Europos Sąjungos lėšos kultūros židinį pakeitė kardinaliai

Vykdant 2017–2013 metų Sanglaudos skatinimo veiksmų programą, Utenos rajono savivaldybės iniciatyva prieš keletą metų pradėtas įgyvendinti projektas „Aušros g. viešųjų erdvių sutvarkymas, rekonstruojant kultūros centro patalpas, sudarant palankias sąlygas kūrybinių industrijų vystymuisi. Teritorijos, esančios prie kultūros centro, kompleksinis sutvarkymas” jau eina į pabaigą.
Projekto vertė – 9,1 mln. litų iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų, iš kurių daugiau nei 7 milijonai litų yra ES paramos lėšos, o likusioji dalis – savivaldybės biudžeto lėšos.

Pastatas neatitiko šiuolaikinių reikalavimų
Kultūrinis gyvenimas mūsų rajone gana intensyvus: vyksta įvairūs ne tik rajoniniai ar respublikiniai, bet ir tarptautiniai renginiai, sulaukiantys ypač didelio uteniškių susidomėjimo. Renovuoti seną kultūros židinį buvo neišvengiama – 1987 metais statytas pastatas nebeatitiko šiuolaikinių reikalavimų ir buvo pasenęs morališkai. Atsižvelgdama į tai, kad renovavus kultūros centrą padidės Utenos rajono patrauklumas, socialinis ir ekonominis regiono vertinimas, Utenos rajono savivaldybė 2008 metais parengė investicinį, o vėliau techninį projektą, o 2011 metais prasidėjo šio projekto įgyvendinimas.
Pasak projekto vykdytojų, viena iš įgyvendintų projekto veiklų – rekonstruoti Utenos kultūros centrą. Vykdant projektą, buvo atlikta pastato vidaus apdaila, įrengta nauja vėdinimo sistema, rekonstruota šildymo sistema, pakeista elektros instaliacija, vandens ir nuotėkų vamzdynai, atnaujintas žiūrovų salės interjeras, modernizuota scena įrengiant naują apšvietimo sistemą, garso aparatūrą, atnaujintos repeticijų patalpos, darbo kabinetai, įsigyta naujų baldų ir įrangos, įrengtas pastato grindinio apšvietimas. Šalia pastato esančiose viešosiose erdvėse artimiausiu laiku bus įrengti mažosios architektūros elementai.

Vienas patraukliausių pastatų mieste
Renovuotas Utenos kultūros centras tapo vienu patraukliausių ir šiuolaikiškiausių pastatų mieste. Įgyvendinus projektą, sukurta moderni kultūrinės veiklos Utenos mieste infrastruktūra, sudarytos sąlygos kokybiškesniam gyventojų laisvalaikio praleidimui.
Įrengus mažąją salę su 50 vietų žiūrovams, sukurta amfiteatrinė auditorija, kurioje rodomi mini spektakliukai vaikams. Siekiant užtikrinti didžiosios salės akustiką, buvo pakviestas Vilniaus Gedimino technikos profesorius Vytautas Stauskis, kuris sukūrė salės įgarsinimo projektą. Nuo atnaujinto kultūros centro atidarymo dienos didžiojoje salėje vyko ne vienas koncertas, spektaklis ar renginys – juos vienu metu gali stebėti net 547 žiūrovai. Rūsyje esančią repeticijų salę papuošė ne tik išvaizdūs veidrodžiai, bet ir amortizuojanti grindų danga, apsauganti nuo kelio traumų.
Renovavus kultūros centrą, darbai pradėti šalia Aušros gatvės viešosiose erdvėse. Pakeistos šaligatvių trinkelės, įrengtas apšvietimas bei ekspozicijų galerija, įrengta išplėsta automobilių stovėjimo aikštelė bei atlikta daugybė kitų darbų.
Rengiant projektą nebuvo pamiršti ir žmonės su negalia – jiems įrengti specialūs įvažiavimai, o liftu jie gali nusileisti į rūbinę.
Statybos darbai, kuriuos atlieka generalinis rangovas UAB „Dauniškis ir Ko” (subrangovas UAB „Duventa”), galutinai turėtų būti užbaigti tik kitąmet – taip numatyta sutartyje.
Kompleksiškai sutvarkius ir atnaujinus Utenos kultūros centro pastatą ir aplinkinę teritoriją, uteniškiams teikiama didelė socialinė nauda, nes atsirado galimybių organizuoti daugiau įvairių renginių visuomenei, pritraukiama įvairaus amžiaus lankytojų, svečių. Rekonstravus privažiavimo kelią bei įrengus automobilių stovėjimo vietas, užtikrinamas miesto gyventojų bei svečių patogi susisiekimo infrastruktūra ir padidintas eismo saugumas.

Sunkiai išsitenka kolektyvai
Kompleksiškai sutvarkius kultūros centro patalpas, gerokai pagerėjo darbuotojų darbo sąlygos – jie turi patrauklesnę aplinką dirbti, kurti ir ieškoti naujų kultūrinės veiklos formų. Jaukiau jaučiasi į repeticijas susirenkantys meno kolektyvų, studijų ir būrelių dalyviai, į renginius atėję žiūrovai. Utenos kultūros centro direktorės Astos Motuzienės teigimu, jaukiose patalpose darbuotojams atsirado daugiau motyvacijos dirbti. Nors kultūros centro pastatas didelis, vietos į repeticijas gausiai susirenkantiems kolektyvams išties trūkta. Po renovacijos prisidėjo tik viena papildoma patalpa – salė, tačiau ji patalpų trūkumo neišsprendė. „Repetuoti susirinkę žmonės sunkiai išsitenka čia esančiose patalpose, tačiau derinamės tarpusavyje. Dar gebame priimti Trečiojo amžiaus universiteto kolektyvą, K. Čiauškos vadovaujamą kapelą ir kitus meno kolektyvus. Juk ir patiems žmonėms patogiau repetuoti renovuotose salėse. „Vieversos” šokėjai persikėlė į diskotekų salę, mat mažesnėje salėje jie jau nebetelpa”, – sakė A. Motuzienė.

Šiuo metu Utenos kultūros centre dirba 69 darbuotojai, jiems sukurta 72,5 etato.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas