Brakonierius sutramdyti įmanoma tik bendromis pastangomis

Aplinkos ministerijai prieš beveik porą metų įkainius už neteisėtai sumedžiotus gyvūnus padidinus dešimt kartų, brakonieriams neteisėtos medžioklės gerokai paplonino pinigines. Praktika rodo, kad didžiąją dalį brakonierių aplinkosaugininkai anksčiau ar vėliau sučiumpa, todėl tūkstantinės baudos už gamtai daromą žalą jiems – neišvengiamos.

Baudos
Baudos už neteisėtai sumedžiotą briedį, taurųjį elnią ir danielių padidintos nuo 1 750 iki 17 500 litų. Už šių žinduolių patelę ar jauniklį – nuo 1050 iki 10 500 litų. Už nušautą šerną ir stirną teks pakloti 5 000 litų (buvo 500 litų), šių žvėrių jauniklius – 3 000 litų (buvo 300 litų).
Dešimt kartų padidinti įkainiai už neteisėtai sumedžiotą vilką (iki 3 000 litų), barsuką (iki 3 000 litų), bebrą ir pilkąjį kiškį (iki 1 000 litų). Už kitus sunaikintus žinduolius, išskyrus pelinius graužikus ir tuos, kurie įrašyti į Invazinių rūšių sąrašą, nuo šiol teks mokėti nebe 50, o 500 litų.
Įkainiai už žalą aplinkai ir baudos – labai svarbu, tačiau tai toli gražu ne viskas. Nepamiršti ir įrankiai, kuriais naudojantis padaromos nusikalstamos veikos. Todėl brakonierių tinklai, šautuvai, valtys ir net prabangūs automobiliai, kuriais jie atvyksta, gali būti konfiskuojami.

Išsigando ne visi
Tačiau baudos sutramdė ne visus pažeidėjus. Neseniai Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai reido metu Ignalinos rajone Linkmeno ežere pastebėjo irkline valtimi plaukiančius du piliečius, netrukus pradėjusius traukti pastatytus tinklus. Visus šiuos veiksmus aplinkosaugininkai užfiksavo vaizdo įraše. Kai tik pažeidėjai pamatė artėjančią pareigūnų valtį, metė ištrauktus tinklus į vandenį ir pareiškė, kad nieko nedarė ir apie neteisėtą žvejybą net girdėti nenori. Įkalčių atsikratyti nepavyko – tinklai su laimikiu buvo rasti ir ištraukti. Jiems surašyti administracinio teisės pažeidimo protokolai, paimta valtis ir tinklai. Brakonieriams, be administracinių baudų, teks atlyginti ir gamtai padarytą žalą, kuri siekia beveik puspenkto tūkstančio litų.
Kiek daugiau nei prieš mėnesį Ignalinos rajone, šalia Kazitiškio kaimo esančiame miške, ties Pamiškės kaimu, buvo aptikta tauriojo elnio kailis, vidaus organai su šonkauliais ir briedžio kanopos. Aplinkosaugininkai šalia prieš tai aptiktų dorojimo atliekų rado dar ir briedžio galvą su ragais, kanopas. Aiškiai matėsi, kad gyvūnas sugautas kilpa. Netoliese aptikta dar dvi paspęstos kilpos iš virvutės ir aštuonios kilpos iš plieninio troso. Dėl galimai padarytos didelės žalos gamtai nutarta kreiptis į policijos pareigūnus. Jie netoliese esančiame vienkiemyje Pamiškės kaime aptiko tris brolius, o sodyboje, atlikus ūkinio pastato apžiūrą, po lova rastas neregistruotas, nelegaliai laikomas lygiavamzdis 16 kalibro dvivamzdis medžioklinis šautuvas. Kituose ūkiniuose pastatuose rasta žvėrienos skerdienos, gyvenamosiose patalpose – šovinių. Taip pat rasta statomų tinklų, medžioti kilpoms naudojamo plieninio lyno. Šių brakonierių gamtai padaryta žala siekė keliasdešimt tūkstančių litų.

Prašo visuomenės pagalbos
Užkertant kelią tokiems pažeidimams labai svarbi visuomenės pagalba. Aplinkosaugininkai kviečia gyventojus, pastebėjusius pažeidimus, apie juos nedelsiant pranešti to regiono, kuriame pastebėtas pažeidimas, Aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijai ar rajono agentūrai. Inspektoriai džiaugiasi, kad yra sąmoningų žmonių, netoleruojančių tokio elgesio ir pranešančių jiems. Pažeidėjai susilaukia ne tik finansinių sankcijų – medžiotojams būna atimama teisė medžioti vienerius metus ir konfiskuojamas ginklas. Surinkus ir užfiksavus įkalčius, brakonieriai bando išsisukinėti keisčiausiais būdais – pradedant tokiais pasakymais, kad „aš nieko nedariau”, baigiant „radau”. Dažnai brakonieriai savo veiklą vykdo sistemiškai, kenksminga gamtai veikla yra tapusi jų gyvenimo būdu, todėl būtina ją stabdyti bendromis visuomenės ir pareigūnų pastangomis.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas