E. sveikata pagerins sveikatos paslaugų kokybę

Utenos regione įdiegta e. sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinė sistema (IS), kuri, įdiegus regioninę sveikatos priežiūros įstaigų informacinę sistemą (SPĮIS) aštuoniose Utenos regiono sveikatos priežiūros įstaigose (SPĮ), išplėtos informacinių technologijų infrastruktūrą. SPĮIS naudotojais taps visi sveikatinimo veiklos dalyviai: įstaigos, gydytojai ir pacientai, vaistinės, valstybinė ligonių kasa, valstybės registrai. Įgyvendinant projektą „Elektroninių sveikatos paslaugų plėtra Utenos regiono asmens sveikatos priežiūros įstaigose”dalyvavo Utenos, Anykščių, Ignalinos, Visagino, Zarasų rajonų savivaldybių ligoninės, Utenos ir Molėtų pirminės sveikos priežiūros centrai bei Ignalinos poliklinika.

Naudinga visiems

„Gydymo įstaigos siekia teikti savo pacientams kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas, nuolatos gerinti gydymo įstaigų veiklos efektyvumą, tačiau iki šiol naudotos darbo priemonės ir metodai apsunkino šių tikslų siekimą– informacija apie pacientų sveikatą dažniausiai kaupiami popierinėje formoje, todėl sunkiai prieinama tiek pacientams, tiek SPĮ specialistams, – sakė Utenos ligoninės direktorius Dalius Drunga. – Norint užtikrinti teikimų sveikatos paslaugų kokybę, inicijuotas projektas, kuriuo siekiama sukurti ir įdiegti regioninę IS, taip išplečiant elektroninių sveikatos paslaugų spektrą Utenos regiono gyventojams, o SPĮ darbuotojams sudarant galimybę efektyviau valdyti pacientų ir jų duomenų srautus.”
D. Drunga aiškino, kad įgyvendinus projektą, finansuotą Europos regioninės plėtros fondo ir LR biudžeto lėšomis pagal 2007–2013 m. Ekonomikos augimo veiksmų programos 3 prioriteto „Informacinė visuomenė visiems” įgyvendinimo priemonę Nr. VP2-3.1-IVPK-11-V „Elektroninės sveikatos paslaugos savivaldybėse”, bus sukurta standartizuota elektroninių įrašų apie sveikatos būklę sistemą, skatinti informacijos mainus ir standartizaciją, o įsteigti informaciniai sveikatos priežiūros tinklai sies sveikatos priežiūros paslaugų teikimo vietas. IS leis elektroniniu būdu kaupti, perduoti ir gauti tyrimų rezultatus bei medicininius vaizdus, todėl medicinos darbuotojai galės operatyviai teikti ir gauti paciento sveikatos informaciją.
Įdiegus e. sveikatos sistemą taps įmanomos gydytojų konsultacijos dėl tyrimų įvertinimų ir gydymo taktikos su aukščiausio lygio centrais tiek Lietuvoje, tiek ir už jos ribų, pacientui nebereikės važinėti iš ligoninės į ligoninę, o tyrimus įvertinę aukštos kvalifikacijos specialistai suteiks konsultacijas elektroninėmis priemonėmis.

Duomenys – vienoje vietoje

IS bus kaupiami pacientų sveikatos istorijos duomenys, pateikti iš skirtingų SPĮ. „Dabar neretai pasitaiko atvejų, kai dėl įvairių susirgimų žmonės kreipiasi į skirtingas gydymo įstaigas. Kadangi nėra vienos duomenų bazės, kurioje būtų kaupiami paciento sveikatos įrašai, dažnai reikia atlikti pakartotinius tyrimus, – pastebėjo D. Drunga. – Šiuo metu atskiri SPĮ skyriai sprendžia skirtingas ir specifines problemas, todėl neretai vieno atskiro skyriaus poreikiai išsiskiria visos gydymo įstaigos veiklos kontekste, o turimos priemonės nepakankamos, kad būtų užtikrintas aukšto lygio kompleksinis veiklos procesų valdymas, sklandus pacientų srauto stebėjimas ir reguliavimas bei efektyvus turimų resursų panaudojimas.”
Sistemą sudaro elektroninė sveikatos istorijos saugykla ir dvi posistemės – e. receptas ir medicininių vaizdų archyvas – sukurta medicininių vaizdų duomenų bazė, kurioje bus saugomos rentgeno nuotraukos bei kita vaizdinė informacija. Sistema bus galima naudotis per portalą e.sveikata.lt, kuriame yra sveikatinimo specialistų ir pacientų sritys. Šalies gyventojai turės sąlygas, nepaisant laiko, geografinių ar institucinių barjerų, elektroniniu būdu gauti savo sveikatos istorijos duomenis. Prisijungę prie IS gyventojai galės matyti tyrimų, receptų informaciją, skiepų kalendorių, siuntimų pranešimus, užsisakyti reikiamas pažymas, užsiregistruoti pas gydytojus.

E. receptas

Posistemė e. receptas – popierizmą mažinanti e. sveikatos sistemos dalis. Pradėjus jai veikti visi receptiniai vaistai bus išrašomi elektroniniu būdu. Elektroninis receptas palengvins receptų išrašymą, receptai bus aiškesni, tikslesni, visada įskaitomi, dėl to farmacijos specialistams bus lengviau įvertinti išrašytus receptus ir išduoti pagal juos vaistus, o pacientas portale, savo paskyroje, galės matyti, kokie receptai išrašyti, kokius ir kaip vaistus turi vartoti. Pacientams nebereikės nešiotis receptų knygelių pas gydytoją, o paskui į vaistinę.
Taip pat palengvės vaistų išrašymo procedūra lėtinėmis ligomis, pavyzdžiui, cukriniu diabetu, hipertenzija, sergantiems asmenims. Šiuo metu pasibaigus vaistams pacientai privalo fiziškai apsilankyti pas gydytoją vien tam, kad būtų išrašytas toks pat nuolat vartojamų vaistų receptas. Pradėjus veikti e. recepto paslaugai vaistai bus paskiriami elektroniniu būdu. Kita vertus, gydytojai realiai matys, ar žmogus įsigijo vaistus, nes pasitaiko atvejų, kai žmogus skundžiasi, kad jo sveikata negerėja, gydytojas ieško naujų gydymo būdų, o paaiškėja, jog žmogus nepirko ir nevartojo jam anksčiau išrašytų vaistų.

Taupys išteklius

Įgyvendintas projektas užtikrins efektyvų žmogiškųjų ir materialinių išteklių medicinos įstaigose panaudojimą, taupys pacientų laiką.
VšĮ Visagino ligoninė vyriausioji ekonomistė Jolanta Konošovienė džiaugėsi, kad ši ligoninė jau gavo iš projekto 18 naujų kompiuterių bei spausdintuvų, o tai taip pat leido sutaupyti įstaigos lėšų, kurios galėjo būti skiriamos papildomai paciento gydymui. Pasak jos, Visagino ligoninės direktorius Kastytis Matulevičius buvo įsitikinęs, kad pokyčiai šioje srityje būtini Visagino ligoninei. „Imlesni naujovėms gydytojai iškart įžvelgė šių pokyčių naudą, pvz., džiaugėsi tuo, kad diegiama nauja informacinė sistema ESIS leis kiekvienos srities specialistui susikurti savo elektroninius šablonus tam tikriems gydymo atvejams ar jų etapams, medicininius blankus ir juos pildyti operatyviau, taupant laiką, kurį anksčiau leisdavo pildydami įvairių popierinių blankų bei žurnalų didžiulį kiekį, o dabar galės šį laiką skirti pacientui, – sakė J. Konošovienė. – Gydytojų darbą palengvina dar ir tai, kad šioje IS integruoti įvairūs ligų, vaistų klasifikatoriai, katalogai, kurie yra nuolatos atnaujinami ir nebereiks gaišt laiko, vartant didžiules knygas.”

Nudžiugino darbuotojus

J. Konošovienė atkreipė dėmesį, kad šiuo projektu bus sudarytos sąlygos Utenos, Zarasų, Ignalinos, Anykščių, Molėtų bei Visagino gyventojams ir pacientams šiuolaikinėmis informacinių ir ryšių technologijų priemonėmis laiku gauti geros kokybės sveikatos paslaugas, o sveikatos priežiūros įstaigoms ir specialistams, teikiantiems paslaugas –tarpusavyje bendradarbiauti ir saugiai keistis informacija elektroninėmis priemonėmis. „Labai gerai ir tai, kad visa paciento medicinos istorija bus kaupiama elektroninėje formoje, archyvuojama ir bet kuriuo momentu gydytojas, įsijungęs kompiuterį, galės matyti visus paciento sveikatos pokyčius, atliktus kažkada diagnostinius tyrimus ir jam jau nereikės ieškoti „pasimetusio tyrimo atsakymo lapelio” ar laukti išrašų iš kitų specialistų, – teigė J. Konošovienė. – Elektronine forma bus kaupiami asmens viso gyvenimo sveikatos duomenys apie ankstesnę bei dabartinę paciento sveikatos būklę. Visagino ligoninė pradėjo projekto vykdymą nuo šios informacinės sistemos diegimo Registratūroje bei Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriuje. Iš pradžių darbuotojai žvelgė į naujoves su baime, bet po kiek laiko, paklausus Registratūros bei Priėmimo-skubiosios pagalbos darbuotojų, kaip sekasi, išgirdau atsakymą: „Oi, labai gerai, gerokai geriau nei anksčiau.” Pasak jos, SPĮ darbuotojai nuoširdžiai džiaugiasi projektu, nes dabar vienoje programoje, surinkus paciento asmens kodą, galimi iškart matyti visus dokumentų užpildymui reikalingus duomenis, informaciją tiek apie paciento ambulatorinį, tiek apie stacionarinį gydymą, nereikia suvedinėti daugelio duomenų ranka iš naujo, nes ši sistema yra susieta su kitomis sveikatos priežiūros įstaigomis, SODRA, valstybinėmis ligonių kasomis, NDNT, Lietuvos gyventojų registru ir todėl duomenų mainai vyks operatyviau bei saugiau.

Tikisi tolimesnio bendradarbiavimo

Gydymo įstaigų vadovai džiaugiasi, kad nauja IS leis optimizuoti sveikatos priežiūros paslaugų teikimo veiklos procesų valdymą, nes bus galimybė operatyviau surasti reikalingus duomenis apie ligoninės veiklą, vykdyti detalesnę analizę bei laiku gauti reikalingas ataskaitas. Taip bus taupomas pacientų bei medikų laikas, užtikrinamas efektyvesnis žmogiškųjų ir materialinių išteklių ligoninėje panaudojimas. Prognozuojamos ir mažesnės pacientų eilės, nes programa leidžia efektyviau planuoti pacientų ambulatorinius apsilankymus, registraciją, hospitalizacijas bei operacijas.
Kitas vykdomas projekto etapas – tai IS diegimas ligoninės laboratorijoje bei stacionaro skyriuose. Keliais kompiuterio mygtuko paspaudimais gydytojas galės operatyviai pamatyti tiek klinikinių laboratorinių tyrimų atsakymus, tiek ir instrumentinių tyrimų vaizdus bei aprašymus.
„Be jau išvardytų aiškių šio projekto privalumų tiek pacientui, tiek ir medicinos darbuotojui, tiek vadovybei, Visagino ligoninės administracijos kolektyvas džiaugiasi ir tuo, kad šis projektas suteikė galimybę ir artimiau pabendrauti, palaikyti draugiškus ir šiltus santykius bei pasidalyti savo darbine patirtimi su labai maloniai mus visada sutikusiu Utenos ligoninės administracijos kolektyvu, – sakė J. Konošovienė. – Tikimės, kad ir ateityje, pasibaigus e. sveikata projektui, mūsų bendravimas nenutrūks, o tik stiprės.”

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas