Renovacijos lyderis Utenos regione – Ignalinos rajonas

Visiems Lietuvos miestams ir rajonams yra sudarytos vienodos sąlygos atnaujinti (modernizuoti) daugiabučius. Kaip teigė Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai, iš esmės viskas priklauso nuo kiekvieno miesto atsakingos už renovaciją institucijos iniciatyvos ir, žinoma, pačių gyventojų. Utenos regionas niekuo nesiskiria nuo kitų Lietuvos regionų – miestuose renovacija vyksta sparčiais tempais ir pastolius bei plušančius darbininkus galima aptikti beveik kiekviename mikrorajone.

Išsiskiria Ignalinos rajonas

Žvelgiant į renovacijos žemėlapį ir skaičius, įspūdingai atrodo Ignalinos rajonas. Tačiau ne vien skaičiai rodo renovacijos tempus. Kiekvienas, nuvykęs į Ignaliną, pastebi, kad beveik visi daugiabučiai mieste modernizuoti. Vizualiai namai atrodo labai gražiai, šviesios pastelinės spalvos, pakeisti langai ir durys. Šalia daugiabučių sutvarkyta aplinka, pėsčiųjų takai, žaliosios zonos.
„Iki 2013 metų Ignalinoje buvo atnaujinta ir priduota valstybinei komisijai 14 namų”, – sakė Ignalinos butų ūkio vyriausiasis inžinierius Aleksandr Dolgov. Jo teigimu, pasiteisinę pirmieji projektai lėmė tai, kad nuo 2013 metų iki dabar buvo renovuoti 78 namai ir dar 3 namuose vykdomi statybos užbaigimo darbai. Nedideliame mieste daugelis gyventojų pažįsta vieni kitus ir žinia apie renovacijos naudą, sąžiningus ir tvarkingus statybininkus greitai pasklido. „Taigi, iš viso šiuo metu Ignalinos rajone atnaujinti 95 namai, iš jų 80 Ignalinos mieste, 3 namuose vykdomi statybos užbaigimo darbai, 6 Dūkšto miestelyje ir 6 Vidiškių kaime“, – pabrėžė A. Dolgov. Vyriausiojo inžinieriaus teigimu, bene svarbiausias pasiekimas, kad atnaujintuose namuose daugiau kaip 50 proc. sumažėjo šilumos suvartojimas. Ignalinos miestas išsikėlė išties ambicingą tikslą – pasiekti 100 proc. visų namų atnaujinimą. Mieste liko modernizuoti tik 15 daugiabučių. Šiuo metu yra parengti ir suderinti su BETA 13-os namų investicijų planai. Šių namų paraiškos jau yra pateiktos bankui dėl finansavimo. „Iš viso Ignalinos rajone planuojama atnaujinti 30 namų“, – sakė A. Dolgov. Įgyvendinus šiuos planus Ignalinos miestas taps vienintelis visiškai renovuotas miestas ne tik Utenos regione, bet ir visoje Lietuvoje. Ignalinos rajonas išsiskiria dar ir tuo, kad ne tik miesto, bet ir mažesnių miestelių bei kaimų daugiabučių gyventojai suprato renovacijos naudą ir skuba pasinaudoti valstybės teikiama parama.
Pakalbinta neseniai renovuoto daugiabučio Turistų g. 45 gyventoja p. Birutė džiaugėsi pasikeitusia namo išvaizda. „Dabar miela ir malonu sugrįžti į namus ir labai noriu padėkoti statybininkams, kurie keisdami langus sutvarkė aplink juos atsiradusias ertmes (angokraščius – aut. past.)“, – sakė ignalinietė. Moters teigimu, ir kainos už šildymą sumažėjo, dabar ji su paskola moka mažiau nei anksčiau. 

Proveržis Zarasuose

Kitokia situacija buvo Zarasų rajone, kuris ilgai buvo linksniuojamas kaip tas, kuriame renovacija vyksta labai vangiai. Anot VšĮ Zarasų energinio efektyvumo didinimo agentūros vadybininko, l. e. direktoriaus pareigas, Artūro Purvinsko, iki 2015 metų Zarasuose buvo atnaujintas vos vienas daugiabutis. „Tačiau viskas pasikeitė šiais metais ir įvyko tikras proveržis“, – džiaugėsi A. Purvinskas. Jo teigimu, 2016 metais jau renovuoti 8 daugiabučiai namai. Planuojama, kad šių metų gruodžio mėnesį bus priduoti dar 4 daugiabučiai. Todėl per 2016 metus iš viso bus renovuota 12 daugiabučių namų. „Ir toliau gyventojai labai aktyviai domisi vykstančia renovacija, yra ir tokių, kurie anksčiau nepritarė renovacijai, tačiau dabar prašo rengti naujus susirinkimus“, – sakė A. Purvinskas. Pasak jo, su gyventojais susitikimai vyksta labai intensyviai ir iš paskutinių 12 net 10 daugiabučių savininkų pritarė namų atnaujinimui.
Vienas iš pirmų atnaujintų daugiabučių Zarasuose buvo Dariaus ir Girėno g. 41 esantis namas. Tiesa, šis daugiabutis yra nedidelis, gal todėl jo gyventojams pavyko lengviau susitarti. Viena iš namo gyventojų, nepanorusi sakyti savo vardo, sakė, kad viskas buvo padaryta gerai ir ji yra patenkinta atliktais darbais. 

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas