Mirė aktorius Dalius Mertinas

Ketvirtadienį pranešta liūdna žinia – eidamas 56-uosius mirė aktorius Dalius Mertinas. Tai LRT.lt patvirtino aktoriaus draugas režisierius Saulius Vosylius. Aktoriaus žmonos Laimos sesuo Audronė Usonienė patvirtino, kad D. Mertinas iškeliavo Anapilin. Daugiau apie netektį kalbėti ji nesutiko.

D. Mertinas buvo vedęs Algirdo Mykolo Brazausko dukrą Laimą Brazauskaitę. Aktorius ilgus metus kovojo su onkologine liga. Praėjusių metų rugpjūtį „Lietuvos rytas” kalbėjosi su D. Mertinu apie sveikatą: „Galėčiau ir geriau jaustis. Sakau tai tiesiai šviesiai – tenka lankytis Santariškėse. Skaudu, bet tai susiję su ligos atkryčiu.” Tai nebuvo pirmas kartas, kai D. Mertinui tenka ištverti piktybinės ligos atkrytį. 2003-aisiais dėl limfmazgių pokyčių jam buvo atlikti kraujo ir kaulų čiulpų tyrimai ir nustatyta limfoma – viena kraujo vėžio formų. Aktoriui reikėjo pasiryžti skubiai operacijai, chemoterapijai bei švitinimui. Aktorius D. Mertinas gimė 1961-ųjų gegužės 21-ąją operos dainininko Algirdo Mertyno ir istorikės Elenos Mertinienės šeimoje. Jo žmona – prezidento Algirdo Brazausko dukra Laima Mertinienė, su kuria jis susilaukė dviejų sūnų ir dukros. D. Mertinas vaidino tokiuose televizijos serialuose kaip „Giminės”, „Grybauskai”, „Atžalos”, filmuose „Vilius Karalius”, „Miškais ateina ruduo”, „Ir jie mums pasakė „sudie” ir t. t.
Dar pernai rugpjūtį jis vylėsi, kad galės dalyvauti serialo „Giminės” tęsinio filmavime, nors visą vasarą teko dažniau lankytis ne filmavimo aikštelėje, o Vilniaus universiteto Santariškių klinikose. D. Mertino kuriamas vaidmuo buvo vienas pagrindinių seriale. Rugpjūtį jo laukė naujos scenos, kuriose turėjo suvaidinti savo personažo kelionę pas buvusią žmoną Virginiją. „Kelionė į Norvegiją – toks siužeto vingis, bet negaliu daugiau atskleisti smulkmenų”, – praėjusiais metais pasakojo aktorius. Užkulisiuose kalbama, kad toks siužeto vingis seriale – ne atsitiktinis. Kiek užtruktų D. Mertino gydymasis, tiek jo herojus galėtų negrįžti iš Norvegijos. Daugiau negu dešimtmetį su kraujo vėžiu kovojantis D. Mertinas visada laukdavo „Giminių” tęsinio. Aktorius yra kalbėjęs su nuoskauda, kad dėl onkologinės ligos ištisus mėnesius negaudavęs jokio darbo pasiūlymo ar naujo vaidmens: „Lyg ir reikalingas būtum, bet, va, sergi vėžiu.”
„Kitiems žmonėms piktybinio auglio padeda atsikratyti chirurgai, bet sergant kraujo vėžiu įmanoma šiek tiek jį apmarinti. Negali būti įsitikinęs, kad ateityje jis nepasikartos. Tiktai kai pamatai, kad kraujo tyrimai neblogi, užauga sparnai. Įsižiebia viltis, kad vėžys nugalėtas. Tačiau būna ir kitaip – supranti, kad liga pamažu grįžta”, – pernai sakė D. Mertinas. 2009-aisiais, praėjus šešeriems metams nuo diagnozės pradžios, aktorius vėl stojo į kovą su limfoma. Po atkryčio jam buvo taikoma autologinė kaulų čiulpų transplantacija. D. Mertinas, įsiliejęs į pacientų bendriją „Kraujas”, kuri vienija onkohematologinėmis ligomis sergančius žmones, patardavo ir kitiems, kaip neprarasti vilties pasveikti. Jis daug prisidėjo prie to, kad kraujo vėžys būtų gydomas šiuolaikiniais vaistais. Nors pykinimas, vėmimas, silpnumas – dažni tokių ligonių palydovai, D. Mertinas niekada nepuolė į neviltį ir iš paskutiniųjų bandė išsaugoti optimizmą. Menininkas tikino, kad labai svarbi yra šeimos ir artimųjų psichologinė parama. „Reikia mokėti valdyti blogas mintis, siekti, kad vidinė būsena neišmuštų iš vėžių. Žmogus turi surasti pusiausvyrą, kad galėtų užsimiršti, toliau gyventi ir dirbti, kad nekamuotų savęs slogiomis mintimis”, – yra kalbėjęs D. Mertinas. Limfoma – viena dažniausių kraujo vėžio formų, dar vadinama limfmazgių vėžiu. Kasmet Lietuvoje nustatomi keli šimtai naujų limfomos atvejų. Ši liga kerta tiek vaikams, tiek darbingo ar senyvo amžiaus žmonėms. Susirgęs limfoma jaunas žmogus nėra pasmerktas mirčiai – iki 90 procentų pacientų pasveiksta. Bet dėl piktybinių ląstelių agresyvumo ligonis gali netekti jėgų net per kelias savaites. Gydant nuo šios ligos gali būti taikoma chemoterapija, biologinis gydymas, kai skiriama priešnavikinė imunoterapija, autologinė kaulų čiulpų transplantacija. Po skaudžios žinios buvo išplatintas toks pranešimas:
„Šiandien, gegužės 4d., po ilgų metų kovos su vėžiu, pasaulį paliko mylimas vyras, tėtis, senelis Dalius. Ligai atsinaujinus paskutiniais metais Dalius išgyveno ilgą gydymo procesą, kurio metu buvo taikyti visi galimi gydymo būdai, deja, nepadėję pasveikti. Dėkojame Santariškių klinikų gydytojams ir visam personalui už atsidavimą ir pagalbą Daliaus kovoje su liga. Atsisveikinimas su velioniu vyks 6 d., nuo 12. val. laidojimo namuose Nutrūkusi Styga, Vilniuje. Urna su velionio palaikais išnešama 6 d., 17 val. Švento Juozapo koplyčioje, Pilaitėje, nuo 18 val. bus laikomos mišios. Vėliau, šeimos rate, laidotuvės vyks Nidoje. Visus, norinčius pagerbti Daliaus atminimą, prašome nenešti gėlių, o aukoti į šarvojimo salėje pastatytą aukų dėžutę. Visi suaukoti pinigai bus skirti Onkohematologinių ligonių bendrijai (OHLB) „Kraujas”, su kuria draugavo ir Dalius. Visos šeimos vardu šiuo laikotarpiu prašome ramybės ir supratimo”.

Šaltinis: lrytas.lt

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas