Sėkmingai pasirinktas rangovas – spartus ir kokybiškas namo atnaujinimas

UAB Utenos butų ūkis direktoriaus pavaduotojas Bronius Šaukeckas tvirtino, kad daugiabučio namo atnaujinimo sparta ir kokybė labai priklauso nuo to, kokia statybos bendrovė nupirko statybos rangos darbus. Šie darbai konkurso būdu dažniausiai perkami per Centrinę perkančiąją organizaciją (CPO LT). Vyriausybė yra patvirtinusi statybos firmų, turinčių teisę dalyvauti tokiuose pirkimuose, sąrašą.

Pirkimus turėtų laimėti geriausi

CPO LT direktorius Rolandas Černiauskas teigė esąs įsitikinęs, kad daugiabučius namus atnaujinti turi patys kvalifikuočiausi statybininkai. Jų pasirinkimas turi būti didelis,medžiagos, naudojamos atnaujinimui, aukščiausios kokybės, o technologijos – pažangiausios. Bėda ta, kad tokie natūralūs reikalavimai sunkiai suderinami su mažiausia pasiūlyta kaina, kuri lemia vienos ar kitos statybų firmos sėkmę pirkimuose.
Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas pastebėjo, kad BETA nuolat susiduria su problemomis, kurios kyla atnaujinamų daugiabučių administratoriams ir gyventojams. Administratoriams pagrindinė problema yra rangos darbų pirkimo konkursai, nes paprastai įvykusiu pripažįstamas tiktai kas trečias, o gyventojus labiausiai jaudina rangos darbų atlikimo sparta ir kokybė. „Visada aiškiname gyventojams, kad įdiegus naują atnaujinimo modelį sukurta veiksminga kokybės priežiūros bei kontrolės sistema. Be techninio prižiūrėtojo, BETA kvalifikuotų inžinierių, Valstybinės statybų inspekcijos specialistų statybas dar tikrina ir patys gyventojai”, – teigė E. Petrauskas.
Aplinkos ministerijos Statybos ir būsto departamento direktorė Elvyra Radavičienė neslepė, kad gyventojai neretai skundžiasi per didelėmis, jų nuomone, rangos darbų kainomis, lėtu rangovų darbu ir prasta jo kokybe. Rangovai savo ruožtu reiškia nepasitenkinimą dėl investicijų planų kainų, prašo jas didinti, numatyti to didinimo rezervą. Tačiau specialistės nuomonė tvirta ir vienareikšmiška – gyventojai neturi baimintis, kad atnaujinimo metu kainos didės. Atnaujinami daugiabučiai nėra sudėtingi statybos objektai, atnaujinimas nėra netgi kapitalinis namo remontas. Jeigu rangovas netelpa į nustatytos kainos rėmus, tai kalti ne gyventojai, o tie specialistai, kurie parengė netikusius atnaujinimo dokumentus.
Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad daugiabučių namų atnaujinime gali dalyvauti ne tik namai, kurių administravimą vykdo administratoriai (Utenos butų ūkis), bet ir pačios daugiabučių gyvenamųjų namų bendrijos. Tokiu atveju bendrija tiesiogiai ir be tarpininkų dalyvauja atliekant namo modernizavimą. Vienas iš tokių pavyzdžių galėtų būti daugiabučio namo Aušros g. 99, Utenoje, savininkų bendrija, kuri savo namą atnaujino vieną pirmųjų dar 2008-aisiais.Šio namo gyventojai jau kurį laiką džiaugiasi šiltu būstu ir mažomis šildymo kainomis.

Kai statybininkai gudrauja

Tie daugiabučių namų gyventojai, kurie, žinodami ankstesnio modernizavimo etapo nesklandumus, baiminosi, kad bus parinkti nepatikimi ir nekompetentingi rangovai, kaip dabar aiškėja, nerimavo be reikalo. Žinoma, buvo įmonių, kurios norėjo lengvai užsidirbti, bet 2013 metais įdiegta modernizavimo kokybės kontrolės sistema jų planus sugriovė. Pasiūlę nepagrįstai mažas namų atnaujinimo darbų kainas, kai kurie bandė savo sutartis perleisti kitiems, bet norinčių nesurado. Teko suktis iš sudėtingos situacijos patiems. O kaip suktis, jei visa tavo „bendrovė” – nedidelis kambarėlis, kelios kėdės, telefonas ir keletas įraudusių „statybininkų”? Dabar tokių modernizavimo „entuziastų” CPO siūlomame rangos darbų pirkėjų kataloge nebėra.
Utenoje kai kuriems atnaujinamų namų gyventojams pasisekė labiau, kai kuriems mažiau, tačiau kritiškų situacijų išvengta. B. Šaukeckas pastebėjo, kad gyventojai nėra jau tokie beteisiai, kai tenka konfliktuoti su statybininkais. Jie netgi gali savo iniciatyva kreiptis į Aplinkos ministeriją, kad būtų nutraukta sutartis su atsainiai į darbą žiūrinčiomis statybų bendrovėmis. Žinoma, geriau, kai to neprireikia, nes reikėtų naujo rangos darbų pirkimo, iškiltų aibė juridinių ginčų, būtų prarasta daug laiko.
Generalinis rangovas pasirašęs pagrindinę statybos rangos darbų sutartį, prisiima atsakomybę ir įsipareigojimus kokybiškai ir tinkamai atlikti statybos darbus. Tačiau tai nereiškia, kad visus sutartyje numatytus darbus atliks pats generalinis rangovas. Jam yra suteikta galimybė darbus atlikti pasitelkus subrangovus (projektams rengti, šildymo sistemoms modernizuoti, langams, durims keisti, balkonams stiklinti). Generalinis rangovas renkasi ir medžiagų tiekėjus.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas