Utenos senjorai sužinojo patogaus gyvenimo paslaptis

Utenos rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biure vyko biuro darbuotojų suorganizuota nemokama paskaita „Tikrieji senjorų sveikatos iššūkiai”, kurioje VšĮ Inkocentro vadovė gydytoja Jurga Misevičienė ir slaugytoja Jolita Šukienė aptarė opias senjorų sveikatos sritis, susirinkusiems klausytojams davė patarimų, kaip išvengti susirgimų, ir pristatė priemones, padedančias išspręsti kai kurias intymias problemas. Gausiai susirinkę paskaitos dalyviai atidžiai klausėsi, uždavinėjo klausimus ir kartu su gydytoja mokėsi atlikti Kėgelio pratimus.

J. Misevičienė pabrėžė, kad senatvėje tenka prisiimti naujus socialinius vaidmenis ir su jais susigyventi. Pasak lektorės, tai, kiek ilgai ir kaip kokybiškai žmogus gyvens, pirmiausia priklauso nuo jo gyvenimo būdo, mitybos ir judėjimo. Gydytoja įvardijo dvi svarbiausias ir aktualiausias senjorų sveikatos problemas – tai vėžiniai susirgimai ir šlapimo nelaikymas. Abi problemos nėra lygiavertės, bet, anot jos, paliečiančios dažną garbaus amžiaus žmogų. Lektorė aiškino, kad labai svarbi profilaktika, todėl būtina tinkamai maitintis (valgyti daug uogų, daržovių, vaisių, skaidulinių medžiagų turinčių produktų, žuvies, gerti kefyrą, turintį daug probiotinių medžiagų), atsisakyti žalingų įpročių ir pakankamai judėti, ypač gryname ore.
Tyliai, bet daug nepatogumų sukeliančiai ligai (neretai pasireiškiančiai kaip kitų ligų simptomas ar komplikacija), apie kurią dažnas nedrįsta garsiai šnekėti – šlapimo nelaikymui ir šlapinimosi sutrikimui, varginančiai kas ketvirtą moterį ir kas dešimtą vyrą Lietuvoje, anot J. Misevičienės, taip pat svarbi profilaktika. Gydytoja ragino moteris, kurias dažniausiai vargina ši problema, daryti nesudėtingus, bet veiksmingus Kėgelio pratimus ir mankštą, stiprinančią dubens dugno raumenis. Pratimų galima pasimokyti internetinėje svetainėje www.corewellness.lt. Esant skubos nelaikymui arba dirgliai pūslei lektorė patarė treniruoti šlapimo pūslę – reguliariai kas dvi valandas lankytis tualete pamažu ilginant laiko intervalą po penkiolika minučių. Taip pat, pasak J. Misevičienės, šlapimo nelaikymo išvengti arba palengvinti jo simptomus padeda svorio sureguliavimas, šlapimo pūslę dirginančių produktų (kavos, kakavos, alkoholio, citrusinių vaisių, pomidorų, aštrių prieskonių, gazuotų gėrimų) vartojimo mažinimas ir pakankamas skysčių vartojimas. Gydytoja išvardijo ir šlapimo nelaikymo gydymo būdus – nuo paprasčiausių, skirtų lengvoms šios ligos formoms gydyti, iki chirurginio įsikišimo, esant sunkiam susirgimui. Išsamią informaciją apie šlapimo nelaikymą galima rasti ir rūpimus klausimus užduoti internetinėje Inkocentro svetainėje www.buksausas.lt.
J. Šukienė pristatė higienos reikmenis, padedančius tiems senjorams, kurie turi šlapimo nelaikymo problemų ar yra slaugomi – įklotus, kelnaites, sauskelnes šlapimui sugerti, apsauginius kremus odai nuo iššutimų, šampūno kepuraitę galvai plauti ir kitas priemones, palengvinančias slaugą ar tiesiog leidžiančias gyventi patogiau ir aktyviau.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas