Kokybiška renovacija – misija įmanoma

Dar nuo sovietinių laikų daugelis prisimena stereotipinius pasakymus „statau namą kaip sau” arba „atlieku remontą kaip sau”. Turima omenyje, kad naudojamos geros, kokybiškos medžiagos, pats savininkas arba meistrai visus statybos darbus atlieka sąžiningai ir tvarkingai. Ir bene svarbiausia, kad visos medžiagos ir darbai nuperkami už pačią geriausią kainą. Būtent taip yra ir su daugiabučių renovacija (modernizacija). Ji atliekama „kaip sau”. Veikia statybos procesų kokybės ir kiekybės valdymo mechanizmas, kuris užtikrina kokybiškus darbus už mažiausią kainą.

Statybų kokybės progresas

Anot Vilniaus Gedimino technikos universiteto technikos mokslų daktaro Česlovo Ignatavičiaus, pradėjus daugiabučių renovaciją (modernizaciją) niekas neturėjo tokių darbų atlikimo patirties. Nebuvo specialistų, iškilo problemų dėl kokybės bei technologijų. Kaip antai, namai buvo atnaujinami ir šiltinami naudojant tik 10 cm polistireno arba vatos. Tačiau dabar viskas pasikeitę. Specialistai paruošti, technologijos įsisavintos, o daugelis medžiagų yra gaminamos ir Lietuvoje. Kaip pabrėžė mokslų daktaras, šios medžiagos yra labai aukštos kokybės. Šiltinant daugiabučius dabar naudojama mažiausiai 15 cm šiltinamosios medžiagos, bet yra ir daugiabučių, kurie apšiltinti 30 cm storio medžiagomis. „Man labai patinka posakis – pinigai, išleisti pastatams šildyti, išeina vėjais, o apšildydami namus ne tik sutaupome, bet ir padidiname savo nekilnojamojo turto vertę”, – sakė Č. Ignatavičius.
Iki 2013 metų atliekamų statybos darbų kokybės priežiūrą buvo įgaliotas vykdyti tik techninės priežiūros vadovas. Dabar pastarojo veiklą prižiūri ir visos daugiabučio renovacijos valstybinę priežiūrą atlieka Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) bei Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai. „Atliekamų darbų kokybė prižiūrima griežčiau siekiant, kad namo atnaujinimas visiškai atitiktų techniniame darbo projekte numatytus sprendinius”, – pabrėžė BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus specialistas Rimas Kalvaitis.

Renovuojamų daugiabučių kokybės priežiūra

Modernizuojamų namų statybos priežiūra, užtikrinant atnaujinimo darbų normatyvinę kokybę, yra viena iš prioritetinių VTPSI veiklos krypčių. Tam, kad renovacijos kokybė nesuprastėtų ir ateityje, žadama ir toliau skirti daug dėmesio renovacijos kontrolei. „Šiais metais VTPSI atliekama modernizuojamų daugiabučių statybos kontrolė nesilpnės. Bus mažiausiai po du kartus (statybos metu ir atliekant jos užbaigimo procedūras) tikrinami visi modernizuojami namai”, – pabrėžė VTPSI prie Aplinkos ministerijos viršininko pavaduotojas Aidas Valiulis. Pasak jo, tikrinant renovuojamus daugiabučius atliekamos ir jos dalyvių (rangovų, jų paskirtų statybos vadovų, techninių prižiūrėtojų) veiklos patikros. Ypač didelis dėmesys skiriamas statybos techninių prižiūrėtojų veiklai, nes nuo jų tinkamo pareigų vykdymo priklauso nuolatinė darbų kokybės ir naudojamų medžiagų atitikties modernizavimo projekte kontrolė. Patikros atliekamos be išankstinio perspėjimo. Taip statybos dalyviai skatinami darbų kokybę užtikrinti nuolat. „Be abejo, statybos inspektoriai visada operatyviai reaguoja į gyventojų skundus, atlieka neplanines patikras”, – sakė A. Valiulis.
VTPSI atstovai taip pat pastebi, kad pernai atsirado daugiau supratimo ir susikalbėjimo tarp gyventojų bei rangovų. „Pastebime vis ryškesnę tendenciją, kai visi sėkmingu namo atnaujinimo procesu suinteresuoti asmenys susikalba. Tiek rangovo atstovai, tiek statybos techniniai prižiūrėtojai ir juos pasamdę statytojai (užsakovai) kantriai ir konstruktyviai bendraudami tarpusavyje bei su namo gyventojais suranda tinkamus sprendimus vietoje ir išvengia skundų valstybės institucijoms”, – teigė VTPSI viršininko pavaduotojas. Pasak jo, praėjusiais metais pastebėtas ryškus atnaujinimo darbų kokybės pagerėjimas. Apie pažeidimų mažėjimą galima spręsti pagal statybos dalyviams surašytų administracinių teisės pažeidimų protokolų skaičių – 2015 m. jų buvo 58, 2016 m. – 35.
Statybų kontrolę vykdo ir BETA specialistai, kurie kasdien vyksta į visoje Lietuvoje esančius daugiabučių renovacijos objektus. „Vizitai planuojami atskiruose Lietuvos regionuose, kad galima būtų objektą apžiūrėti ir patikrinti tik prasidėjus darbams ar pradėjus naują statybos darbų technologinį procesą ir iš karto konsultuoti namų administratorius, statybos rangovus bei techninius prižiūrėtojus apie reikalavimus atliekamų darbų kokybei”, – aiškino BETA specialistas R. Kalvaitis. Anot jo, iškilus abejonių dėl atliekamų darbų kokybės, gyventojai pirmiausia turi kreiptis į namo administratorių bei statybos techninės priežiūros vadovą. Jie yra gyventojų atstovai, gina jų interesus ir turi kruopščiai prižiūrėti, kaip rangovai vykdo patikėtus darbus. Kiekvieną savaitę vyksta gamybiniai pasitarimai (juos šaukia rangovas), kuriuose gyventojai gali išsakyti savo pastebėjimus. Taip pat yra galimybė tiesiogiai kreiptis į atsakingas VTPSI ir BETA institucijas.  

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas