Mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe proveržis: darbdaviai išlieka abejingi darbuotojų saugai ir sveikatai

Šių metų sausio–gegužės mėnesiais Valstybinėje darbo inspekcijoje (toliau – VDI) iš viso gauta 18 pranešimų apie mirtinus ir 60 apie sunkius nelaimingus atsitikimus darbe. Pernai per tą patį laikotarpį įvyko 20 mirtinų ir 61 sunkus nelaimingas atsitikimas darbe. Tai, kad beveik pasiektas 2016 m. žuvusiųjų darbe skaičius, lėmė net keturi mirtini nelaimingi atsitikimai, įvykę per pastarąsias dvi savaites.

„Šių žūčių darbe išskirtinis bruožas – pasikartojančios nelaimės panašiomis aplinkybėmis. Tiriant nelaimingus įvykius darbe, vis dažniau pastebime, kad darbdaviai pareigą užtikrinti darbuotojams saugias ir sveikatai nekenksmingas darbo sąlygas visais su darbu susijusiais aspektais supranta labai paviršutiniškai. Vietoje kompetentingo profesinės rizikos vertinimo, saugių darbo metodų organizuojant pavojingus darbus numatymo, prevencijos priemonių rizikai šalinti įgyvendinimo, darbuotojams dažnai tiesiog pateikiamos instrukcijos pasirašyti”, – pastebi VDI Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjas Saulius Balčiūnas.
S. Balčiūnas atkreipia dėmesį, kad saugos ir sveikatos instrukcija bei darbuotojo supažindinimas su jo pareigomis nėra ta prevencijos priemonė, kurią įgyvendinus darbdavys atleidžiamas nuo administracinės ar baudžiamosios atsakomybės. Lapas popieriaus, ant kurio surašyti reikalavimai darbuotojui laikytis numatytų jam pareigų, nėra ir negali būti traktuojamas pakankama priemone bei pakankamai reikšminga riba, skiriančia darbuotojo gyvybę nuo mirties.
„VDI pagal savo galimybes siekia maksimaliai informuoti ir konsultuoti įmones bei jų darbuotojus apie saugą ir sveikatą darbe. Įvykus mirtinam nelaimingam atsitikimui darbe tai įmonei, o kartu ir kitoms tokios pačios ekonominės veiklos įmonėms, siunčiami VDI vadovo laiškai su faktinėmis aplinkybėmis ir rekomendacijomis. Kviečiame įmones ir pačias rodyti iniciatyvą bei konsultuotis su mumis darbuotojų saugos ir sveikatos klausimais. O ypač tų įmonių, kuriose įvyko pastarieji pasikartojantys mirtini nelaimingi atsitikimai, atstovus”, – sakė S. Balčiūnas.
Šiais metais įvykę pasikartojantys mirtini nelaimingi atsitikimai darbe
2017 m. sausio 27 d. UAB „Dominari logistika” sandėlyje elektriniu šakiniu krautuvu pakėlus pusiau pripildytą latekso lapų konteinerį kartu su darbuotoju, darbuotojas nuslydo nuo latekso lapų, nukrito ant betoninių grindų ir mirtinai susižalojo. Apie šio įvykio faktines aplinkybes Lietuvos Respublikos valstybinio darbo inspektoriaus laišku buvo informuoti transporto ir sandėliavimo bei didmeninės ir mažmeninės prekybos ekonominių veiklos rūšių įmonių vadovai. Laiške taip pat buvo nurodyti saugūs krautuvų, keliant darbuotojus, naudojimo metodai.
2017 m. gegužės 21 d. analogiškomis aplinkybėmis, tai yra – pakėlus šakiniu krautuvu padėklą su statybinėmis medžiagomis bei darbuotoju į trijų metrų aukštį, praradęs pusiausvyrą nukrito ir 2017 m. gegužės 22 d nuo patirtų sužalojimų žuvo UAB „Makveža” darbuotojas. Kitą darbuotoją, krautuvu kraunantį UAB „Birių krovinių terminalas” sandėlyje kalio trąšas į elevatoriaus bunkerį, 2017 m. gegužės 22 d. mirtinai sužalojo trąšų nuošliauža.
2017 m. kovo 17 d. iškasoje (tranšėjoje), atskilus žemių luitui, buvo prispaustas ir sunkių sužalojimų patyrė UAB „Liverus” darbuotojas. Apie šio įvykio faktines aplinkybes Lietuvos Respublikos valstybinio darbo inspektoriaus laišku buvo informuoti įmonių vadovai. Laiške išvardyti saugūs kasybos darbų atlikimo metodai. Taip pat nurodyta, kad dirbti tranšėjose, atitinkamai nesutvirtinus jų šlaitų – draudžiama.
2017 m. gegužės 18 d., atliekant nuotekų šulinio montavimo darbus maždaug 5 m gylio smėlio grunte, nuslinko iškasos šlaitas ir užvertė UAB „Žygesta” darbuotoją. 2017 m. gegužės 24 d. nuo patirtų sužalojimų darbuotojas mirė. 2017 m. gegužės 21 d. statybvietėje, vykdant lietaus kanalizacijos įrengimo darbus 2 metrų gylio nesutvirtintoje tranšėjoje, atskilus tranšėjos šlaitui buvo traumuoti du Lenkijos įmonės, pagal sutartį atliekančios UAB „Detas” darbus, darbuotojai. Vienas jų žuvo darbo vietoje.
Faktinės aplinkybės akivaizdžiai rodo, jog darbai buvo vykdomi pažeidžiant Lietuvos Respublikos darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymo nuostatas. Jos įpareigoja darbdavį užtikrinti, kad darbo funkcijoms vykdyti darbuotojams būtų suteiktos tik darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų reikalavimus atitinkančios darbo priemonės. Taip pat, kad darbdavį atstovaujantis asmuo, organizuodamas darbus, kontroliuotų jų eigą ir pavaldžių darbuotojų veiksmus, laikytųsi Darboviečių įrengimo statybvietėse bei Saugos ir sveikatos taisyklių statyboje DT 5-00 normų.

VDI inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas