Ligoninė tvarkosi – atsiprašome

VšĮ Utenos ligoninė gražėja kiekvienais metais – vienas po kito remontuojami skyriai, įsigyjama nauja moderni įranga. Viskas daroma pacientų ir ligoninės darbuotojų patogumui bei kokybiškam darbui. Žinoma, dėl pertvarkų kartais tenka susidurti su laikinais nepatogumais, tačiau gydymo įstaigos vadovai stengiasi viską suplanuoti taip, kad kuo mažiau nukentėtų ligoninėje besigydantys uteniškiai ir jų lankytojai, atsižvelgiama ir į darbuotojų poreikius. Dėl jau prasidėjusio dviejų liftų šachtų remonto ir dėl to, kad nuo lapkričio 10 iki gruodžio 15 dienos bus keičiamas ligoninėje esantis krovininis liftas, kuris vienintelis kelia gulinčius ligonius, numatomi laikini pakeitimai organizuojant ligoninės veiklą, tačiau visa tai – laikina ir išspręstina. Apie laukiančias permainas pasakojo šios gydymo įstaigos direktorius Dalius Drunga.

Liftai mena ligoninės statybas
D. Drunga pabrėžė, kad Utenos ligoninė pamažu tvarkosi – per pastaruosius trejus metus baigti remontuoti trys pagrindinio pastato aukštai, šiais metais pagal valstybės investicijų programą yra gautas finansavimas liftams keisti, ateinančiais 2018 metais planuojamas ligoninės pirmo aukšto remontas. Direktoriaus teigimu, ligoninėje yra du liftai keleiviams kelti ir vienas krovininis liftas, kuriuo gabenami gulintys pacientai. Vienas keleivinis liftas buvo pakeistas nauju prieš penkerius metus, o likę du mena dar tuos laikus, kai buvo statoma ligoninė, – jiems jau per keturiasdešimt metų. „Dėl keitimo darbų tris–keturias savaites ligoninės veikla turės vykti neturint krovininio lifto, – sakė pašnekovas. – Situacija be šio lifto – labai sudėtinga, bet viliamės, kad bus išspręsta sėkmingai.“

D. Drunga aiškino, kad šiuo metu jau yra pagamintas naujas liftas, kuriuo bus pakeistas garbingai atitarnavęs senasis. Pasak direktoriaus, darbus vykdo patikimi rangovai statybos bendrovė „Dauniškis ir Ko“ bei „Kauno liftai“. Liftų šachtoms pertvarkyti ir patiems liftams keisti bei keitimo darbams iš valstybės investicijų programos yra skirta 120 tūkstančių eurų.

Darbas bus organizuojamas racionaliai ir optimaliai
Ligoninės sklandus darbas priklauso ne tik nuo darbuotojų, bet ir nuo įrangos, pavyzdžiui, liftų, tinkamo veikimo, todėl nesant vieno pagrindinių keltuvų, kuriuo vežami negalintys vaikščioti pacientai, įstaigos veikla gali būti sutrikdyta. „Visi kartu su skyrių vadovais susėdę sprendėme, dėliojome, derinome, ieškojome būdų, kaip organizuoti ligoninės darbą tokiomis sąlygomis, – teigė D. Drunga. – Gavome labai racionalių pasiūlymų, o viską susumavę gerokai drąsiau žvelgiame į ateitį, nors suprantame, kad darbas vis tiek bus sudėtingas ir nepatogus.“ Visgi ligoninės vadovas akcentavo, kad kito būdo, kaip pakeisti seną liftą nauju, nėra.

Kad nekiltų nesklandumų, remonto laikotarpiu bus pertvarkomas Utenos ligoninės darbas. D. Drungos teigimu, didžiausias nevaikštančių pacientų skaičius yra Neurologijos skyriuje, todėl ligoniai iš šio skyriaus, esančio penktame aukšte, jau pradedami perkelti į pirmą aukštą. Dar dešimt lovų šiame aukšte, anot pašnekovo, yra paliekama sunkiems ligoniams iš Terapijos skyriaus, kurie iki šiol gydėsi trečiame arba ketvirtame aukštuose.

Pasak pašnekovo, į Reanimacijos skyrių greitosios medicinos pagalbos darbuotojai ypač sunkius pacientus galės vežti tiesiai per koridorių iš Utenos pirminės sveikatos priežiūros centro, taigi jie iškart paklius į ligoninės antrą aukštą ir Reanimacijos skyrių. Planinėms traumatologų operacijoms pacientai bus guldomi į antrame pastato aukšte esantį skyrių, kad būtų patogu juos gabenti į ir iš operacinės. Galintiems sėdėti vežimėliuose pacientams yra skirtas patogus, gana erdvus ir galingas 630 kg pakeliantis liftas.

„Paskaičiavome, kad pirmame ir antrame aukštuose tilps apie 70 pacientų, – dėstė direktorius. – O žmonių, kuriuos reikia transportuoti gulimoje pozicijoje, šiandien turime 27, praėjusią savaitę buvo 48, vadinasi, išsitenkame kokybiškai, neatsakydami padėti nė vienam ligoniui.“

D. Drunga kalbėjo, jog šiuo metu yra ieškomi darbuotojai, kurie, iškilus būtinybei, specialiais neštuvais ligonius gabens laiptais, nes negalima atmesti tikimybės, jog kuriam nors pacientui bet kuriame aukšte prireiks skubios pagalbos ir jį teks gabenti, pavyzdžiui, į Reanimacijos skyrių.

Nepatogumai laikini
Nors numatytas krovininio lifto keitimo terminas yra daugiau nei mėnuo, pašnekovas gavo patikinimą, jog statybininkai darys viską, kad tai įvyktų kaip galima greičiau, todėl gali būti, jog remonto darbai bus baigti anksčiau.

Gydymo įstaigos vadovas patikino, kad net ir šiuo laikotarpiu visos paslaugos bus teikiamos kaip ir anksčiau – tiek planinės, tiek skubios, todėl pacientams neverta nerimauti ir baimintis, nes viskas bus atliekama įprastai, tik šiek tiek pakoregavus pacientų srautus. D. Drunga sakė, kad sunkumai daugiau palies darbuotojus, nes reikės dirbti ypač koordinuotai, tiksliai bei kolegiškai, ir labai vylėsi, jog pacientai bei juos lankantys artimieji nepatogumų nepatirs, o laukiantys pokyčiai visiems išeis tik į gerą.

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas