Europos Sąjungos parama – mokyklai gražinti ir energijai taupyti

2013 metais gavus lėšų iš rezervinių projektų, finansuojamų pagal 2007–2013 m. Europos Sąjungos (ES) sanglaudos skatinimo veiksmų programos 3 prioriteto „Aplinka ir darnus vystymasis” VP3-3.4-ŪM-03-V priemonę „Viešosios paskirties pastatų renovavimas nacionaliniu lygiu”, buvo pradėtas įgyvendinti projektas „Utenos Aukštakalnio pradinės mokyklos pastato Utenoje, Aukštakalnio g. 20, rekonstravimas”. Bendra projekto vertė – 1,4 mln. eurų, ES dalis – 1 057 930,49 euro. Projektui įgyvendinti VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūra skyrė 1,06 mln. eurų, Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija – 66,61 tūkst. eurų, iš savivaldybės biudžeto skirta 270,5 tūkst. eurų. Pastato rekonstravimo darbus atliko UAB „Bikusta”.

Aukštakalnio pradinės mokyklos direktorė Asta Garunkšnienė „Utenos dienai” pasakojo, kad prieš modernizaciją pastato būklė nesudarė sąlygų efektyviai naudoti energiją, todėl buvo patiriami dideli šilumos energijos nuostoliai. Pastato vidaus patalpų temperatūra šildymo sezonų metu neatitiko norminių rodiklių, patalpose buvo vėsu, drėgna ir niūru, nebuvo užtikrintos sanitarinės higieninės normos. Direktorė sakė, kad įgyvendinus projektą bus sukurta saugi, sveika, estetiška ir patraukli mokymosi bei darbo aplinka ugdytiniams ir darbuotojams. Projekto tikslas – didinti energijos vartojimo efektyvumą pastate, kartu gerinant pastato būklę. Po pastato rekonstrukcijos pagerės jo būklė ir bus užtikrintas naudojamos energijos efektyvumo didinimas. Planuojama sutaupyti 281,91 MWh šilumos energijos per metus – tai sudarytų 50,13 proc. bendro suvartojimo ir 7,05 MWh elektros energijos per metus – tai sudarytų 13,26 proc. bendro suvartojimo.
Utenos Aukštakalnio pradinės mokyklos pastato rekonstravimo darbai vyksta nuo 2013 m. antros pusės. Už gautas ES struktūrinių fondų investicijas buvo vykdomi darbai, kurie pagerina pastato šilumines charakteristikas. Svarbiausi darbai – pastato išorės sienų rekonstravimo darbai jas apšiltinant, šildymo sistemos rekonstravimas, cokolinės pastato dalies šiltinimo darbai, sutapdinto stogo apšiltinimas, pastogės perdangos šiltinimas ir kiti su energijos taupymu susiję darbai.
Mokykla, atnaujinus vidaus apdailą ir grindų dangą, pakeitus langus ir duris, pasikeitė neatpažįstamai. Projekto metu buvo panaikinti nereikalingi įėjimai, demontuoti pastato galuose esantys nenaudojami metaliniai laiptai. Prie pagrindinio įėjimo buvo įrengta nuovaža neįgaliesiems, o kitame korpuse įrengta keliamoji platforma. Vykdant projektą buvo rekonstruoti šildymo, vėdinimo, vandentiekio ir nuotekų, vidaus elektros tinklai, įrengta apsauginė ir gaisrinė signalizacijos, atnaujinti kompiuteriniai tinklai ir žaibosauga.
Projekto metu visame pastate bus įrengta rekuperacinė vėdinimo sistema, darbus, pasak direktorės, planuojama baigti šių metų rugpjūčio 1 d. „Šiuo metu mokykloje darbui paruošta 12 klasių, turime atskiras klases ir kabinetus anglų kalbai, tikybos kabinetą, muzikos klasę, šokių klasę ir atnaujintą sporto salę. Šalia kiekvienos klasės – žaidimų kambariai, kuriuose vyksta įvairios veiklos tiek pertraukų, tiek pamokų metu, – šviesiomis patalpomis džiaugėsi A. Garunkšnienė. – 2014 m. trečiame ketvirtyje gautos ES struktūrinių fondų investicijos rekuperacinei vėdinimo sistemai įrengti. Šiuos darbus numatome atlikti 2015 m. antrame ketvirtyje. Taip pat šiuo etapu yra numatyta sutvarkyti mokyklos stogą, vamzdynus ir lietaus vandens nuvedimo sistemą.”

Autorės nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas