Utenos krašto kūrėjas – Valentinas Šimonėlis

Portale udiena.lt pristatome Utenos krašto kūrėjus. Kviečiame aktyviai domėtis jų kūryba ir gyvenimu. Šį kartą kviečiame susipažinti su Sirutėnų kaime gyvenančiu tautodailininku skulptoriumi Valentinu ŠIMONĖLIU. Kviečiame būti aktyviais ir siųsti į el. paštą udiena.lt@gmail.com Jus dominančius klausimus šiam Utenos krašto kūrėjui iki kovo 29 dienos, o atsakymus į klausimus pateiksime vėliau.

Akmenskaldys, skulptorius ir tautodailininkas Valentinas Šimonėlis dalyvauja rajoninėse ir respublikinėse parodose, iš akmens kuria dekoratyvines skulptūras, rūpintojėlius. Jo sukurta skulptūrų kolekcija puikuojasi Sirutėnuose.
Autorius yra sukūręs daugybę darbų, puošiančių Vyžuonų šv. Jurgio ir Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčių šventorius, Dievo Apvaizdos parapijos bažnyčios altorių ir sakyklą. Masinę žydų žudynių vietą žymi V. Šimonėlio skulptūra „Skausmas” ir pokario aukoms atminti skirti paminklai Anykčiuose, Švenčionių, Utenos rajonuose.
Sirutėnų kaime gyvenantis Valentinas Šimonėlis anksčiau turėjo ir varpų kolekciją. Mintis kolekcionuoti varpus jam kilo 1972 metais, kuomet tarnavo sovietinėje armijoje Čekoslovakijoje. Grįžęs iš įvairių vietų surinko apie 300 įvairaus dydžio varpų. Prasidėjus Atgimimui, jų daug padovanojo bažnyčių varpinėms – Biliakiemio bažnyčiai, Utenos cerkvei, Šventų Jonų bažnyčios ansambliui, Vilniaus universitetui, Klojimų teatrui. O išrinkęs gražiausią kolekcijos varpą, jį padovanojo tėvui Stanislovui. Šiuo metu V. Šimonėlis varpų nebekolekcionuoja.

„Utenos dienos” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas