Darbų kokybė – naujojo daugiabučių namų atnaujinimo prioritetas

Pagrindinio Utenos miesto daugiabučių namų administratoriaus – UAB Utenos butų ūkis direktoriaus pavaduotojas Bronius Šaukeckas pastebėjo, kad renovacijos procesui dažnai kaišioja pagalius į ratus ankstesni, ne itin sėkmingi renovacijos pavyzdžiai. „Anksčiau trūko patirties, nebuvo parengta labai svarbių norminių aktų, numatančių užsakovo ir darbų vykdytojo pareigas, darbų kokybės kontrolės subjektus bei mechanizmus. Dabar visa tai yra”, – tvirtino B. Šaukeckas.

Techninis prižiūrėtojas – kiekvienam namui

Nuo 2013 metų aiškiai reglamentuota daugiabučių namų renovacijos darbų kokybės valdymo sistema. Vyriausybės norminiai aktai numato, kad, siekiant užtikrinti darbų kokybę, kiekvienas atnaujinamas namas turi techninį prižiūrėtoją, kurio paslaugos perkamos konkurso tvarka. „Techninio prižiūrėtojo darbu suinteresuoti ir kontroliuoja namo gyventojai, Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, Būsto energijos taupymo agentūra (BETA), namo administratoriaus, savivaldybės tarnautojai bei specialistai”, – teigė BETA Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas.
Vykdant renovaciją, statybos techninės priežiūros tikslai neapsiriboja kontrole, kaip laikomasi bendrų teisės aktų reikalavimų. Techninio prižiūrėtojo pareiga – kruopščiai įvertinti, ar objekte tinkamai įgyvendinami konkretūs pastato detalizuoto projekto sprendimai, normatyvinių statybos techninių dokumentų reikalavimai, statybos medžiagų gamintojo rekomendacijos, kaip laikomasi statybos technologinių reikalavimų.
Atvykę į statybvietę tikrintojai turi rasti visą reikalingą dokumentaciją ir, kas itin svarbu, visus darbų priežiūrą vykdančius statybų dalyvius. Todėl reikalaujama, kad techniniai prižiūrėtojai parengtų ir suderintų su valstybiniais statybų inspektoriais, BETA specialistais, kitais suinteresuotais asmenimis pastatų tikrinimo grafikus ne trumpesniam kaip savaitės laikotarpiui. To nepadarius, gresia administracinė atsakomybė ir didelės baudos.
Anot B. Šaukecko, Utenos mieste daugiabučių renovacijos darbus kontroliuojantys techniniai prižiūrėtojai į savo pareigas žiūri rimtai ir ne kartą privertė rangovus grįžti prie darbų, kuriuos statybininkai jau manė pabaigę. Du atnaujinamas namus – Maironio g. 13 ir Vaižganto g. 14 – kovo mėnesį jau turėjo priimti valstybinė komisija, tačiau šis procesas buvo atidėtas dėl kai kurių darbų broko.

Gyventojų kontrolė – irgi labai svarbi

„Dalis atnaujinamo namo gyventojų dažnai net nenutuokia, ką veikia apie daugiabutį namą zujantys statybininkai. Jie turėtų žinoti, kad nuo jų pastabumo ir reiklumo priklauso jų tolimesnio gyvenimo kokybė, jų įdėtų lėšų likimas. Norint kontroliuoti statybininkų darbą, visiškai nereikia būti statybų specialistu, daugelis defektų matomi paprasta akimi – kreivi balkonai, nerūpestingai apšiltinti fasadai, po rekonstrukcijos vandenį praleidžiantys stogai, nesidarinėjantys ir nesandarūs pakeisti langai bei įstiklinti balkonai ir taip toliau”, – pastebėjo E. Petrauskas.
Neabejotina, kad statybos darbų kokybė priklauso nuo metų laiko – vasarą darbai atliekami greičiau, kartais ir kokybiškiau. Yra darbų, kuriuos galima atlikti tiktai vasarą – pavyzdžiui, šildymo sistemos rekonstrukcija – juk neatjungsi šildymo žiemą. „Bet statybinių medžiagų technologijos pažengusios taip toli, kad daugumai darbų jau nei sniegas, nei liūtys, nei speigas, nei karščiai nėra kliūtis”, – teigė specialistas.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas