Karolis Breidokas prie kūrybos prisilietė matydamas gražų pavyzdį šeimoje

Juostos žmogų lydėdavo nuo gimimo iki mirties: gimusį kūdikį suvystydavo į juostą ir jos buvo būtina moterų ir vyrų aprangos dalis. Tai seniausias lietuvių sodiečių raštuotas, siauras audeklas. Jau priešistoriniais laikais juostos buvo vartojamos persijuosti kailiniams ir audžiamos spalvotos, raštuotos iš lininių, kanapinių ir vilnonių gijų. Kiekvienos mergaitės svajonė buvo išsiausti spalvingą ir sudėtingais raštais juostą. Šį audimo meną išmokdavo iš vyresniųjų. Jaunos mergaitės, ganydamos bandą, primityviu būdu ir be jokių įrankių audė juostas: vieną metmenų galą prisirišdavo prie juosmens, o antrą užnerdavo ant kojos nykščio. Juostas pindavo, vydavo, ausdavo ir raštus rinkdavo vien rankų pirštais. Užbaigtas juostas vyniodavo į ritulėlius ir laikydavo kraitelytėse – mažose pintose skrynutėse arba kraitinių skrynių prieskryniuose. Juostos būdavo vartojamos drabužiams susijuosti, liemenėlėms suvarstyti, mergaičių ir moterų galvos papuošalams: graiželiams, klosteliams bei rangams puošti, prijuosčių juosmens raiščiams, keliaraiščiams, šiaudinių skrybėlių raišteliams, kaklaraiščiams, lauknešėliams parišti, lopšiams pakabinti ir dovanoms vestuvių apeigose.

Šiais technologijų laikais rasti jauną žmogų, kuris užsiima juostų vijimu, išties nelengvas darbas. Švenčionių rajone gyvenantis ir Kaune studijuojantis Karolis Breidokas – jaunas bei talentingas kūrėjas, kurį šeimoje įkvėpė mama Rasa Breidokienė, žinoma kaip tradicinių amatų meistrė, tautinių juostų audėja, pynėja, vijėja, vaistingųjų žolelių žinovė.

Kas išmokė juostų pynimo amato?

Vieną kartą man mama parodė, kaip vyti juostas – nuo to karto turėdamas laiko po paskaitų ar darbo imuosi šios veiklos. Negaliu atsakyti, kodėl man patinka užsiimti juostų vijimu. Aišku tik tai, kad man ši veikla leidžia atsipalaiduoti, atsikvėpti nuo kasdienės rutinos. Nemažai informacijos sėmiausi ir iš knygos „Vytinės juostos 10–12 klasei”.

Ar labai dažnai užsiimi šia veikla?

Dabar gerokai rečiau. Tam trukdo darbas bei studijos. Paskutinį kartą juostą į rankas paėmiau tuomet, kai vienai šokių grupei reikėjo nupinti juostų. Kiekvienam asmeniui teko juostą, kurią ištiesus nusidriekdavo per visą kambarį.

Kokie ateities planai?

Šiuo metu baiginėju studijas, tad netrukus laukia diplominio darbo gynimas. Ką veiksiu po studijų, dar neapsisprendžiau.

Parengė Lina NARČIENĖ
Vytauto Ridiko nuotr. ir video

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas