Rutai Sepetys – garbingas Jungtinės Karalystės apdovanojimas

Šiemet Carnegie medaliu už knygą „Druska jūrai”/Salt to the sea apdovanojama Ruta Sepetys. CILIP Carnegie and Kate Greenaway apdovanojimai – vieni garbingiausių ir prestižiškiausių apdovanojimų Jungtinėje Karalystėje už geriausias vaikų ir jaunimo knygas.

Škotų filantropo Andrew Carnegie (1846-1901), angliškai kalbančiose šalyse įkūrusio per 2 800 nemokamų bibliotekų, ir garsios XIX a. britų rašytojos ir iliustratorės Kate Greenaway (šiemet ji paskirta Lane Smith už paveikslėlių knygą There is a Tribe of Kids) premijos rašytojų ir iliustruotojų laikomos garbingiausiomis premijomis ir aukščiausiais įvertinimais už vaikų literatūros knygas.
Lietuvių kilmės JAV gyvenanti rašytoja Ruta Sepetys išgarsėjo istoriniu romanu „Tarp pilkų debesų”/Between Shades of Gray, 2011 (vertė Lina Būgienė, Alma Littera, 2011), kuriame per vienos šeimos istoriją ir paauglės jausmus jautriai ir įtaigiai papasakojo apie lietuvių tremtį ir išgyvenimus Sibire.
Romanas 2012 m. pateko į trumpąjį Carnegie premijos sąrašą.
2016 m. angliškai ir tais pačiais metais lietuviškai pasirodžiusiame romane „Druska jūrai” (vertė Zita Marienė, Alma Littera) meistriškai supindama tikras ir išgalvotas detales, rašytoja atskleidė Antrojo pasaulinio karo pabėgėlių istorijas ir tragišką laivo „Wilhelm Gustloff” žūtį.
Carnegie medalis ir premija rašytojai Rutai Sepetys įteikiami birželio 19 d. Karališkame britų architektūros institute Londone (RIBA/Royal Institute of British Architects).
R. Sepetys knygos išverstos į daugiau nei 30 kalbų, pagal romaną „Tarp pilkų debesų” šiuo metu kuriamas filmas.

Kultūros ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas