Ligonių kasos kompensuos kokybiškesnius ir brangesnius klausos aparatus

Gerėja klausos aparatų prieinamumas pacientams. Nuo šiol klausos sutrikimų turintys žmonės, galės naudotis kokybiškesniais ir brangesniais klausos aparatais, kurių įsigijimo išlaidos kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis.

Tai numatyta sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakyme, kuriuo patvirtintos didesnės bazinės kompensuojamųjų klausos aparatų kainos vaikams bei sunkiausią prikurtimo laipsnį turintiems suaugusiems.

„Iki šiol tokių klausos aparatų bazinės kainos buvo išties nedidelės – svyravo nuo 80 iki 205 eurų. Todėl įmonės, prekiaujančios šiais prietaisais, galėjo pasiūlyti gana kuklų kompensuojamųjų klausos aparatų pasirinkimą. Tikimės, kad dabar, perskaičiavus šių aparatų bazines kainas ir jas padidinus, klausos aparatų pasiūla padidės ir pacientai galės pasirinkti labiausiai jų poreikius atitinkančius prietaisus”, – sakė A. Veryga.

Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) specialistų skaičiavimais, kompensuojamųjų skaitmeninių klausos aparatų bazinės kainos vaikams ir sunkiausią prikurtimo laipsnį turintiems suaugusiems žmonėms padidėjo 2-3 kartus.

„Pavyzdžiui, kai kurių iš vaikams kompensuojamų klausos aparatų su standartiniu ausies įdėklu bazinė kaina siekė 155 eurus, o dabar ji padidinta iki 432 eurų. Tris kartus padidėjo klausos aparatų bazinė kaina ir suaugusiems: nuo 95 iki 282 eurų. Tai – išties reikšmingas pokytis”, – pasidžiaugė VLK Ortopedijos technikos kompensavimo skyriaus vedėjas Giedrius Baranauskas.

Pasak jo, šiuo metu VLK su klausos aparatais prekiaujančiomis įmonėmis jau derina sutarčių projektus dėl naujų prietaisų tiekimo. Atlikus šiuos formalumus, privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems pacientams pasirinkti klausos aparatai naujomis kainomis bus kompensuojami 100 procentų. Tam papildomai iš PSDF biudžeto skirta 217 tūkst. eurų.

Pernai VLK kompensavo arti 2000 klausos aparatų vaikams ir sunkų prikurtimo laipsnį turintiems suaugusiesiems. Tam buvo išleista daugiau nei 253 tūkst. eurų PSDF biudžeto lėšų. 2017 m. iš viso buvo kompensuota 6631 klausos aparato įsigijimo išlaidos, kurioms apmokėti prireikė daugiau nei 740 tūkst. eurų PSDF biudžeto lėšų. Šiais metais klausos aparatų kompensavimui iš viso planuojama skirti daugiau nei 1 mln. 200 tūkst. eurų.

Ligonių kasos primena, kad žmogui, kuriam yra nustatytas klausos aparato poreikis, nebereikia laukti eilėje, kol jį išduos. Su gydytojo užpildytu medicinos dokumentų išrašu reikia kreiptis tiesiai į klausos aparatais prekiaujančią įmonę, turinčią sutartį su VLK dėl kompensuojamųjų klausos aparatų išdavimo. Joje bus parinktas ir pritaikytas klausos aparatas.

VLK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas