Daugailių miestelio gyventojų laukia malonūs pasikeitimai

Jei ne 2007–2013 metų Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų skiriamos lėšos, veikiausiai nebūtų galima džiaugtis gražėjančiu Daugailių miesteliu, kuriame, siekiant padidinti miestelio patrauklumą, įgyvendinamas projektas „Viešosios infrastruktūros sutvarkymas Utenos rajono Daugailių miestelyje” pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą. Įgyvendinant šį projektą, numatyta asfaltuoti gatvės atkarpą miestelyje, dalyje gatvių įrengti šaligatvius ir apšvietimą, skverą su poilsio zona bei prie jo įrengta automobilių stovėjimo aikštele, suoliukais, šiukšlių dėžėmis, scena renginiams, pėsčiųjų taku bei aikštelėmis, o prie Daugailių pagrindinės mokyklos rekonstruoti stadioną su aikštelėmis. Darbus numatoma užbaigti šių metų rudenį.

Nuspręsta keisti pasenusią miestelio infrastruktūrą

Daugailiai – unikalus Utenos rajono miestelis. Tai – gatvinis miestelis, kurio vardas rašytiniuose šaltiniuose minimas nuo XIII amžiaus, garsėja baroko stiliaus medine Šv. Antano Paduviečio bažnyčia, kuri buvo pastatyta 1883 m., senąja pašto stotimi bei Nepriklausomybės dvidešimtmečio paminklu.
Vasarą čia vykstanti kraštiečių šventė pritraukia gausų būrį miestelio svečių ir kraštiečių. Po spalvingų muzikinių, sportinių, kultūrinių renginių daugailiškiai traukia į Švč. Mergelės Marijos Škaplierinės atlaidus, vykstančius Daugailių Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje.
Iki šiol daugailiškiai susidūrė su pagrindinėmis problemomis: pasenusia kaimo bendruomenės infrastruktūra, taip pat trūko erdvių bei priemonių, skirtų laisvalaikiui, sportui, kultūrai. Atsižvelgdami į šio miestelio gyventojus, smulkias verslo įmones, projekto rengėjai iš anksto numatė priemones, kurios didintų Daugailių patrauklumą, numatė investicijų į bendruomeninės infrastruktūros atnaujinimą – gatvių atkarpų asfaltavimą, šaligatvių tiesimą, apšvietimo įrengimą, skvero įrengimą ir mokyklos stadiono bei sporto aikštyno sutvarkymą.

Permainos
Vykdant projektą „Viešosios infrastruktūros sutvarkymas Utenos rajono Daugailių miestelyje”, Bažnyčios gatvėje įrengtas šaligatvis, todėl tikintiesiems ir miestelio svečiams nuo šiol patogiau pasiekti miestelio bažnyčią ir kapines. Orai nebuvo žiemiški, todėl darbai nesustojo iki praėjusių metų pabaigos – miestelyje darbus atliekantys UAB „Šilinė” darbuotojai džiaugėsi galėję daug nuveikti. Visų pirma sutvarkyta senąsias Daugailių kapines juosusi medinė tvora, kuri nebuvo išvaizdi – ją pakeitė nauja segmentinė tvora.
Prie Šv. Antano Paduviečio bažnyčios ilgą laiką triūsę darbuotojai lygino žemes, tiesino ir trinkelėmis klojo šaligatvius. Šiose erdvėse bus įkurta poilsio zona. Sustačius polius, šalia gražaus tvenkinuko bus įrengta automobilių stovėjimo aikštelė su takais.
Žiemiški orai sutrukdė darbus pradėti pagrindinėje Daugailių miestelio gatvėje, kuri jau šiais metais turėtų pasidabinti nauju šaligatviu, taip pat ruošiamasi išasfaltuoti Indrajos gatvės, kuri susikerta su magistraliniu keliu Kaunas–Zarasai, atkarpą.
Darbai pradėti ir Daugailių pagrindinei mokyklai priklausančiame stadione. Pasak Daugailių pagrindinės mokyklos direktoriaus Stasio Dervinio, praėjusiais metais buvo tvarkomas sporto bazės pagrindas, o pavasarį bus galima pradėti ir didesnius darbus. „Iki šiol turėjome sovietinę sporto bazę. Anksčiau patys šiek tiek tvarkėme, tačiau toks remontas buvo tik kosmetinis. Mūsų mokiniai dažnai išvyksta į kitus rajonus, lankosi švietimo įstaigose. Neretai mokiniai atvirai prisipažįsta, kad renovuotuose stadionuose ar sporto aikštelėse malonu sportuoti. Tokios jų kalbos leido suprasti, kad ir mums reikia kažką daryti…”, – sakė S. Dervinis, teigdamas, kad šalia mokyklos esančiame stadione sportuoti susirenka ne tik šios mokyklos ugdytiniai, bet ir Daugailių miestelio gyventojai. Vasarą pas senelius pailsėti atvykstantis jaunimas savo laisvalaikį mėgsta leisti sportuodami.
„Mūsų stadionas nebus uždara erdvė. Čia galės sportuoti daugiau žmonių ne tik iš Daugailių ir aplinkinių kaimų, bet ir iš miesto. Kuo daugiau čia sulauksime sportininkų, tuo mums bus didesnis džiaugsmas”, – pabrėžė direktorius S. Dervinis, tikėdamas, kad kitais mokslo metais mokiniai galės džiaugtis naujai rekonstruotu stadionu ir aikštelėmis.

Taps patrauklesnė gyvenamoji aplinka
Projekto lėšomis atnaujinus viešąją bendruomeninę infrastruktūrą, Daugailių miestelio gyventojai turės patrauklesnę gyvenamąją aplinką, galimybę naudotis modernia poilsio ir sporto infrastruktūra, taip pat vietą socialiniams ir kultūriniams bendruomenės sambūriams organizuoti, galės grožėtis patrauklia aplinka, dalyvauti vyksiančiose šventėse ir kituose sportiniuose bei kultūriniuose renginiuose, jie turės galimybę pasivaikščioti skvere arba leisti laisvalaikį šalia Daugailių piliakalnio. Teritorijos bus tvarkomos, siekiant išsaugoti esamą aplinkos natūralumą ir augmeniją.
Šio projekto įgyvendinimui skirta 467 588,01 euro, iš jų – 429 675,47 euro ES struktūrinių fondų. Parama Daugailių miestelio infrastruktūrai tvarkyti skirta pagal priemonę „Prielaidų spartesnei ūkinės veiklos diversifikacijai kaimo vietovėse sudarymas”.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas