Apie galimybę užsisakyti naują protezą VLK informuos asmeniškai

Nuo kitų metų sausio 1 dieną Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) apie galimybę gauti naują rankų ar kojų protezą, kuris pakeistų anksčiau naudotą, informuos Lietuvos gyventojus registruotais laiškais.

Šiuo metu pacientai, kuriems gaminami galūnių protezai, apie laikotarpį, kada galės užsisakyti naują protezą, yra informuojami protezo išdavimo metu. Praėjus keliems metams, dažnai pacientai neprisimena, kada galės užsisakyti kitą.

„Siekdama pagerinti pacientų aprūpinimą protezinėmis sistemomis, VLK nuo 2018-ųjų įdiegia naujovę. Likus ne mažiau kaip 45 kalendorinėms dienoms iki nustatyto pirminio ar nuolatinio galūnės protezo naudojimo laikotarpio pabaigos, žmogui bus išsiunčiamas pranešimas apie galimybę užsisakyti naują protezą. Ši informacija bus siunčiama registruotu laišku Ortopedijos informacinėje sistemoje nurodytu adresu“, – apie naujoves pasakojo VLK Ortopedijos technikos kompensavimo skyriaus vedėjas Giedrius Baranauskas.

Kompensuojamosios pirminės protezinės sistemos pacientui skiriamos vieną kartą po galūnės amputacijos ar reamputacijos tik susiformavus ir visiškai sugijus bigei, o nuolatinės protezinės sistemos – ne anksčiau nei po 5 mėnesių nuo pirminio galūnių protezo išdavimo dienos.

Kompensuojamosios rankų protezinės sistemos apdraustajam skiriamos ne dažniau nei kas 3 metus, o kojų protezinės sistemos, priklausomai nuo mobilumo lygio, kurį nustato fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas. I mobilumo lygio apdraustiesiems – ne dažniau nei kas 5 metus, II mobilumo lygio – ne dažniau nei kas 4 metus, III ir IV mobilumo lygių – ne dažniau nei kas 3 metus.

G. Baranausko teigimu, kartu su pranešimu apie galimybę užsisakyti naują galūnės protezą žmonėms bus išsiunčiamas ir gaminančių protezus ortopedijos įmonių sąrašas. Taip pacientas bus informuojamas apie galimybę rinktis protezą iš šių įmonių sąrašo, nes ne visi, ypač senyvo amžiaus pacientai turi galimybę su juo susipažinti VLK interneto svetainėje.

Svarbu žinoti, kad negalintys atvykti į ortopedijos įmonę dėl sveikatos būklės neįgalieji, taip pat gydymo įstaigose besigydantys pacientai kompensuojamaisiais protezais gali būti aprūpinami jų gyvenamojoje ar gydymosi vietoje arba globos namuose. Be to, galūnių protezai jų naudojimo laikotarpiu (iki kito jų skyrimo) remontuojami nemokamai, t. y. juos pagaminusių ir pritaikiusių ortopedijos įmonių sąskaita.

VLK primena, kad rankų ir kojų protezų įsigijimo išlaidos yra 100 proc. kompensuojamos privalomuoju sveikatos draudimu apsidraudusiems pacientams, kuriems nustatyta atitinkama diagnozė.

Per 10 šių metų mėnesių buvo pagaminta ir neįgaliesiems išduota 86 rankų protezai už daugiau nei 118 tūkst. eurų ir 1 114 kojų protezų, kurių kompensavimui prireikė beveik 2,1 mln. eurų. Pernai ortopedijos įmonės pagamino ir Lietuvos gyventojams išdavė 93 rankų protezines sistemas, kurių vertė siekė daugiau nei 104 tūkst. eurų bei 1 364 kojų protezus, kuriems buvo išleista daugiau nei 2,4 mln. eurų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų.

VLK inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas