Santariškių klinikų Santaros vaisingumo centre – nauja viltis nevaisingoms šeimoms

Po daugiau nei dešimtį metų trukusių diskusijų ir laukimo, jau šiandien nevaisingos šeimos Lietuvoje gali sulaukti realios valstybės pagalbos. Įveikusios paskutinį formalųjį išmėginimą VUL Santariškių klinikos vienintelė universiteto lygio sveikatos priežiūros įstaiga teiks kompensuojamas pagalbinio apvaisinimo paslaugas.

Santariškių klinikų Santaros vaisingumo centre veiklą pradeda pirmasis Lietuvoje licencijuotas lytinių ląstelių bankas, kuriame saugomos lytinės ląstelės, reprodukciniai audiniai ir pagalbinio apvaisinimo metu skurti embrionai. Čia taikomi įvairūs nevaisingų porų gydymo metodai – nuo pačių paprasčiausių iki labai sudėtingų. Vaisingumo technologijų poskyryje atliekamos procedūros yra labai svarbios ne tik poroms, turinčioms vaisingumo sutrikimų, bet ir onkologiniams pacientams, siekiantiems išsaugoti vaisingumą prieš gydymą nuo vėžio.

„Be galo džiugu, kad Santaros vaisingumo centras – pirmoji akademinė įstaiga Lietuvoje, teikianti pagalbinio apvaisinimo ir lytinių ląstelių banko paslaugas. Čia vykdome ne tik klinikinę veiklą, bei atliekame ir mokslinius tyrimus, nuolat vystome ir diegiame naujas technologijas. Didžiausias šio centro privalumas yra tas, kad pora, atėjusi pas mus, gauna visas paslaugas– nuo pradinio ištyrimo, gydymo, procedūrų atlikimo, nėštumo priežiūros iki kūdikio gimimo. Be to, tai vienintelė vieta, kur atliekami ir molekuliniai genetiniai embriono, poros, donorų ir nėščiųjų tyrimai”, – nauja pradžia džiaugėsi VUL SK Santaros vaisingumo centro vadovė Aušra Bilotienė Motiejūnienė.
Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, vena iš keturių porų, gyvenančių išsivysčiusiose šalyse, yra paveikta nevaisingumo. Kitais skaičiavimais pasaulyje kas šešta pora susiduria su vaisingumo sutrikimais. Dar 10-25 proc. moterų patiria antrinį nevaisingumą, kai negali pastoti pakartotinai.
Kasmet pasaulyje nevaisingų porų padaugėja apie 2 mln. Lietuvoje yra apie 50 tūkst.

Sveikatos apsaugos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas