Šiuolaikinis ūkininkavimas – daug daugiau nei sėja ir pjūtis

Žemaitkiemio miestelio (Ukmergės r.) ūkininkas Paulius Vaičiulis, kasmet apsėjantis apie 400 ha žemės, sako, kad pastaruoju metu ūkininkauti tapo sunkiau, tad norint išsilaikyti labai svarbu ne tik gerai išmanyti naujausias žemdirbystės technologijas, bet ir valdyti finansinius srautus bei laiku investuoti.

Pratęsė šeimos tradiciją
„Sviesto sluoksnis ant duonos, kaip sakoma, suplonėjo, todėl labai svarbu gerai skirstyti finansinius srautus, išnaudoti naujų technologijų ir technikos teikiamą naudą. Dabar nemenką dalį ūkininkavimo sudaro sėdėjimas prie finansų dokumentų”, – pasakojo P. Vaičiulis.

Ūkininkavimas žemdirbiui – šeimos tradicijų tęsimas. Kadaise ūkininku buvo senelis, iš kurio okupacijos metu žemę atėmė, o patį senelį ištrėmė į Sibirą. Lietuvai atgavus nepriklausomybę, 1993 metais, senelis atsiėmė turėtus 7 ha žemės, o Pauliaus tėtis pratęsė šeimos tradiciją ir ėmėsi ūkininkavimo, tad Paulius nuo mažens sukiojosi tarp žemės ūkio technikos ir ūkininkų.

„Tėvas nuolat plėtė ūkį, verslas ėjosi gerai, tad nenutolti nuo žemės nusprendžiau ir aš. Pradėjau su 100 ha, dabar turiu apie 400 ha, iš kurių 100 ha nuosavos žemės. Prieš ketverius metus ūkininkavimo ėmėsi ir mano sesuo – visi tęsiame tradiciją, tik mastai daug didesni nei senelio”, – pasakojo P. Vaičiulis.
Visa šeima daugiausia augina grūdines kultūras, taip pat pupas, žirnius, aliejinius rapsus.

Nori pelno – gerai skaičiuok
Ūkininko teigimu, dabartinėmis sąlygomis su mažu ūkiu vargu ar verta prasidėti, nes ūkis – tai visų pirma verslo subjektas, kur labai svarbu apskaičiuoti ir paskirstyti finansų srautus.

„Šiais laikais norint uždirbti iš žemės reikia investuoti į techniką ir technologijas, išmanyti sėjomainą, trąšas, ciklus. Grūdų kaina nėra labai didelė, Rusija pradėjo auginti daug grūdų, tad kaina greičiausiai nekils. Norint konkuruoti, reikia mažinti savikainą, o tai galima padaryti tik su technika ir technologijomis”, – pasakojo ūkininkas.
Dideli žemės plotai ir derliai reiškia, kad tenka dirbti ir su dideliais pinigų srautais, nes brangi ne tik žemės technika, bet ir trąšos, sėklos, reikia mokėti atlyginimus darbininkams. „Nežinau, kaip reikėtų verstis be bankų. Esame naudojęsi ir Greituoju ūkininkų kreditu, kai reikėjo apyvartinių lėšų trąšoms, atlyginimams, tai labai patogi finansinė paslauga, nes pinigus galima gauti greitai, be užstato. Padedant bankui įsigyjame techniką, pastatus. Geri santykiai su banku labai svarbūs”, – teigė P. Vaičiulis.

Greitasis ūkininkų kreditas
Greituosius ūkininkų kreditus teikiančio banko „Luminor” Vilniaus r. Verslo klientų grupės vadovė Gintarė Maslinskė teigė, kad per kelerius metus šio trumpalaikio finansavimo būdo nauda įsitikino tūkstančiai ūkininkų visoje Lietuvoje, nemaža jų dalis šia paslauga yra pasinaudoję ir kelis kartus.

„Vienas didžiausių šio kredito privalumų yra tas, kad ūkininkui ar žemės ūkio bendrovei prireikus papildomų apyvartinių lėšų, nereikia rūpintis dėl turto įkeitimo. Tai pats paprasčiausias būdas finansuoti įvairiausias būtinąsias ūkio reikmes”, – pasakojo G. Maslinskė.

„Luminor” Greitasis ūkininko kreditas® yra paslauga, skirta augalininkystės, gyvulininkystės, pienininkystės ir kita žemės ūkio veikla besiverčiantiems ūkiams. Ji suteikiama ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms, veikiančioms metus ar ilgiau. Pasiskolinti iki 150 tūkst. Eur apyvartinių lėšų yra paprasta, o palūkanas klientai moka tik už panaudotą kredito dalį.

„Luminor” finansinės paslaugos ūkininkams
• Greitasis ūkininko kreditas® ūkio apyvartinėms reikmėms be turto įkeitimo.
• Iki 150 000 eurų.
• Naudokitės kreditu iki 12 mėn. su galimybe pratęsti.
• Papildomos lėšos Jūsų ūkiui be jokio turto įkeitimo.
• Greitai ir nesudėtingai gausite papildomų lėšų savo ūkiui.
• Palūkanas mokėsite tik už panaudotą kredito dalį.
• Plėskite savo žemės ūkio plotus įsigydami dirbamos žemės palankiomis sąlygomis.
• Paskola net iki 25 metų jauniesiems ūkininkams.
• Auginsite ūkį, nenaudodami savo apyvartinių lėšų.
• Paskolą gausite pagal savo finansines galimybes ir įkeičiamo turto vertę.
• Galėsite įkeisti ir už paskolos lėšas perkamą žemę ar pasinaudoti paskolų garantijomis – tai padės, jei neturite įkeičiamo turto.
• Didinkite savo ūkio pajėgumus, pasinaudodami investicijų finansavimu.
• Paskola iki 10 metų.
• Papildomas finansavimas dalyvaujant Europos Sąjungos struktūrinių fondų remiamuose projektuose.
• Lanksčios finansavimo sąlygos bei galimybė finansuoti keletą investicinio projekto etapų.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas