Naujos asociacijos siekis – nauja kokybė

Sausio 31 dieną įsteigta nauja asociacija, vienijanti šalies vaikų ir jaunimo futbolo ugdymo organizacijas. Pagrindinis naujosios asociacijos veiklos tikslas – vaikų ir jaunimo futbolo ugdymo aplinkos ir veiklos sąlygų, taip pat ugdymo paslaugų kokybės gerinimas.

Nariai

Asociacijos steigimo iniciatoriai – „Baltijos futbolo akademija”, futbolo akademija „Žalgirietis”, futbolo klubas „Vilnius”, futbolo mokykla „Ąžuolas”, futbolo klubas „Utenis”, futbolo klubas „Dainava”.
Steigiamajame susirinkime buvo išrinkta devynių narių valdyba, kuri kartu su direktoriumi ir bus pagrindinis asociacijos vykdantysis organas. Į valdybą išrinkti FA „Žalgirietis”, Baltijos futbolo akademija, VFA „Geležinis vilkas”, FM „Ateitis” (visi – Vilnius), FM „Ąžuolas” (Kaunas), FK „Utenis” (Utena), FA „Dainava” (Alytus), Klaipėdos FA ir „Tauragės futbolas” atstovai.
Valdybos nariai naujai įsteigtos asociacijos direktoriumi išrinko futbolo klubo „Vilnius” direktorių Stasį Petrauską.
„Daugeliu atveju vykdantiems vaikų ir futbolo ugdymo veiklą šiandien tenka susidurti su tokiomis sąlygomis ir realybe, kad tikrai nesuklysiu sakydamas, jog tos sąlygos yra lyg bananų auginimas šiaurės ašigalyje tiesiog ant ledynų ir dar esant 40 laipsnių šalčio temperatūrai, – pastebėjo S. Petrauskas. – Nei viešojo sektoriaus, nei deramo Lietuvos futbolo federacijos palaikymo futbolo ugdymo įstaigos neturi. Pasišvaistoma politikų pažadais, parodomuoju aktyvaus vaikų užimtumo palaikymu ar skambiais dėmesio deklaravimo pažadais iš LFF pusės, bet dažniausiai tuo viskas ir baigiasi”.
Pasak S. Petrausko, įsteigdami „Futbolo ugdymo įstaigų asociaciją” jos nariai transliuoja aiškią žinutę – vaikų ir jaunimo futbolo ugdymo aplinka, šios veiklos vykdymo sąlygos turi keistis. Pradedant viešojo sektoriaus, LFF požiūriu, baigiant realiu palaikymu ir parama, nes kalbama apie brangiausią mūsų šalies turtą – vaikus, jų sveikatos būklę, aktyvų užimtumą ir žmogiškų vertybių ugdymą per vaikams organizuojamus futbolo užsiėmimus.

Prioritetinės darbų sritys

Steigiamajame susirinkime buvo patvirtintos „Futbolo ugdymo įstaigų asociacijos” prioritetinės darbų sritys. Asociacija sieks viešojo sektoriaus realios paramos didinimo vaikų futbolo ugdymui ir aktyviam užimtumui, palankesnės įstatyminės ir mokestinės bazės, didesnės įtakos LFF valdymo struktūrose ir realaus finansavimo būtent vaikų ir jaunimo futbolui perskirstant UEFA ir FIFA skiriamas lėšas.
Tarp prioritetinių veiklų nurodyta bendra rinkodara, viešieji ryšiai, rėmėjų paieška, ugdymo veiklos aplinkos teisiniai ir narių tarpusavio santykių klausimai: rekomendacijos dėl etiško jauno žaidėjų perėjimo iš klubo į klubą, kompensacijos už vaikų treniravimą iš trečių šalių, santykiai su Nacionaline akademija, kitomis trečiosiomis šalimis. Taip pat darbai ir projektai visų narių ugdymo paslaugų kokybės gerinimui: seminarai, gerosios praktikos pasidalinimo renginiai, užsienio specialistų konsultacijos, edukaciniai renginiai futbolą žaidžiančių vaikų tėvams.
Asociacijos nariai užsibrėžė aktyviai dirbti pritraukiant Europos sąjungos fondų, Kūno kultūros ir sporto departamento, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos projektų lėšas.

Tikslai

Steigiamajame asociacijos susirinkime dalyvavusios organizacijos vienija per 3,5 tūkst. futbolo užsiėmimus reguliariai lankančių vaikų ir jaunimo iki 18 metų.
S. Petrauskas kaip vieną iš artimiausių tikslų įvardijo dar labiau išauginti asociacijos narių skaičių, kuris, steigėjų manymu, ateityje gali siekti ne mažiau kaip 25 narius – futbolo klubus, futbolo mokyklas, akademijas ar viešąsias įstaigas.
„Netolimoje ateityje mes vienysime organizacijas, kuriose futbolo ugdymo veikloje dalyvauja per 5–7 tūkst. vaikų, o gal net ir daugiau. Tai yra, ne mažiau nei 50–70 proc. visų Lietuvos vaikų, kurie lanko reguliarius futbolo užsiėmimus”, – teigė S. Petrauskas.
Asociacijos nariais ateityje galės tapti juridiniai asmenys, kurie realiai vykdo vaikų ar jaunimo futbolo ugdymo veiklą, gaus bent vieną jau esamo nario rekomendaciją bei įsipareigos laikytis asociacijos nariui keliamų reikalavimų, vidaus tvarkų taisyklių, tam tikrų etikos normų ir moralinių vertybių.
Pasak S. Petrausko, norint pakelti vaikų ir jaunimo futbolo ugdymo paslaugų kokybę, pati vaikų futbolo bendruomenė taip pat turi pasistengti.
„Turime suvokti, kad net ir sulaukę didesnio valdžios palaikymo aktyviam vaikų užimtumui, patys kaip bendruomenė, taip pat turime padaryti namų darbus, siekdami futbolo ugdymo paslaugų kokybės šuolio. Ne viskas yra tik piniginės paramos ar varganos futbolo infrastruktūros klausimas – trenerių kompetencija, vadybos kokybė ir požiūrio į klientą – tai yra, į futbolo užsiėmimus lankantį vaiką ir jo tėvus, turime pakeisti iš esmės kliento naudai. Tai įgyvendinę labai lengvai pasieksime ir pačios LFF keliamą tikslą – padaryti futbolą populiariausia sporto šaka Lietuvoje. Matydamas šiandien šios asociacijos steigiamajame susirinkime susirinkusių vaikų ir jaunimo futbolo atstovų ryžtą eiti paslaugų kokybės link, esu tvirtai įsitikinęs, jog tai – tik laiko klausimas,” – optimizmo nestokojo S. Petrauskas.

„Utenos Utenio” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas