„Sodoekspertai.lt“ pataria, kaip išsirinkti gerą grandininį pjūklą

Perkant naują grandininį pjūklą labai svarbu žinoti – dirbsite sode ar kartais nešitės ir į mišką. Kiekvienas žmogus pagal jį dominančias savybes, svorį ar kitas sąlygas gali rasti labiausiai jam tinkančią prekę.

Trys taisyklės, renkantis pjūklą
Grandininiai pjūklai per pastaruosius dešimtmečius labai patobulėjo. Šiuolaikiniai modeliai yra patogūs naudoti, sveria mažiau nei pirmtakai, jų pasirinkimas labai didelis. Ši pasirinkimo laisvė naudinga, jei tiksliai žinote, ko ieškote ir kokias sąlygas turi atitikti naujasis prietaisas. Jeigu dar nežinote, ko ieškote, dėl didelio pasirinkimo išsirinkti bus labai sunku. Toliau skaitykite keletą svarbesnių dalykų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį.
Pirmiausia – nepirkite pjūklo tik pagal planuojamą darbų apimtį ir medienos ilgį. Tai įprastas vyriškas sindromas – esą didesnis geriau. Iš tiesų – visai ne taip. Dideli pjūklai yra sunkesni ir, norint saugiai dirbti tuos pačius darbus, reikia kur kas daugiau jėgų ir energijos. Prieš priimdami sprendimą visuomet pasvarstykite, ką su pjūklu darysite? Jeigu norite sode pjauti šakas ir kartais patrumpinti malkas, reikėtų rinktis lengvą ir patogų darbo įrankį. Didelis pranašumas, kad jie pigesni. Įsivaizduokite save, profesionaliu pjūklu pjaunantį nudžiuvusią kriaušės šaką. Ypač tuomet, jei šaka yra aukščiau nei 1,5 m. Gali būti sudėtinga, ar ne?
Antra – reikėtų rinktis žinomo gamintojo prekės ženklą. Tai vienas iš principų, kurį turėtų įsidėmėti kiekvienas darbo įrankį perkantis asmuo. Reikalas tas, kad pigiai bevardei produkcijai dažnai nėra teikiama techninė priežiūra, sunku arba net neįmanoma gauti atsarginių detalių.
Trečia – galbūt net pats svarbiausias dalykas – pasirinkti pjūklą pagal savo sugebėjimus ir jėgas. Išbandykite įvairius pjūklus – skirtingų pjūklų balansavimas, rankenos forma, svoris ir pan. yra skirtingi. Pjūklas turi būti patogus. Nebijokite parduotuvėje pjūklą paimti į rankas ir išbandyti. Palaikykite pjūklą rankoje horizontaliai arba vertikaliai – lyg tikrai dirbtumėte. Ar pjūklą patogu laikyti, o gal jo priekis per sunkus? Pabandykite imituoti, kad šakas pjaunate galvos aukštyje. Ar viskas gerai? Ar patogu? Iš pradžių gali atrodyti juokinga, kad parduotuvėje mosikuojate pjūklu, tačiau tai bus darbo įrankis, kurį teks laikyti rankoje kelias valandas iš eilės, šie niuansai pasirodys labai svarbūs. Dirbant su grandininiu pjūklu nereikia pamiršti, kad tai prietaisas, kuris turi aštrius besisukančius dantukus. Visa tai – vos keleto centimetrų atstumu nuo jūsų pirštų, kojų ir net veido. Pjūklas neskiria, pjaunate medieną ar laikote jį pasirėmę ant kojos. Visuomet turite gerai viską kontroliuoti! Taigi galima teigti, jog gyvybiškai svarbu, kad pjūklas jums tiktų. Užsimaukite odines darbines pirštines ir pabandykite, ar galite pjūklą išlaikyti rankose. Ar didinant greitį patogu dirbti? Ar pasiekiate išjungti pjūklą, jei paleisite rankeną? Ar galite pjūklą kontroliuoti, kai jis juda per medieną? Kai dingsta krūvis arba pjovimo juosta krenta ant žemės, ar galite ją tvirtai išlaikyti rankose?

Grandininio pjūklo savybės
Grandinės stabdys – dalykas, kuris mums atrodo elementarus, nors pirmieji pjūklai buvo visai be stabdžių. Svarbiausia grandinės stabdžio užduotis – užtikrinti saugą kilus atatrankai. Tiksliau – įvykus atatrankai ranka automatiškai patraukia grandinės stabdį, o šis iš karto sustabdo pjūklo grandinę. Tai vienas iš geriausių pjūklo išradimų.
Pjūklo grandinė yra paprastas ir logiškas dalykas, su aštriais dantukais, kurie, atrodo, smagiai pjauna medieną. Iš tiesų tai nėra labai paprasta. Pavyzdžiui, namų ūkyje naudojamas pjūklas yra su mažais dantukais. Grandinės sukurtos taip, kad vibruotų kuo mažiau ir atatranka būtų kuo mažesnė. Kalbant apie pjūklo grandinę, reikia nepamiršti, kad ją derėtų dažnai galąsti ir dirbant. Neaštri grandinė pernelyg apkrauna pjūklą ir gali sugadinti pjovimo juostą.
Svarbu naudoti kokybišką grandinės alyvą. Jokiais būdais į baką nepilkite senos variklio alyvos, kuri neužtikrina jokio tepimo. Alyvos yra visiškai skirtingos ir atitinka visai kitokius reikalavimus. Iš to nesutaupysite! Šiuolaikiniuose pjūkluose grandinės alyva į grandinę, dažniausiai tiekiama automatiškai. Galioja auksinė taisyklė – vienam bakui benzino vienas bakas grandinės alyvos. Tiesa, kai kurių pjūklų grandinės alyvos srautas yra reguliuojamas.
Šiuolaikiniai pjūklai paprastai yra su dvitakčiais varikliais. Tai reiškia, kad benzinas turi būti maišomas su alyva (jokiu būdu to nepamirškite).
Renkantis variklį, vienas iš svarbiausių dalykų – galia. Populiariausi – mažesnių matmenų ir lengvesni pjūklai, pasižymintys gerais galios rodikliais. Jeigu esate pradedantieji grandininių pjūklų naudotojai, primygtinai rekomenduojame rinktis lengvesnį ir silpnesnį pjūklą, nes šeimininkas turi valdyti darbo įrankį, o ne atvirkščiai.
Jeigu pjūklą naudos ir vyresnio amžiaus žmogus ar moteris, geriau rinktis lengvai užvedamą variantą. Šią savybę turi ne visi pjūklai, renkantis vertėtų apie tai pasiteirauti.

„Sodo ekspertai.lt” visiems uteniškiams ir miesto svečiams rekomenduoja savo atstovų UAB „Master tools” parduotuvę, esančią Kupiškio g. 19, Utenoje (PC NIC). Čia galėsite susipažinti su kelių skirtingų gamintojų grandininiais pjūklais, juos išbandyti. Ypač platus ECHO, kuriems teikiama 5 metų vartotojo garantija, pjūklų pasirinkimas. Darbo laikas darbo dienomis nuo 8 iki 17 val., tel. 8 670 01 149. Daugiau pasiūlymų www.mtools.lt, www.renaland.lt. 

„Sodoekspertai.lt” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas