Rąstinio daugiabučio namo atnaujinimu džiaugiasi šešios šeimos

Utenos rajono savivaldybės administracijos Teritorijų planavimo ir statybos skyriaus vyriausiasis specialistas Vytautas Nakas, dedantis daug pastangų siekiant įgyvendinti Utenos miesto daugiabučių namų atnaujinimo programą, laiko nemaža sėkme, kad pavyko į programą įtraukti ir vieną rąstinį daugiabutį namą J. Basanavičiaus g. 40. Panašių daugiabučių namų Utenoje yra ir daugiau, todėl šio namo atnaujinimo patirtis, specialisto nuomone, itin vertinga. Namas – šešių butų, savininkų nedaug, susitarti buvo nesunku. Pasisekė ir su rangovais.

Namas atrodė apgailėtinai

Rąstinis senas didelis namas beveik pačiame Utenos centre jau seniai kėlė daug rūpesčių gyventojams. Jis buvo statytas Antrojo pasaulinio karo metais, iš bėdos, paskubomis. Per daugelį dešimtmečių visai sukrypo, aptriušo, ištrupėjo pamatai, prakiuro šiferiu dengtas stogas, sienų rąstai daugelyje vietų sutrešo, įsimetė kenkėjų. Gyventojai mielai būtų rinkęsi kitus būstus, bet nebuvo iš ko rinktis, reikėjo didelių pinigų, kurių visada trūksta.
Namo gyventoja Kristina pasakojo, kad šiame name gyveno jos senelė, čia užaugo ir ji pati. Aplinkui yra dar ne vienas medinis namas, kurių savininkai dabar pavydžiai žiūri į neatpažįstamai pasikeitusį jų namą. „Tai nė iš tolo nebeprimena senojo laužo – sakytum, naujos, modernios statybos šiltas, sandarus, sausas, estetiškai patrauklus būstas. Pirmą kartą ramiai laukėme pavasario, žinodami, kad nereikės iš rūsių kibirais nešti purvino vandens, gūžtis kambariuose nuo nuolatinės drėgmės ir šalčio”, – sakė Kristina. Viskas prasidėjo praėjusių metų rudenį, kai name apsilankė svečiai iš rajono savivaldybės, Utenos butų ūkio, Būsto energijos taupymo agentūros. Po namo apžiūros gyventojams buvo pasiūlyta pagalvoti dėl dalyvavimo valstybės remiamoje daugiabučių namų atnaujinimo programoje. Gyventojai svarstė neilgai. Neilgai užtruko ir investicinio projekto rengimas. Jame numatyta atnaujinimo kaina – apie 60 tūkstančių eurų – gyventojus tenkino. Buvo pasirašytos sutartys, tuoj po Naujųjų namą apspito statybininkai. Rangos darbus nupirko kitame rajone registruota bendrovė, ir dabar tiek atnaujinimo proceso prižiūrėtojai, tiek gyventojai mato, kad su statybininkais namui pasisekė. Jie savo darbą išmano.
Medinių namų atnaujinimas – sudėtingas procesas
Namo administratoriaus Utenos butų ūkio direktoriaus pavaduotojas Bronius Šaukeckas ir statybininkai teigė, kad medinių, rąstinių namų renovacija skiriasi nuo blokinių, plytinių daugiabučių namų atnaujinimo ir apšiltinimo. Čia jau nepasakysi, kad geriau taip, kaip pigiau. Daugiau pastangų ir specialių žinių reikalauja apšiltinimo darbų paruošimas. Namas J. Basanavičiaus g. 40 Utenoje kol kas vienintelis, kurio stogui ir fasadui apšiltinti buvo panaudota ne pigesnis putų polistirenas, o beveik trečdaliu brangesnė stiklo vata. Prieš apšiltinant fasadą reikėjo sutvarkyti sienas, kruopščiai išpjauti laiko ir drėgmės, kenkėjų pažeistas rąstų dalis (kai kur ir visą rąstą), pakeisti jas naujomis ir dar taip, kad jos „prigytų”, nesiskirtų fizinėmis savybėmis. Statybininkai pasakojo, kad protingai ir taupiai buvo panaudotos cheminės medžiagos – antipirenai, mažinantys gaisrų pavojų, antiseptikai, naikinantys medžio kenkėjus, naujausios hidroizoliacijos priemonės.
Namo gyventojai patenkinti ne tik statybininkų darbu, bet ir jų elgesiu. Jau minėta Kristina teigė, kad niekada negirdėjo vyrų keikiantis, visi mandagūs, paslaugūs, stengiasi gyventojų be reikalo netrukdyti, įsiklauso į jų nuomonę. Pačios Kristinos ir kai kurių kaimynų butuose mediniai langai jau senokai buvo pakeisti plastikiniais. Statybininkai siūlė pakeisti visus langus, bet Kristina atsisakė – po to būtų reikėję didelio viso buto remonto, o tai brangiai kainuotų. Statybininkai visus darbus žada pabaigti rugsėjo mėnesį. Tų darbų dar lieka nemažai – investiciniame projekte numatyta perstatyti šildymo krosnis, įrengti naują ir efektyvią ventiliacijos sistemą. Bet ir padaryta jau daug, svarbiausia – sutvarkyti pamatai, perdengtas stogas, pakeistos lauko ir butų durys, gražiai atrodo apšiltintas fasadas. „Malonu, kad apie viską pagalvota, netgi architektas pasistengė, parinkdamas namo spalvą – kaip buvo geltonas, taip ir liko geltonas, gal tik šviesesnis. Mūsų gyvenimas gana netikėtai irgi tapo šviesesnis, gražesnis, jaukesnis, patogesnis, šiltesnis, be nerimo dėl stogo virš galvos”, – sakė dviejų kambarių buto šeimininkė Kristina.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas