Dusetų dailininkų darbų ekspozicija prieš rudens pilkumą

Lapkričio mėnesį Utenos kultūros centro (UKC) Dailės galerijoje kaip didžiulis kontrastas besibaigiančio rudens pilkumai įsiplieskė ryški Dusetų krašto dailininkų darbų spalvų paletė. 11 autorių, kelios dešimtys darbų… Abejojate, ar tiek daug visko gali priglausti, atrodytų, nedidelė UKC Dailės galerija? Visai be reikalo…

Ne tik svečiai…
Kol kas užsiminta apie svečius ir jų darbus, o juk galerijoje svečius iš kaimyninio Zarasų rajono sutiko šeimininkai, užsuko būrelis savų dailininkų ir būrys dailei neabejingų uteniškių, dar prieš parodos atidarymą smalsiai ir guviai lyg darbščiosios skruzdėlės ratais ir zigzagais zujusių nuo vieno autoriaus darbų prie kito, vėliau dar kartą grįždami prie jiems labiausiai patinkančių ir vėl eidami prie kitų.

Ne iš kelmo spirti dusetiškiai
Dusetų dailės galerija, po savo sparnu subūrusi ne tik savo krašto, bet ir vaizdingose Sartų ežero apylinkėse vasarvietes ar kūrybines dirbtuves turinčius dailininkus, net ir be ryškiausio pastarojo meto savo vardo ir veido tapytojo Šarūno Saukos atrodo solidžiai.
Dažniausiai ne visi parodų lankytojai randa laiko ir kantrybės skaityti ekspozicijas lydinčius „popierius” ant sienų, nors ir supranta, kad bet kokia papildoma informacija gali būti naudinga. Nepaisant to, dusetiškiai prisistato „ne ant durniaus”.
„Kultūros centro Dusetų dailės galerijos misija – inicijuoti ir užtikrinti lietuvių nacionalinės kultūros tapatumą, puoselėti Dusetų krašto kultūrinį savitumą, rūpintis moderniosios kultūros vystymu, vykdyti kultūros mainus su užsienio šalimis, siekti sudaryti patogias sąlygas laisvai kultūros raiškai ir plėtrai. Suburti Dusetų krašte gyvenančius ir iš čia kilusius dailininkus, fotografus, organizuojant parodas Lietuvoje bei užsienyje, pristatyti jų kūrybą. (…)
Vizija – tautos kultūros tradicijas ir modernųjį meną puoselėjantis centras, formuojantis patrauklų, gerą įvaizdį visuomenei Lietuvoje ir užsienyje”.

Grupinės parodos – lyg saldainių asorti
Vyrai ir moterys, tapyba, akvarelės, skulptūros, keramika, meninė fotografija, juose/jose – gamta ir jos formų bei gyvybės apraiškos ir, žinoma, daug žirgų, nes Dusetos neatsiejamos nuo Sartų žirgų…
Eksponuojami Žydrūno Dainio, Algio Gaižausko, Violetos Gasparaitis, Virgilijaus Gasparaičio, Romualdo Pučeko, Eugenijaus Raugo, Normantės Ribokaitės, Nomedos Saukienės, Ramunės Sladkevičiūtės-Dainienės, Alvydo Stausko ir Vilijos Visockienės darbai.
Šiuo metu galerija vienija 15 dailininkų ir 13 fotografų. Į Uteną, vedami Dusetų kultūros centro Dailės galerijos direktoriaus A. Stausko, atvyko aštuoni iš vienuolikos autorių. Galerijos vadovo žodžiais, nors visi ekspozicijoje rodomi darbai yra sukurti per pastaruosius dvejus metus, kai kurie iš jų jau spėję pabuvoti vaizduojamųjų ir vizualiųjų menų parodose ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.
Nuo 1995 metų Lietuvos meno galerininkų asociacijai priklausantis 22-uosius veiklos metus skaičiuojančios Dusetų dailės galerijos vadovas dėkojo UKC direktorei Astai Motuzienei už kvietimą surengti parodą, o šio centro Dailės galerijos koordinatorei Falmirai Sinicienei – už labai gerai parengtą ekspoziciją.

Sveikinimai, gėlės ir muzika
Svečius sveikino UKC direktorė A. Motuzienė, Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialistė Zita Mackevičienė, Utenoje gyvenantys kraštiečiai nuo Sartų, kolegos uteniškiai ir bičiuliai.
Dailės parodos atidarymą lydėjo vaiskūs fortepijono garsai, sklindantys iš po miklių Utenos muzikos mokyklos auklėtinių Evelinos Maknytės ir Miglės Gudonytės (mokytoja – Aida Driukaitė) pirštų. Merginų muzikavimą įvertino pats Dusetų dailės galerijos vadovas, skyręs joms ir jų mokytojai dovanų leidinių su įspūdingiausiais dusetiškių darbais.

Vytauto ridiko nuotr.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas