuotojai juos puikiai žino.
Esu įsitikinęs, kad esminis verslo sėkmės faktorius yra žmonės. Norisi, kad įmonėje dirbtų patys geriausi. Todėl svarbu, kad dirbdami įmonėje žmonės gerai jaustųsi, būtų tinkamai įvertinti. Stengiamės sukurti palankias darbo gamykloje sąlygas – darbuotojus kviečiame sportuoti gamykloje esančiame sporto komplekse, čia pat esančioje valgykloje užtikriname maitinimą už visiems prieinamą kainą, įmonės produkciją darbuotojams galima įsigyti patraukliomis kainomis, medicininiame punkte turime masažinius krėslus nugaros negalavimų prevencijai. „Utenos trikotažas“ turi gilias socialiai atsakingos bendrovės tradicijas – 2006 m. bendrovė tapo pirmąja Lietuvoje, įdiegusia socialinės atsakomybės standartą. Turime kolektyvinę sutartį, numatančią daug papildomų išmokų ir privilegijų. Turbūt esame viena iš nedaugelio Utenos regiono įmonių, kurios turi tokį gausų socialinį paketą darbuotojams.

Kokių darbuotojų labiausiai trūksta?

„Utenos trikotažas“ į savo komandą kviečia įvairių sričių specialistus. Daugiau nei trečdalį mūsų darbuotojų sudaro siuvėjos, todėl natūralu, kad nuolat ieškome patyrusių ar tokiomis norinčių tapti siuvėjų. Tačiau įmonėje yra ir daug šiuolaikiškų technologinių įrengimų, kuriems valdyti ir prižiūrėti nuolat reikalingi įvairių gamybos, mezgimo, dažymo, džiovinimo įrenginių operatoriai, technikai, šaltkalviai, elektrikai, automatikai.
Šiuo metu taip pat pradedame stažuotojų programą. Ja siekiame perspektyvius jaunuolius parengti būsimai karjerai „Utenos trikotaže“. Būsimiems stažuotojams per pusantrų metų bus suteikta galimybė padirbėti ir mokytis trijuose skirtinguose įmonės skyriuose bei padaliniuose, o stažuotės pabaigoje jiems bus pasiūlyta nuolatinė pareigybė ir tolesnės karjeros galimybės.
„Utenos trikotažo“ veikla apima tris pagrindines sritis – gamybą tarptautiniams prekių ženklams, UTENOS ir ABOUT prekių ženklais pažymėtų drabužių kūrimą ir naujų, modernių medžiagų vystymą. Kadangi bendrovėje po vienu stogu atliekami visi gamybos darbai – nuo medžiagų sukūrimo iki galutinio produkto pasiuvimo – bendrovės pareigybių spektras yra labai platus.
Turime ir neįprastų pozicijų, pvz., chemikai-technologai, kurie rūpinasi spalvų receptūrų kūrimu iki tikslaus reikalingo atspalvio išgavimo, arba siuvinėjimo technologai, įrengimuose kuriantys programas piešiniams siuvinėti ir vėliau procesą perduodantys operatoriams – šie prižiūri, kad ant pasiūtų drabužių būtų tiksliai atvaizduotas norimas piešinys. Kiekvienas iš jų užima svarbų vaidmenį kuriant šiuolaikiškus gaminius, kurie pelno pripažinimą visame pasaulyje.

Didelėje bendrovėje tikriausiai apstu įkvepiančių karjeros istorijų?

Tikrai taip. Dauguma „Utenos trikotažo“ vadovų kažkada pradėjo dirbti eiliniais darbininkais ar specialistais, o šiandien yra stipriausi technologinių procesų žinovai, cechų, skyrių vadovai. Aukštesnėms pareigoms kandidatų pirmiausia ieškome bendrovės viduje – komandoje, kurią pažįstame ir žinome kiekvieno stipriausias puses, tik paskui dairomės naujų talentų iš išorės. Todėl galėčiau teigti, kad „Utenos trikotaže“ laukiame darbuotojų, kurie norėtų mokytis, dirbti, uždirbti ir siekti karjeros aukštumų.

Dėkoju už pokalbį.
Kalbėjosi Lauris VAINAUSKAS

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas