Krašuonos parkas taps patrauklesnis miestelėnams ir svečiams

Gražiai sutvarkyti parkai gražina mūsų miestą ir tarnauja uteniškiams – tai puiki vieta ne tik į darbą ar iš darbo skubantiems, bet ir sportą pamėgusiems miestelėnams.
Šiuo metu baigiamas tvarkyti Krašuonos parkas, kurio erdvės pritaikytos miesto bendruomenės poreikiams, jis džiugina miesto gyventojus ir svečius.

Anksčiau tekdavo bristi
Kone tris dešimtmečius Utenoje gyvenanti Genovaitė anksčiau kasdien skubėdavo per Krašuonos parką į savo darbovietę. Šiandien ji senjorė, tad rytais skubėti nėra kur. Ji atsikelia ir išeina į šalia jos namų esantį Krašuonos parką šunelio pavedžioti, grynu oru pakvėpuoti. Moteris neįsivaizduoja savo gyvenimo didmiestyje, kur nei parkų, nei poilsio zonų nėra. Anot jos, čia – tikras rojus. Ir mažam, ir pagyvenusiam.
Anais laikais, kaip prisimena Genovaitė, šis parkas nebuvo patraukli vieta: rudenį, merkiant lietui, žmonėms tekdavo klampoti per purvą, o prasidėjus pavasario polaidžiui, takai kartais būdavo sunkiai išbrendami. Be to, tamsiu paros metu parke buvo nejauku, nes nebuvo įrengtas apšvietimas.
Atsižvelgiant į tai, dar anksčiau nuspręsta sutvirtinti per parką vinguriuojančios Krašuonos upės krantines, sutvarkyti jos prieigose esančias viešąsias erdves. Įrengus takus, modernų apšvietimą, gamtą mėgstantiems uteniškiams atsirado galimybė ne tik pasivaikščioti, bet ir pasivažinėti dviračiais, riedučiais, atsirado palankesnės sąlygos lankytis parke ir neįgaliesiems. Čia pastatyta suoliukų, šiukšliadėžių, o per Krašuonos upę įrengus tiltą, darbas palengvėjo specialiųjų tarnybų darbuotojams bei komunalininkams.

Krašuonos parkui – daugiau nei 4 mln. litų

Utenos rajono savivaldybė, siekdama užtikrinti darnią Utenos ekonominio augimo centro plėtrą, sukurti patrauklią socialinę, aktyvaus poilsio infrastruktūrą Utenos miesto bendruomenės nariams bei suformuojant patrauklią investicinę aplinką verslo vystymuisi, įgyvendina projektą „Krašuonos upės krantinių ir prieigose esančių viešųjų erdvių kompleksinis sutvarkymas ir pritaikymas miesto bendruomenės poreikiams, sukuriant miesto aktyvaus poilsio zoną” pagal 2007–2013 metų Sanglaudos skatinimo veiksmų programą. Šiam projektui iš viso skirta 3 mln. 391 tūkst. litų iš Europos Sąjungos fondų paramos (bendra projekto vertė – daugiau nei 4 milijonai litų, iš jų LR valstybės biudžeto lėšos – 299 tūkst. litų, Utenos rajono savivaldybės lėšos – 338 tūkst. litų). Papildomų lėšų prireikė dėl sprendimo atlikti nemažai papildomai darbų: įrengti dviračių takus ir tiltą per Krašuonos upelį, sutvarkyti futbolo aikštyną, įrengti universalią daugiafunkcę sporto aikštelę, kelis kompleksinius lauko treniruoklius bei paplūdimio tinklinio aikštelę.
Šių metų vasaros pradžioje pradėjus vykdyti projektą (darbus atlieka AB „Utenos melioracija), pratęstos pėsčiųjų takų sistemos ir apšvietimas, sutvarkant Krašuonos upės krantines ir aplinkinę teritoriją, dalį Krašuonos parko teritorijos, iki Krašuonos gyvenamojo kvartalo. Sutvarkius upės krantines ir aplinkines viešąsias erdves, netoli esančių gyvenamųjų kvartalų gyventojams ir miesto svečiams atsirado patraukli vieta aktyviai pailsėti, pasivaikščioti, pasivažinėti dviračiais ar riedučiais. Krašuonos parke yra įrengta vienintelė Utenoje šunų vedžiojimo ir dresavimo aikštelė, todėl čia atvyksta gyvūnų mylėtojai ir turėtojai iš įvairių Utenos miesto mikrorajonų. Įrengti tilteliai per Krašuonos upelį, nauji pėsčiųjų takeliai su apšvietimu.

Modernus stadionas trauks sportininkus
Visą šiltąjį sezoną šalia Utenos „Saulės” gimnazijos burzgė sunkiasvorė technika, triūsė darbininkai. Tačiau darbai dar nebaigti: baigiamos įrengti tribūnos žiūrovams, o vėliau bus tvarkomas stadiono apšvietimas. Kitąmet, kai šis stadionas bus visiškai užbaigtas, galės naudotis tiek „Saulės” gimnazijos bendruomenė, tiek miestelėnai. Artimiausiu metu šalia stadiono bus įrengti keli treniruokliai bei vaikų žaidimų aikštelė mažiesiems. „Kadangi Krašuonos parkas yra drėgnoje vietoje, o pavasarį baiminamasi dėl to, kad jį gali užlieti, teko ieškoti vietos vaikų žaidimų aikštelei. Ją nuspręsta įrengti šalia stadiono”, – teigė projektuotojai. Į šį stadioną ves neįgaliesiems pritaikytas takas.
Utenos „Saulės” gimnazijos direktorius, Lietuvos beisbolo pradininkas ir Utenos „Vėtros” klubo prezidentas Valentinas Bubulis teigė, kad tuomet, kai jis pradėjo vadovauti šiai ugdymo įstaigai, buvusio stadiono, pasak jo, blogesnio nebuvo ne tik mūsų rajone, bet ir visoje apskrityje. „Man buvo šioks toks šokas – anuometinio stadiono neregistravo net higienos centras”, – trumpai apibūdino gimnazijos vadovas, manantis, kad modernus ir šiuolaikiškas stadionas bus puiki vieta sportuoti gimnazistams, taip pat ši vieta pritrauks ir daugiau miesto bendruomenės narių. „Dabar visos trys Utenos gimnazijos turės vienodus stadionus”, – šypsojosi V. Bubulis.
Modernus stadionas su universalia daugiafunkce sporto aikštele, tinkančia krepšinio, lauko teniso, badmintono sporto šakoms, bus ne tik estetiškai patrauklus, bet ir taps stimulu sportuoti.

Linos Narčienės, Rolando Maniušio nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas