Pirmojo etapo reabilitacijos procedūros apmokamos iš PSDF biudžeto

Panevėžio teritorinės ligonių kasos (Panevėžio TLK) specialistai nuolat sulaukia gyventojų klausimų dėl pirmojo etapo medicininės reabilitacijos paslaugų apmokėjimo. Žmonės skundžiasi, kad už didžiąją dalį procedūrų jų prašoma susimokėti.

Su problemomis susiduriama, kai asmenims, turintiems biosocialinių funkcijų sutrikimų, ambulatorinio gydymo metu pradedamos teikti fizinės medicinos ir reabilitacijos (FMR) gydytojo paskirtos procedūros.

Pasak pacientų, paskiriant procedūras iš gydytojų išgirstama įvairiausių aiškinimų, dėl ko reikia mokėti: iš PSDF apmokama tik už reabilitologo konsultaciją, todėl už procedūras reikia mokėti patiems; nemokamai galima skirti tik 1–3 procedūras, o už kitas, kurios būtinos funkcijoms atstatyti, priklauso mokėti pačiam ir pan. Gyventojai teigia: neretai reabilitacijos ir kitų sveikatos priežiūros įstaigų medikai pabrėžia, kad pacientas yra sunkus ligonis, jam būtina gauti ne mažiau kaip 10 reabilitacijos procedūrų, jei nori pasveikti, bet štai bėda – neva visų jų neapmoka ligonių kasos.

Panevėžio TLK Kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Regina Venckienė pažymėjo, kad tokios procedūros apsidraudusiesiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) ir turintiesiems gydytojo siuntimą apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto, jeigu jos teikiamos sveikatos priežiūros įstaigose, sudariusiose sutartis su ligonių kasomis. Ligonių kasos pirmojo reabilitacijos etapo procedūras apmoka kaip FMR gydytojo konsultacijas (procedūros įskaičiuojamos į konsultacijas). Su gydymo įstaiga, teikiančia pirmojo medicininės reabilitacijos etapo paslaugas, pagal sutartinius įsipareigojimus gali atsiskaityti ir pirminio lygio asmens sveikatos priežiūros įstaiga (įstaiga, kurioje dirba šeimos gydytojas) iš lėšų, skirtų už prirašytą gyventoją.

Reabilitacijos procedūrų skaičius kiekvienam pacientui yra individualus. Vienam galbūt užtenka kelių procedūrų sutrikusiai organizmo funkcijai atstatyti, kitam reikia daugiau. Vienam visos procedūros gali būti skiriamos iš karto, kitam – palaipsniui, su pertraukomis. Apie procedūrų kiekį ir intervalus sprendžia FMR gydytojas. Jis, įvertinęs paciento būklę, turi šiam paskirti visas reikalingas pirmojo etapo reabilitacijos procedūras. Jei pacientas apsidraudęs PSD, teikiamos paslaugos apmokamos PSDF biudžeto lėšomis. Kai pats pacientas pageidauja papildomų procedūrų ir tai patvirtina parašu, už jas turi susimokėti.

Pirmojo reabilitacijos etapo paslaugos nėra skiriamos pacientą siunčiant į pakartotinę ar palaikomąją reabilitaciją, taip pat tam tikrais atvejais jos nėra privalomos vaikams.

Panevėžio TLK pataria: visais atvejais, kai pacientams kyla klausimų dėl mokėjimų už reabilitacijos paslaugas teisėtumo, pirmiausia reikia raštu kreiptis į gydymo įstaigos administraciją. Jei šios atsakymas netenkina, siūloma raštu kreiptis į teritorinę ligonių kasą ir pridėti raštišką gydymo įstaigos administracijos atsakymą.

Panevėžio teritorinė ligonių kasos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas