Kai vieni uteniškiai renovacijos pabūgo, kiti pasiprašė patys

Dar 2013 metų rugpjūčio 29 dieną Utenos rajono savivaldybės taryba patvirtino energinio efektyvumo didinimo daugiabučiuose namuose programą, pagal kurią buvo atrinkti modernizuoti 16 daugiausia ener­gijos apšildymui suvartojančių daugiabučių namų.

Kol vieni abejojo, kiti ryžosi

„Galima tik apgailestauti, kad ne visų rajono savivaldybės iniciatyva atrinktų renovuoti Utenos miesto daugiabučių namų gyventojai pri­tarė jų būstų modernizavimui pa­gal naujausią ir palankiausią šalies vyriausybės pasiūlytą modelį. Ta­čiau atsirado net keli daugiabučiai namai, kurių gyventojai patys pa­siprašė įtraukiami į programą. To­dėl galime sakyti, kad renovacijos procesas Utenoje gana sėkmingai stumiasi į priekį”, – tvirtino Utenos rajono savivaldybės administra­cijos direktorius, energinio efek­tyvumo didinimo daugiabučiuose namuose programos įgyvendini­mo priežiūros komisijos pirminin­kas Jonas Slapšinskas. Jo optimiz­mas turi pagrindą – prie keliolikos daugiabučių namų triūsia statybi­ninkai. Dviejų daugiabučių namų – Maironio g. 13 ir Vaižganto g. 14 – modernizacija praktiškai baigta, darbus netrukus turėtų priimti vals­tybinė komisija.
UAB Utenos butų ūkio, adminis­truojančio daugumą renovuotinų Utenos miesto daugiabučių namų, direktoriaus pavaduotojas Bronius Šaukeckas tikisi, kad daugiabučių namų būstų savininkai suskubs pa­sinaudoti šiuo metu galiojančia itin palankia renovavimo išlaidų kom­pensavimo tvarka. Pagal iki šių metų spalio 1 dienos galiojančias valstybės paramos teikimo taisy­kles, gyventojams nieko nekainuo­ja renovacijos projekto parengimas ir jo administravimas bei techninė statybos darbų priežiūra. Valstybė apmoka ir 35 proc. investicijų, ten­kančių nustatytoms energinį efek­tyvumą didinančioms priemonėms, projektams, įgyvendinamiems nuo 2015 m. balandžio 1 d. (jei numa­toma, kad šios priemonės padės sutaupyti 40 proc. šildymui skirtos energijos).

Laimės tie, kurie moka galvoti

Po šių metų spalio 1 dienos vals­tybės parama renovuojamų namų gyventojams jau bus mažesnė. Apie tai plačiau pakalbėsime kituo­se „Utenos dienos” straipsniuose renovacijos temomis.
Anot Utenos butų ūkio direkto­riaus Valdemaro Macijausko, dau­giabučių namų gyventojams apsi­spręsti imtis būstų modernizavimo kartais trukdo tarpusavio nesutari­mai, gandai apie neva neskaidrius sandorius, neapibrėžta šeimų so­cialinė padėtis ir kitos subjekty­vios aplinkybės. „Dabar renova­cijos procesai visiškai skaidrūs, kruopščiai kontroliuojami, gyven­tojų balsas irgi svarus, daugelis uteniškių tai gali patvirtinti”, – tei­gė V. Macijauskas.
Daugiabučių namų atnaujini­mo (modernizacijos) programą įgyvendinančios Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) spe­cialistė Utenos apskrityje Nijolė Graužinytė sakė pastebėjusi, kad renovacijos reikalaujančiuose na­muose gyvena daug senyvų žmo­nių. „Daugelis jų bijo bankų, pa­skolų, nerimauja, ar nebus taip, kad mirdami paliks vaikams, gimi­naičiams ne butus, o skolas. Da­bar jie gauna kompensacijas už šildymą. Ne visi dar supranta, kad pasirašydami prieš renovaciją jie netenka ir tų kompensacijų. O po renovacijos jie užsitikrintų realias kompensacijas už banko kreditą ir palūkanas. Ir butų paveldėtojai būtų patenkinti, nes jiems atitektų daug didesnės vertės senolių tur­tas”, – pastebėjo BETA specialistė.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas