Tuberkulioze gali užsikrėsti visi, kas kvėpuoja

Kovo 24–ą minima Tarptautinė tuberkuliozės diena. Ši pavojinga užkrečiamoji liga nusinešė nemažai gyvybių. Kiekvienais metais pasaulyje tuberkulioze suserga milijonai žmonių, o mūsų šalyje ši liga kasmet diagnozuojama daugiau nei šimtui vaikų.

 

Tuberkuliozė – tai oro lašiniu keliu plintanti užkrečiamoji liga, kurios metu gali būti pažeisti įvairūs žmogaus organai, dažniausiai – plaučiai. Šią ligą sukelia tuberkuliozės mikobakterijos, kurios atsparios aplinkos poveikiui – žemai temperatūrai, džiovinimui, rūgštims, šarmams.

Užsikrėsti tuberkulioze galima tik tiesiogiai kontaktuojant su ja sergančiu žmogumi, kuomet bendraujama uždaroje patalpoje, o segantysis kosėja arba čiaudo. Infekcijos sukėlėjas gali būti net viena mikobakterija. Tuberkuliozės bacila, patekusi į aplinką, yra veikiama šalčio, saulės, vėjo, tad tampa nepavojinga. Atviroje erdvėje (lauke) užsikrėsti tuberkulioze yra neįmanoma.

Tuberkuliozės gydymas yra pakankamai ilgas – ne trumpiau 6 mėnesių. Sergantys atsparia tuberkulioze turi gydytis net keletą metų, o tai nelengva psichologiškai. Tačiau gydymas yra būtinas, kadangi sergantys atvira bei atsparia tuberkulioze žmonės yra pavojingi aplinkiniams.

Vieno ligonio išgydymas valstybei kainuoja tūkstančius eurų. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, chaotiškai arba su pertraukomis gydoma tuberkuliozė tampa lėtine ir sunkiai pagydoma liga, vidutiniškai 55 procentai tokių ligonių ir toliau platina ligos sukėlėjus, didindami gydymui atsparių tuberkuliozės bakterijų skaičių.

Žmonių atsparumas tuberkuliozei priklauso nuo daugelio dalykų, prie kurių galima priskirti netinkamą mitybą, pervargimą, neigiamas emocijas, pergyvenimus, lėtines plaučių ligas, cukrinį diabetą, nesaikingą alkoholio vartojimą, rūkymą ir kt.

Tuberkuliozė ypač pavojinga vaikams

Tuberkuliozė yra labai pavojinga vaikams, kurie yra neskiepyti nuo tuberkuliozės. Taip yra todėl, kad naujagimiai ir mažamečiai vaikai dar neturi susiformavusio imuniteto. Vyresniems ir senyvo amžiaus žmonėms ši liga yra pavojinga, kuomet būna nusilpęs imunitetas. Padidėjusios rizikos grupei galima priskirti įvairių profesijų atstovus: pedagogus, socialinius darbuotojus, medikus, vadybininkus ir kt.

Nuomonė, kad tuberkuliozė – asocialių žmonių liga, yra klaidinga. Ja greičiau suserga žmonės, kurie neteisingai maitinasi, nuolat patiria įtampą. Dėl nusilpusios imuninės sistemos latentinė tuberkuliozė tampa aktyvia.

Vaistai tuberkuliozei gydyti buvo atrasti 1951 metais, tačiau ši liga iki šiol išlieka viena iš sunkiausių ir labiausiai paplitusių ligų visame pasaulyje. PSO duomenimis, kiekvieną sekundę pasaulyje kažkas užsikrečia tuberkulioze.

Apie trečdalis pasaulio gyventojų yra infekuoti tuberkuliozės mikobakterijomis. Kas valandą pasaulyje registruojama 49 nauji užsikrėtimo atvejai ir 7 mirtys nuo tuberkuliozės. Kasmet pasaulyje užregistruojama 9 mln. naujų tuberkuliozės atvejų ir apie 1,7 mln. mirčių. Kasdien nuo šios ligos miršta 5 tūkstančiai gyventojų, kas minutę miršta 2 vaikai.

Vyrai serga dažniau negu moterys

Lietuva priklauso prie aštuonių pasaulio valstybių, kuriose daugiausia žmonių serga vaistams atsparių formų tuberkulioze. Lietuvoje tuberkuliozė išplitusi labiau negu Latvijoje ir Estijoje. Nustatyta, kad vyrai tuberkulioze serga tris kartus dažniau nei moterys. Apie 75 procentai darbingo amžiaus ligonių yra bedarbiai, 70 procentų ligonių yra 30-55 metų amžiaus.

Vienas žmogus, sergantis atvira plaučių tuberkulioze, gali per metus užkrėsti iki 20 sveikų žmonių. Todėl labai svarbu tuberkulioze sergančius žmones kuo anksčiau išaiškinti ir skirti gydymą. Taip pat ne mažiau svarbi ir pačių žmonių atsakomybė už savo ir artimųjų sveikatą.

Efektyviam tuberkuliozės gydymui rekomenduojama speciali strategija vadinama DOTS (trumpas, tiesiogiai stebimas kursas). Tai yra būdas padėti ligoniams tvarkingai vartoti visus vaistus, be to, ji padeda medicinos darbuotojams vertinti, ar ligonis nebepavojingas aplinkiniams, ar jis pasveiko. Pagal DOTS strategiją gydymas ir stebėjimas turi trukti 6–8 mėnesius. Gydymo efektyvumas, pagrįstas DOTS strategija, siekia iki 95 procentų. Pati geriausia tuberkuliozės profilaktika – ligonių, sergančių užkrečiamomis tuberkuliozės formomis, išgydymas.

Utenos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus duomenimis, Utenos apskrityje 2015 metais pirmą kartą gyvenime tuberkulioze sirgo 38 asmenys: Utenoje – 2, Ignalinoje – 3, Anykščiuose – 20, Molėtuose – 5, Zarasuose – 5, Visagine – 3. 2016 metais pirmą kartą gyvenime tuberkulioze sirgo 55 asmenys: Utenoje – 5, Ignalinoje – 8, Anykščiuose – 21, Molėtuose – 12, Zarasuose – 7, Visagine – 2.

Dainius RAŠIMAS, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Utenos departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas