Gydytojai rezidentai galės teikti daugiau paslaugų pacientams

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovybė imasi permainų ir plečiant gydytojų rezidentų veiklą. Tuo tikslu pradedamas diegti pakopinio kompetencijų modelis, kuris pagerins gydytojų rezidentų rengimą ir jiems suteiks daugiau savarankiškumo rezidentūros studijų metu bei leis teikti daugiau paslaugų pacientams, ko iki šiol jaunieji gydytojai negali daryti.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, ši naujovė naudinga ne tik rezidentams, bet ir gydytojams bei pacientams.
„Įsigaliojus šiems pakeitimams, jaunieji gydytojai galės suteikti daugiau pacientams reikalingų paslaugų, kurias iki šiol galėjo teikti tik pilnai studijas baigę medikai, t. y. dirbantys medikai. Pavyzdžiui, išrašyti receptus, gimimo, mirties ir kitokias specialias pažymas bei kitus nesudėtingus darbus. Neabejotinai, tai palengvins gydytojų darbą, dalinai sumažins jų darbo krūvį, kurį perims jaunieji gydytojai”, – sakė ministras A. Veryga.
Anot ministro A. Verygos svarbu ir tai, kad ši naujovė leis gydytojams rezidentams rezidentūros bazėse, esančiose rajonuose, bent dalinai sumažinti gydytojų trūkumą ir užtikrinti geresnį paslaugų prieinamumą pacientams regionuose.
SAM dar praėjusiais metais pradėjo diskusijas su universitetais, jaunaisiais gydytojais-rezidentais, gydymo įstaigomis, o artimiausiu metu planuoja susitikti su Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) dėl galimo rezidentų pakopinio kompetencijų modelio įdiegimo Lietuvoje. Šią idėją palaiko ir Jaunųjų gydytojų asociacija (JGA), su kuria ne kartą diskutuota apie tokį poreikį. Apie tai diskutuota ir su universitetų, VLK ir kitų institucijų atstovais.
Kaip tik šiuo metu yra rengiamas planas, kaip sklandžiai įdiegti tokį etapinį gydytojų rezidentų kompetencijų reglamentavimą. Tuo tikslu sudaroma darbo grupė, kuri turės paruošti konkrečius pasiūlymus dėl gydytojų rezidentų pakopinio kompetencijų įgijimo. Jau išsiųsti kvietimai suinteresuotoms pusėms pateikti į ją savo atstovus.

Sveikatos apsaugos ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas