„Misija Sibiras“ atskleidė, kur vyks šių metų ekspedicija

Paskutines atrankos į 2017 m. ekspediciją dienas skaičiuojantis projektas „Misija Sibiras” skelbia, kur šiemet tvarkys kapines bei ieškos gyvosios mūsų šalies istorijos apraiškų. Po ilgo ir atsakingo ekspedicijos maršruto planavimo šiemet buvo nuspręsta vykti į Irkutsko sritį, kur sovietų represijų laikotarpiu buvo ištremta daugiau nei 12 000 lietuvių.

Pati Irkutsko sritis yra be galo didelė – joje tilptų beveik 12 Lietuvų, todėl natūralu, kad per dvi savaites truksiančią ekspediciją visų srityje esančių kapinių sutvarkyti nepavyks. Šiuo metu planuojama, kad „Misija Sibiras’17” vyks lietuvių kapinėse Nižneudinsko ir Tulunsko rajonuose. Jeigu paaiškės, jog visas kapinaites įmanoma pasiekti, o atšiauri Sibiro gamta dar galutinai nepasiglemžė kryžių, dalyvių lauktų iššūkiai net 15 skirtingų kapinaičių. Nors abu rajonai yra pakankamai patogioje vietoje, nes įsikūrę šalia Transsibiro geležinkelio, tačiau į kapinaites, esančias netoli vienas kitų, dalyviams teks žygiuoti pėsčiomis. Tam būsimus ekspedicijos dalyvius paruoš bandomasis žygis, kurio dalyviai paaiškės kitos savaitės pabaigoje.
„Kasmet mes keliame vis aukštesnius tikslus, nes su augančia projekto bendruomene auga ir visų mūsų bei aplinkinių lūkesčiai. Dvi savaitės ekspedicijoje yra tas laikas, kai visi sutelkiame jėgas ir stengiamės nuveikti daugiausiai: sutvarkyti kuo daugiau kapinių, pastatyti daugiau lietuviškų kryžių, susitikti su kuo daugiau Sibire tebegyvenančių lietuvių ar jų artimųjų. 16 žmonių komanda privalo išvykti su gerai apgalvotu ekspedicijos planu savo kuprinėse, todėl šie du mėnesiai, likę iki ekspedicijos, mums be galo svarbūs”, – teigė projekto vadovas Ignas Rusilas.
Šiemet laikotarpis iki liepos 17 dienos, kuomet ekspedicija pajudės Sibiro kryptimi, skirtas ne vien dalyvių atrankai bei galutinės komandos formavimui, bet ir atsakingam darbui archyvuose, pokalbiams su buvusiais tremtiniais, gyvenusiais Nižneudinsko bei Tulunsko rajonuose, Irkutske. Surinkta informacija ir padės galutinai nustatyti ekspedicijos maršrutą ir galimai pakoreguos planus. Būtent todėl skelbdami apie būsimą maršrutą organizatoriai siekia kuo didesnio visuomenės įsitraukimo. Kiekviena istorija, informacija, archyvinė medžiaga, susijusi su Nižneudinsko bei Tulunsko rajonais yra be galo svarbi, nes leis Sibire judėti kryptingiau ir nuveikti daugiau.
„Misija Sibiras” Irkutsko srityje lankėsi pirmosios ekspedicijos 2006-aisiais metais, dalis kapinių šioje srityje buvo įamžintos ir „Misija Sibiras’08” ekspedicijos metu, tačiau nuvykus į Sibirą ekspedicijas visada pasitinka gaivališka gamta ir didžiuliai atstumai. Žinome, kad minėtuose rajonuose tremtiniai buvo apgyvendinami nedidelėmis grupėmis kaimeliuose, todėl, nors bendras tremtinių skaičius ir yra nemažas, tačiau atskiruose kaimeliuose lietuvių koncentracija buvo nedidelė. Kapinės, į kurias planuojame vykti nėra didelės, bet ten, ko gero, rasime daugybę bevardžių, apnykusių kryžių, prie kurių norisi prisiliesti kartu prisiliečiant ir prie mūsų istorijos”, – sakė ekspedicijos vadovas Arnoldas Fokas.
Visus norinčius pasidalinti prisiminimais bei istorijomis apie Nižneudinsko bei Tulunsko rajonus, organizatoriai kviečia susisiekti el. paštu jauniems@jauniems.lt. Norintiems tapti ekspedicijos į Irkutsko sritį dalimi, vertėtų suskubti, nes iki registracijos pabaigos liko vos kelios dienos, registracija adresu www.misijasibiras.lt pasibaigs jau gegužės 14 dieną.

misijasibiras.lt inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas