Vizito Danijoje tikslas – „įdarbinti“ saulę Utenoje

Spalio 15–18 dienomis UAB Utenos šilumos tinklų direktorius Darius Šinkūnas su įmonės specialistais direktoriaus pavaduotoju Geniumi Jurgelėnu, Technikos-strategijos skyriaus viršininku Laimantu Meidumi, elektros-automatikos inžinieriumi Aurimu Bružu buvo išvykęs į komandiruotę, kur atstovavo Utenos šilumininkams Danijos Karalystėje.

Kelionės tikslas buvo išties svarbus, nes uteniškiai sparčiai žengia link atsinaujinančiųjų energijos šaltinių ir planuoja „įdarbinti” saulę kaip vieną iš energijos šaltinių, kurį naudojant būtų galima šildyti visuomeninės paskirties patalpas, butus ir ruošti karštą vandenį Utenos mieste. Tad galėjo pasisemti nemažai patirties iš Danijos kolegų.
Vizito metu buvo numatyta aplankyti veikiančius energetikos, šilumos, karšto vandens gamybos objektus, kuriuose įdiegtos saulės kolektorių sistemos su akumuliacinėmis talpomis, integruotomis į centralizuoto šilumos tiekimo sistemas, kurios pagamintą energiją naudoja vartotojų karšto vandens ir šildymo poreikiams tenkinti. Taip pat buvo aplankytos veikiančios fotovoltinės saulės elektrinės, kurios pagamintą elektros energiją tiekia į bendrą tinklą. Trijų dienų vizitas neprailgo, nes kruopščiai suplanuoti dalykiniai susitikimai, praktiniai objektų lankymai ir diskusijos su Danijos kolegomis bei specialistais.
Vos tik atvykus delegaciją, kurią sudarė uteniškiai, Kopenhagoje pasitiko Lietuvos Respublikos ambasados Danijai ir Islandijai Ministras patarėjas p. Vaidotas Karvelis.
Kelionė link pirmojo vizito tikslo vyko automobiliu į Svendborg’o uostą, kur keltu delegacijos atstovai ir lydintys pareigūnai persikėlė į Ærøskøbing uostą. Čia delegacijos laukė p. Leo Holm, Marstal miesto tarybos narys, saulės kolektorių gamybos ir techninių pardavimų vadovas, kuris toliau lydėjo mūsų energetikus į Marstal šilumos tinklus, pristatė šio miesto centralizuotos sistemos veikimą ir atsakė į rūpimus klausimus, kurių išties buvo nemažai.
Kitą dieną delegacija atvyko į Broager miesto šilumos tinklus, kur taip pat susipažino su veikiančia šildymo sistema, įrengimais, darbo organizavimu, kuro tiekimo sistemomis, apsilankė Broager miesto centralizuotos sistemos pristatyme. Tą pačią dieną uteniškiai atvyko ir į Gråsten šilumos tinklus, kur pristatyta Gråsten miesto centralizuota sistema. Danijos kolegoms šilumininkų delegacija, kuriai atstovavo UAB Utenos šilumos tinklų specialistai, išvykoje pristatė viziją ir ambicingus planus: Utenoje įrengti saulės kolektorių sistemą su akumuliacinėmis talpomis, integruojant ją į Utenos centralizuoto šilumos tiekimo sistemą.
Trečia vizito diena taip pat išsiskyrė susitikimų, pristatymų, diskusijų ir darbinio bendravimo gausa. Delegacija susitiko su energetikos kompanijos „Rambøll” atstovu p. Henriku Steffensenu, vyresniuoju inžinieriumi, energijos planavimo, gamybos ir konversijos techniniu ekspertu bei Danijos energetikos agentūros atstove p. Pia Zimmermann, eksporto vadove. Vyko pristatymas apie saulės šilumos kolektorių ir akumuliacinių talpų panaudojimą Danijos Karalystėje. Antroje dienos pusėje uteniškiai bendravo su Jungtinių Tautų būstinėje dirbančiu ekspertu tautiečiu dr. Romanu Savicku, kur nagrinėjo techninius ir ekonominių rodiklių klausimus dėl saulės energijos panaudojimo centralizuotame šildyme.
Delegacijos vizito pabaigoje UAB Utenos šilumos tinklų direktorius D. Šinkūnas, direktoriaus pavaduotojas G. Jurgelėnas, Technikos-strategijos skyriaus viršininkas L. Meidus, elektros-automatikos inžinierius A. Bružas susitiko su LR ambasados Danijai ir Islandijai ambasadore Ginte Bernadeta Damušis – aptarė vizito įspūdžius, padėkojo už puikų dalykinės kelionės organizavimą, pasidžiaugė pasisemtomis bei pasidalytomis žiniomis ir naujovėmis, kurias UAB Utenos šilumos tinklų specialistai ketina įgyvendinti ir Utenoje.

UAB Utenos šilumos tinklų inf.

 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas