Kvartalinio daugiabučių namų atnaujinimo abėcėlės lietuvius moko vokiečiai

2013 metais pradėtas naujas daugiabučių namų atnaujinimo etapas sėkmingai įsibėgėjo ir paskatino galvoti apie naują šio svarbaus darbo kryptį – modernizuoti ne tik atskirus namus, bet ir ištisus kvartalus.

Susitarta su vokiečiais

Bendradarbiaujant su Vokietija, turinčia didelę kvartalinio modernizavimo patirtį, buvo pasiektas susitarimas, kad ši šalis padės įgyvendinti naujo technologinio lygmens atnaujinimo planus trijose skirtingose Lietuvos vietovėse – didmiestyje Šiauliuose, regioniniame mieste Utenoje ir Birštono kurorte. Praėjusiais metais spalio mėnesio antroje pusėje Berlyne įvyko suinteresuotų pusių susitikimas, kurį inicijavo LR aplinkos ministerija ir Būsto energijos taupymo agentūra (BETA). Utenai atstovavo rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas ir administracijos Strateginio planavimo bei investicijų valdymo skyriaus vedėjas Algirdas Gildutis. Dalykiniame pasitarime su Vokietijos federacinės aplinkos apsaugos ministerijos, Vokietijos renovacijos banko, kitų institucijų atstovais buvo sprendžiami konkretūs kompleksinio energinio kvartalų modernizavimo Lietuvoje projektų vystymo ir įgyvendinimo klausimai. Lietuvos atstovai ypač džiaugėsi, kad gavo Vokietijos vyriausybės pažadą savo lėšomis paruošti visą atnaujinimo dokumentaciją ir finansuoti 80 proc. projekto vertės. Reikėtų trumpai praplėsti ne tik apie rudens susitikimą – balandžio mėnesio pabaigoje delegacija buvo Vokietijoje, apie tai informacijos apstu internete.

Utenoje parinktas Aukštakalnio mikrorajonas

Kaip teigė Utenos rajono savivaldybės specialistai, atsakingi už statybas, jų planavimą bei kontrolę, Utenoje ruošiamasi kompleksiškai atnaujinti Aukštakalnio mikrorajono dalį tarp Kupiškio ir Taikos gatvių. Tai devynių kvadratinių kilometrų teritorija, kurioje yra 40 daugiabučių namų ir vaikų lopšelis-darželis „Pasaka”. Bus atnaujinama ne tik daugiabučiai namai ir vaikų ugdymo įstaiga, bet ir požeminės komunikacijos, viešosios erdvės, žaidimų aikštelės vaikams, automobilių stovėjimo zonos, apšvietimas, sprendžiamos kitos gyventojams svarbios problemos. Projektas sudėtingas, darbai imlūs, specialistų manymu, konkretūs statybos darbai galės būti pradėti tik po poros metų. Buvo skeptikų, kurie manė, kad bus pakalbėta ir pamiršta. Laimei, taip neatsitiko. Šių metų pavasarį, balandžio mėnesio pabaigoje, Vokietijoje vėl apsilankė Utenos rajono savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus vedėjas Nerijus Malinauskas ir vyriausiasis architektas Evaldas Rimas. Jie įsitikino, kad vokiečiai veltui laiko neleidžia. Vokietijos ekspertai uteniškius supažindino su kvartalinio modernizavimo programa, kurioje jau numatyti konkretūs darbų grafikai, etapai ir terminai. Programa, kuri taps pavyzdžiu visoms Lietuvos savivaldybėms, kaip reikia vykdyti kvartalines renovacijas, bus parengta valstybiniu lygiu, ją ruoš atitinkamos nacionalinės valdžios įstaigos, Europos Sąjungos rėmimo programų specialistai, kitos institucijos. Utenoje ir Birštone numatyti praktiniai seminarai. Paruošus, užbaigus ir patvirtinus investicinius projektus, baigiamajame etape bus atlikti svarbiausi didinantys pastatų energinį efektyvumą darbai – langų keitimas, pastatų ir vamzdynų šiltinimas ir t. t. Vokiečių planuose yra ir alternatyvių energijos šaltinių – saulės kolektorių – panaudojimas. E. Rimo manymu, jau kitais metais visi parengiamieji darbai bus baigti. Daug kas paaiškės šiemet lapkričio mėnesį seminare Utenoje, į kurį atvyks ir Vokietijos partneriai. O ką apie projektą mano patys Aukštakalnio mikrorajono gyventojai? Seniūnaičio Dariaus Pakajavo nuomone, reikėtų su gyventojais kalbėti tiesiau ir atviriau, o dažnai jie girdi tik kalbas „aukštose sferose”. Laiko paaiškinti kvartalinio modernizavimo teikiamą naudą dar yra pakankamai. Svarbu, kad įgyvendinus projektą žmonės matytų konkrečią naudą.

Autoriaus nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas