Renkamės stogo dangą: kaip rasti aukso vidurį?

Dengdami namo stogą visi nori, kad jis būtų kokybiškas ir tarnautų ne vieną dešimtį metų. Tačiau kaip išsirinkti tinkamiausią stogo dangą iš gausios pasiūlos? Šį rebusą turi išspręsti kiekvienas, statantis namą. Ekspertai teigia, kad kiekviena stogo danga turi savų privalumų ir trūkumų, tad ją renkantis reikėtų vadovautis ne tik grožio kriterijumi – įspūdingas vaizdas gali slėpti prastą kokybę, trumpą eksploatacijos laiką ir netgi – grėsmę sveikatai.

Skirtingos dangos – skirtingiems pastatams

Lietuvoje stogų dangų pasirinkimas yra itin platus. Populiariausios yra čerpės, banguoti lakštai, skarda arba bituminė danga. Renkantis stogo dangą svarbu ne tik numatyti tinkamus konstrukcinius sprendimus, bet ir įvertinti jos eksploatacines savybes. „Visiems yra svarbu, kad patekę į savo būstą jaustųsi saugūs, kilus gaisrui atsakingos tarnybos spėtų jį laiku suvaldyti, o lyjant nereikėtų pasigarsinti televizoriaus ar kalbant telefonu rėkti į mikrofoną”, – sakė Vilniaus Gedimino technikos universiteto Statybos fakulteto doc. dr. Ramunė Žurauskienė.
Skirtingoms stogo dangoms reikalingi skirtingi atstumai tarp grebėstų, renkantis dangą svarbu atkreipti dėmesį ir į stogo nuolydį. „Kiekvienas namas yra individualus. Reikia atsižvelgti ir į plokštumas, nuolydžius, vadinamuosius stogo lūžius, sandūras, pasitarti su specialistais”, – teigė ne vieno namo stogą uždengęs profesionalus stogdengys Linas Lembartas.

Čerpės – norintiems ilgaamžio stogo

Pasiruošusiems investuoti daugiau ir turėti kone amžiną stogą ekspertai pataria rinktis keramines čerpes. Dengiant namo stogą čerpėmis mažiausias leistinas stogo nuolydis yra 14 laipsnių, o didžiausias – 90 laipsnių, tačiau yra ir išimčių. Vokietijos koncernas „Creaton” rinkai siūlo čerpes, kuriomis galima dengti stogus su 10 laipsnių nuolydžiu. Jos gerai slopina garsą, yra atsparios krituliams, temperatūrų svyravimams, be to, nedegios.
„Vertinant pagal praktiškumą, spalvą, natūralumą, ekologiškumą, keraminės čerpės neabejotinai yra lyderės. Iš visų stogo dangų jos yra bene brangiausios, bet – ilgaamžiškiausios”, – teigė stogdengys L. Lembartas.
Čerpės suteikia namui prabangos, o jų pasiūla, spalvų ir formų įvairovė yra didelė – Lietuvoje galima rinktis iš kelių šimtų skirtingų rūšių. Pavyzdžiui, stogo ir fasado medžiagas gaminanti bei tiekianti UAB „Eternit Baltic” Baltijos šalių vartotojams siūlo aštuonių tipų ir daugiau kaip 100 rūšių čerpes.
Ekspertai atkreipia dėmesį, kad čerpinis stogas yra sunkus. Kai kuriais atvejais 1 kv. m keraminių čerpių svoris gali siekti beveik 100 kg, todėl planuojant naudoti šią dangą būtina suprojektuoti tvirtesnės konstrukcijos stogą arba jo konstrukciją papildomai sustiprinti. Paprastai dėl padidėjusios apkrovos naudojamos storesnės ir tankiau suguldytos.

Banguoti lakštai – praktiška ir ekonomiška

Lietuvoje populiari ir gilias tradicijas turinti banguotų lakštų danga, kurios pagrindinė sudedamoji dalis – pluoštinis cementas. Ši stogo danga yra tvirta, patvari, nedegi ir nerūdijanti. Be to, jos galima įsigyti įvairių matmenų, ji lengvai montuojama, pasižymi gera garso izoliacija, patrauklia kaina.
UAB Statybos konsultacijų ir paslaugų centro, vykdančio statybos darbų priežiūrą, vadovas Juozas Žiemys tikino, kad šios stogo dangos privalumai akivaizdūs, o Lietuvoje ją gaminanti UAB „Eternit Baltic” yra puikiai įvaldžiusi jos gamybos technologiją. Banguoti lakštai gali būti naudojami dengiant statinius, kurių stogo nuolydis – 7 laipsniai, kvadratinio lakšto svoris prasideda nuo 16 kg.„Įmonėje taikoma moderni banguotų lakštų dažymo technologija. Šiai stogo dangai dažyti naudojami ekologiški vandens pagrindu pagaminti dažai, – teigė J. Žiemys. – Be to, vykdoma nuolatinė lakštų gamybos kokybės kontrolė.”

Skardinių stogo dangų pliusai ir minusai

Populiarūs Lietuvoje yra ir skardiniai stogai. Ši stogo danga yra bene lengviausia, santykinai greitai montuojama, todėl ją labai mėgsta statybininkai. Gyvenamųjų namų stogams dengti dažniausiai naudojami plokšti, čerpių ar trapecijos profilio skardos lakštai, taip pat skardos plokštės su užlanku. Jie gaminami iš aukštos kokybės plieno ir yra padengiami cinko ir poliesterio danga, kuri apsaugo lakštus nuo mechaninių pažeidimų ir aplinkos poveikio.
„Lietuvoje stogo dangą neretai linkstama rinktis pagal kainą, o skarda – viena pigesnių. Deja, nors skardinių dangų įvairovė didelė, mūsų šalyje vis dar populiariausia ne itin kokybiška pigesnė skarda”, – teigė L. Lembartas.
Skardos lakštų kaina priklauso nuo gamintojo, antikorozinės dangos storio ir padengimo būdo – cinkavimo sluoksnio ir dažų, t. y. spalvos ir apsaugos. Skardos ir kokybiškai atliktų montavimo darbų kaina prilygsta čerpinio stogo kainai.
Anot J. Žiemio, skarda reaguoja į karštį, todėl būtina įrengti nepriekaištingą stogo dangos ir konstrukcijos vėdinimo sistemą. Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas skardos tvirtinimo elementų ir sandariklių kokybei, nes dažniausia šių sraigtų tvirtinimo vieta – skardos profilio bangos apačia, per kurią teka vanduo. Priešingu atveju vanduo gali prasisunkti į konstrukciją ir tvirtinimo vietose skarda gali imti rūdyti.

Bituminės stogo dangos – ne tik daugiabučiams namams

Bituminė ritininė stogo danga dažnai naudojama dengiant daugiabučių namų stogus arba kitus pastatus su didelio ploto plokščiais stogais. Ji gaminama iš dviejų pusių padengiant armuotą poliefirinį pagrindą bitumu. Viršutiniam apsauginiam sluoksniui padengti dažniausiai naudojamas stambiagrūdis pabarstas iš pilkojo skalūno, skalūno su aliuminiu arba bazalto. Medžiaga iš apačios padengiama apsaugine plėvele, smėliu arba neaustine tekstile.
Bituminėmis čerpelėmis arba bituminiais lakštais dengiami ir individualūs namai. Bituminės čerpelės pritaikytos šlaitiniams gyvenamųjų, pramoninių bei kitos paskirties statinių sudėtingų konfigūracijų ir formų stogams, kurių nuolydis yra 12 ir daugiau laipsnių, dengti. Jas sudaro stiklūno pagrindas, padengtas polimeriniu bituminiu mišiniu. Bituminės čerpelės yra lengvos (1 kv. m sveria apie 8 kg), tačiau nereikia pamiršti, kad joms būtinas OSB plokštės arba lentų paklotas. Ši danga populiari dengiant sudėtingos konfigūracijos stogus su tūriniais langais.
Bituminiai banguotieji lakštai gaminami iš dervuoto kartono. Tai viena pigiausių stogo dangų, kurią lengva pjaustyti, formuoti ir tvirtinti. Šie lakštai yra elastingi, todėl jais galima dengti ir nelygų paviršių. Vienas didžiausiu šios dangos trūkumų – samanojimas. J. Žiemys atkreipė dėmesį, kad bituminės dangos yra degios. Be to, reikėtų turėti galvoje, kad bituminė danga reaguoja ir temperatūrų svyravimus.
Taigi dengiant stogą būtina įvertinti visus aspektus ir vadovautis ne tik draugų rekomendacijomis ar pigiausios kainos kriterijumi. Reikėtų prisiminti, kad stogo kainą sudaro ne tik danga, bet ir tvirtinimo elementai bei montavimo darbai, kurių dalį, pasitarus su ekspertais, galima atlikti patiems, tačiau dengiant stogą skarda ar keraminėmis čerpėmis geriausia montavimo darbus patikėti patyrusiems ir kvalifikuotiems meistrams.

Atraskite Jums tinkamiausią stogo dangą apsilankę Bmi Group puslapyje

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas