Viešosios infrastruktūros sutvarkymas Tauragnuose pakeitė miestelį

Siekiant Tauragnų miestelį padaryti mielesnį gyventojams ir patrauklesnį verslininkams pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą buvo įgyvendintas projektas „Viešosios infrastruktūros sutvarkymas Tauragnų miestelyje”. Šios programos prioritetas – vietinė ir urbanistinė plėtra, kultūros paveldo ir gamtos išsaugojimas bei turizmo plėtojimas. Utenos rajono savivaldybės administracijos užsakymu 2012  m. buvo parengtas techninis projektas „Viešosios infrastruktūros sutvarkymas Utenos rajono savivaldybės Tauragnų miestelyje”. Projektavimo darbai, kuriuos atliko UAB „Dujų sfera”, buvo vykdomi vienu etapu.
Bendra projekto vertė 652,8  tūkst. eurų (2  253,7 tūkst. litų), iš jų: Europos Sąjungos (ES) paramos lėšos 554,8 tūkst. eurų (1  915,7 tūkst. litų), LR valstybės biudžeto lėšos 49 tūkst. eurų (169 tūkst. litų), Utenos rajono savivaldybės biudžeto lėšos 49 tūkst. eurų (169 tūkst. litų). Projekto rangovas – UAB „Aukštaitijos traktas”. Darbai baigti 2014  m. gruodžio mėnesį.

Dėl gyvenimo kokybės gerinimo

Tauragnų miestelis yra išsidėstęs ant šiaurinių Tauragno ir Labės ežerų krantų. 95  proc. gyventojų yra Romos katalikai, 5  proc. – stačiatikiai. Tauragnuose yra Krašuonos progimnazijos Eugenijos Šimkūnaitės skyrius, Utenos kultūros centro Tauragnų skyrius, biblioteka, krašto muziejus, Eugenijos Šimkūnaitės memorialinis muziejus, paštas, žemėtvarkos tarnybos skyrius, seniūnijos administracija, Šv. Jurgio bažnyčia, dvi parduotuvės, medžio apdirbimo įmonė. Tauragnų krašto muziejuje per metus apsilankė 1  560 žmonių. Vasarą miestelyje bei ežerų maudyklose poilsiautojų susirenka keleriopai daugiau, o jų srautas kasmet didėja. Tauragnai yra vakariniai Aukštaitijos nacionalinio parko vartai. Miestelyje, ypač vasaros metu, gausu turistų iš Lietuvos ir užsienio. Pagrindinės problemos, su kuriomis susiduria ši kaimiška vietovė, yra pasenusi kaimo bendruomeninė infrastruktūra ir erdvių bei priemonių, skirtų laisvalaikiui, sportui, kultūrai, nebuvimas. Tikslinės grupės – Tauragnų miestelio gyventojai ir svečiai, smulkiosios verslo įmonės. Siekiant padidinti Tauragnų patrauklumą, buvo numatomos investicijos į gatvių asfaltavimą, dangų atnaujinimą, šaligatvių tiesimą, buvo numatyta sutvarkyti kultūros centro fasadą, pakeisti langus, rekonstruoti tvorą, įrengti automobilių stovėjimo aikštelę ir įrengti laiptus prie kapinių. Taip pat buvo numatyta įrengti dvi universalias sporto aikšteles su aptvėrimu, priėjimo takais, suoliukais, šiukšliadėžėmis, persirengimo patalpomis. Be to, projekto įgyvendinimo metu buvo numatyta įrengti vaikų žaidimų aikštelę. Šiuo projektu bus prisidedama prie vietos gyventojų gyvenimo kokybės gerėjimo ir skirtumų tarp miesto ir kaimo mažinimo. Sporto aikštelių ir vaikų žaidimų aikštelių įrengimas prisidės prie vietos gyventojų gyvenimo, poilsio kokybės gerinimo, sporto poreikių tenkinimo. Didėjantis kaimo vietovės patrauklumas užtikrins didesnius poilsiautojų srautus, skatins vietos gyventojų užimtumą, didins jų pajamas. Investicijos į Tauragnus prisidės prie Utenos regiono ekonomikos plėtros.

Patrauklesnė aplinka džiugins visus

Siekiant padidinti Tauragnų miestelio patrauklumą, iš Europos regioninės plėtros fondo investuota į Tauragnų miestelio dalies gatvių rekonstravimą, sporto aikštelės prie kultūros centro įrengimą. Rekonstruoti šaligatviai prie Nacionalinio parko ir A.  Musteikio gatvių, šalia jų įrengtos poilsio aikštelės su lauko suoliukais ir šiukšliadėžėmis. Sutvarkytas kultūros centro fasadas, pakeisti langai, rekonstruota tvora. Taip pat įrengta universali sporto aikštelė su aptvėrimu, priėjimo takais, suoliukais, šiukšliadėžėmis, persirengimo patalpomis. Rekonstruotos Kaštonų ir Lauko gatvių dalys. Kranto, Medžiotojų gatvės rekonstruotos nutiesiant asfalto dangas, gatvėse pastatyti eismą reguliuojantys ženklai.
Anot Tauragnų krašto bendruomenės pirmininkės Danguolės Grabauskienės, projekto metu dėl sukurtos viešosios infrastruktūros Tauragnų miestelis tapo patogus gyventojams ir dar patrauklesnis investicine aplinka smulkiesiems verslininkams. „Labai svarbu, kad žemė prie ežerų nebuvo privatizuota, o palikta visuomenės poreikiams tenkinti, todėl projektams vykdyti trikdžių nebuvo. Sutvarkyta infrastruktūra galės naudotis ir žmonės su negalia. Tikimasi, kad sporto, aktyvaus poilsio ir laisvalaikio infrastruktūros sukūrimas miestelyje padidins turistų ir svečių srautus. Vasaros metu pas senelius pailsėti atvyksta jaunimas, todėl nemažą laisvalaikio dalį praleidžia prie ežerų, sporto aikštelėse. Vietiniai gyventojai ir svečiai dabar turės galimybę įdomiai ir aktyviai praleisti laisvalaikį, atostogas sutvarkytoje teritorijoje vyksiančiuose bendruomenės susibūrimuose, varžybose ir įvairiuose renginiuose. Tauragnai yra ir dažnai turistų lankoma vieta. Todėl mums labai svarbus kiekvienas žmogus, aplankantis mūsų kraštą. Kiekvienas, aplankęs mūsų miestelį, turėtų išsivežti tik gerus prisiminimus ir norą dar kartą sugrįžti į Tauragnus”, – džiaugėsi išgražėjusiu miesteliu D.  Grabauskienė.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas