Dantims protezuoti skirtas terminas – ilgesnis

Panevėžio teritorinė ligonių kasa (Panevėžio TLK) jau pakvietė protezuoti dantų 2019 metų I ketvirtį planuotus kviesti asmenis, laukusius Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis apmokamo dantų protezavimo. Šį ketvirtį kvietimų sulaukė iš viso 2 105 Panevėžio ir Utenos apskričių gyventojai (1 405 – Panevėžio apskrities, 700 – Utenos apskrities).

Daugiausia kvietimų sulaukė panevėžiečiai – jų išsiųsta 801. Utenos rajono gyventojams išsiųsta 213, Anykščių rajono – 173, Rokiškio rajono – 167, Biržų rajono – 154 kvietimai. Jų taip pat sulaukė 100 Panevėžio rajono gyventojų, 108 molėtiškiai, po 106 visaginiečius ir kupiškėnus, 77 pasvaliečiai, 60 ignaliniečių ir 40 zarasiškių. Dauguma pakviestųjų į laukiančiųjų dantų protezavimo sąrašą įrašyti 2015 m., kai kurie – 2016 m. Tik Panevėžio miesto ir Rokiškio rajono pakviestieji savo eilės laukė nuo 2013–2014 m.
Šįmet pasikeitus dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo iš PSDF biudžeto tvarkai, visi turintieji teisę į paslaugą nuo šių metų įtraukiami į vieną bendrą dantų protezavimo eilę. Panevėžio TLK, siekdama gydymo įstaigoms palengvinti pacientų aptarnavimą, nuo 2019 m. pradėjo kas mėnesį kviesti protezuoti dantis tuos, kuriems atėjo eilė gauti paslaugą, taip tikintis sumažinti vienkartinius pacientų srautus. Iki tol kvietimai buvo siunčiami kartą per ketvirtį.
Nuo šių metų dantis būtina protezuoti per tris metus nuo TLK pranešimo apie atėjusią eilę gavimo dienos (nebeliko reikalavimo procesą pradėti per tris mėnesius). Tad gavę TLK pranešimą, kreiptis į gydymo įstaigą dėl dantų protezavimo pradėjimo gyventojai gali nebūtinai iš karto, o, pavyzdžiui, po pusmečio. Tik svarbu per ilgai neatidėlioti šio reikalo ir nepamiršti, kad visas procesas gali užtrukti, o pavėlavus nebėra galimybės pratęsti paslaugos teikimo.
Teisę į dantų protezavimo paslaugas, kompensuojamas PSDF biudžeto lėšomis, turi keturios privalomuoju sveikatos draudimu apdraustų gyventojų grupės – asmenys, sulaukę senatvės pensijos amžiaus, asmenys, pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais, pacientai, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, ir vaikai ik 18 metų. Vaikams ir asmenims, kuriems buvo taikytas gydymas dėl burnos, veido ir žandikaulių onkologinės ligos, dantys protezuojami be eilės.
Tobulinama dantų protezavimo paslaugų išlaidų kompensavimo iš PSDF biudžeto tvarka praėjusiais metais leido gerokai sumažinti dantų protezavimo laukiančiųjų eiles Panevėžio TLK veiklos zonoje, kur pensinio amžiaus ir negalią turinčių gyventojų skaičius – didesnis nei kitų teritorinių ligonių kasų veiklos zonose ir dėl to eilės čia buvo ilgiausios. Vienodinant eiles visoje Lietuvoje Panevėžio ir Utenos apskričių gyventojų dantims protezuoti pernai skirtos nemenkos PSDF biudžeto lėšos – daugiau kaip 4 mln. Eur, už kuriuos dantys protezuoti beveik 16 tūkst. asmenų. 2017 m. kvietimus protezuoti dantis gavo 7381, 2016 m. – 4 235 asmenys.
Šiais metais dantų protezavimo išlaidoms kompensuoti Panevėžio TLK gavo dar daugiau lėšų negu pernai – beveik 6 mln. Eur.
Iš PSDF biudžeto visoms dantų protezavimo paslaugų išlaidoms kompensuoti skirta net 10,2 mln. Eur daugiau nei pernai, iš viso – 33,2 mln. Eur. Šios lėšos leis dar labiau sumažinti laukiančių dantų protezavimo asmenų eilę.

Panevėžio TLK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas