J. Šuklinas: „Treniruojuosi už abu – už save ir žuvusį trenerio sūnų“

Kanojininką Jevgenijų Šukliną ir baidarininką Egidijų Balčiūną vienija ne tik tai, kad abu vyrai – aukštumų olimpinėse žaidynėse pasiekę vandens sporto šakų atstovai. Jiedu – ir UNICEF vaikų bėgimo ambasadoriai, rugsėjo 3 dieną dalyvausiantys UNICEF vaikų bėgime, kurio idėja šiais metais – „Bėgsiu už maistą”. Projekto globėja – Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Jau tradicija tapęs ir gausų būrį vaikų suburiantis 7-asis UNICEF vaikų bėgimas bus skirtas dėl bado išsekusiems vaikams Mozambike. Šiuo metu Mozambikas kenčia nuo didžiausios per 30 metų sausros, kuri grasina, kad daugiau nei 1,5 mln. žmonių atsidurs ties bado riba. Skaičiuojama, kad 72 000 vaikų iki metų pabaigos bus visiškai išsekę dėl bado, jų gyvybei grės mirtinas pavojus.
Artėjant bėgimui UNICEF vaikų bėgimo ambasadoriai kviečia mažuosius Lietuvos gyventojus prasmingai švęsti vaikystę ir dalinasi prisiminimais apie savo vaikystę.
E. Balčiūnas už gyvybę dėkingas draugui
Tais laikais, kai dar nekvepėjo pergalėmis, tada, kai kelias į sėkmės olimpą dar buvo toli, į mokyklą kulniuojantį 11-metį Egidijų Balčiūną nuo mirties skyrė vos kelios sekundės. Už išgelbėtą gyvybę jis dėkingas draugui.
Egidijus vos nenuskendo užlipęs ant užšalusio ledo: „pabandžiau užlipti ir įgriuvau. Laimei, šalia buvęs draugas nepabėgo išsigandęs, o čiupo mane ir ištraukė už kapišono ar rankos. Supratau, į kokį didelį pavojų buvau pakliuvęs ir pats jokiais būdais nebūčiau išsigelbėjęs… Po to visas purvinas, dumblinas per sniegą parėjau namo”, – vaikystės prisiminimais dalinosi baidarininkas.
J. Šuklinas sportuoja už du
Jevgenijaus Šuklino atsiminimas stipriai paveikė tuomet dar jauną sportininką ir paskatino siekti aukštumų.
„Man buvo 15 metų. Tai čia vaikystė, ar ne?” – juokdamasis pradėjo pasakojimą kanojininkas J. Šuklinas. – „Galvoju apie istoriją, kuri mane paveikė ir kuri paskatino sportuoti. Buvo toks treneris, kurio jaunas sūnus laimėjo pasaulio jaunių čempionatą, bet įvyko nelaimė ir jis mirė. Kitas varžybas laimėjau aš, tai jo tėtis taip susijaudino – jis manyje pamatė savo sūnų, jam buvo taip svarbu, kad aš laimėjau tą taurę. Jis dar sakė, kad tik dabar atsigauna ir pradeda gyventi po sūnaus netekties. Po šių žodžių mane apėmė tokia atsakomybė, kad aš sportuoju ne tik už save, bet ir trenerio sūnų, kuris išėjo”.
Pasaulio vaikams labiausiai trūksta bendravimo
Remdamiesi turima patirtimi olimpiečiai yra įsitikinę – vaikams bendravimo svarba prilygsta maistui bei vandeniui, o suteikti mažiesiems kuo daugiau džiaugsmo – būtina.
„Svarbu, kad vaikystė būtų laiminga, o ne sunki, lydima ligų bei nepritekliaus. Kai UNICEF važiuoja į misijas, jie nuveža ne tik materialinių gėrybių: jie suteikia ir bendravimo džiaugsmo. Bendraujant vaikams galima parodyti gerų darbų pavyzdžių, įžiebti viltį, – įsitikinęs E. Balčiūnas. – Atkreipti dėmesį, kad net ir tokiose sąlygose, kokiose jie gyvena, galima mokytis, išgyventi ir būti laimingiems. Savo indėliu skatinu vaikų gelbėjimą: rūpinuosi jais, stengiuosi atkreipti visuomenės dėmesį. Nesu abejingas vaikų – tiek Lietuvos, tiek pasaulio – problemoms.”
Baidarininkui antrino ir J. Šuklinas, teigdamas, kad viso pasaulio vaikams ypač trūksta bendravimo su tėvais.

„Nūdien vaikai gyvena atsiskyrę nuo tėvų ir praktiškai neturi bendros veiklos kartu. Rodos, kad tėvai gyvena savo gyvenimą, vaikai – savo. Dėl to atsiranda didelis susvetimėjimas. Manau, įvairios akcijos, suburiančios vaikus ir tėvus draugėn, yra labai reikalingos. UNICEF vaikų bėgimas – vienas iš būdų pabūti kartu”, – neabejojo kanojininkas.

UNICEF vaikų bėgimas vyks „Sostinės dienų” metu, rugsėjo 3 d. (šeštadienį), 13 val., Katedros aikštėje.

UNICEF inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas