Apykojė – nepastebima priemonė nuteistųjų stebėjimui

Lygtinai iš įkalinimo įstaigos paleistų nuteistųjų kasdienė veikla vis dažniau prižiūrima stebint nuteistojo migraciją kompiuterio ekrane. Šią galimybę užtikrina ant kojos dedama apykojė, šiek tiek primenanti modernų aksesuarą.

Lietuvoje vis plačiau taikomas elektroninis nuteistųjų stebėjimas sumažina nuteistųjų skaičių įkalinimo įstaigose, taupo valstybės lėšas. Tačiau svarbiausi yra ne finansiniai, o socialiniai apykojų panaudojimo aspektai. Ši alternatyva įkalinimui padeda nuteistiesiems greičiau ir geriau integruotis į visuomenę, nes bausmė baigiama atlikti būnant šeimoje, gerai pažįstamoje artimoje aplinkoje. Tad adaptuotis prie gyvenimo laisvėje pavyksta daug greičiau, ir patiriama mažiau streso.
„Elektroninis monitoringas yra svarbus žingsnis modernizuojant bausmių vykdymo sistemą. Tai svarbių permainų pradžia – probacijos pareigūnai deda pastangas, kad sistema funkcionuotų sklandžiai, be trikdžių” – pastebėjo teisingumo ministrė Milda Vainiutė.
Reikalavimai – individualūs
Apykojė individualiai suprogramuojama kiekvienam nuteistajam: užfiksuojamos gyvenamosios vietos koordinatės, nustatomos vietos, kuriose nevalia lankytis (jeigu tokių esama), pavyzdžiui, konkretus objektas, rajonas arba teritorijos dalis. Jei nuteistasis pernelyg priartėja prie draudžiamos teritorijos, apykojė pradeda vibruoti, taip duodama signalą, jog reikėtų iš tos vietos pasišalinti.
Jeigu nuteistasis pažeidimą daro sąmoningai ir ignoruoja apykojės signalus, elektroninio stebėjimo sistema gauna įspėjimą ir, priklausomai nuo situacijos rimtumo, pareigūnai susisiekia su nuteistuoju arba nedelsdami vyksta į pažeidimo vietą. Apykojė taip pat ima vibruoti, jeigu nuteistasis bando apykoję nusiimti ar kitaip mechaniškai paveikti. Jei nuteistasis piktybiškai pažeidinėja nustatytus apribojimus ir draudimus, jis grąžinamas atgal į įkalinimo įstaigą.
„Pažeidimų fiksuojame nedaug: nuteistieji žino, kad individualiai sudarytos dienotvarkės turi būti paisoma, ir stengiasi nenusižengti,” – sakė Kauno probacijos skyriaus vyriausiasis specialistas Giedrius Ramanauskas. Nuteistųjų migracija Kaune įsikūrusiame Elektroninio stebėjimo centre stebima visą parą, tad, esant poreikiui, reaguojama operatyviai.
Per daugiau nei pusmetį apykojų eksploatacijos visoje Lietuvoje buvo stebima virš 400 nuteistųjų.
Ilgalaikė atsiperkanti investicija
Apykojų efektyvumą patvirtina ir kitų šalių patirtis: pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje apykojės taip pasiteisino, kad šiandien investuojama į itin modernias, ne tik nuteistojo buvimo vietą fiksuojančius, bet ir alkoholio kiekį kraujyje matuojančius apykojų modelius.
Atlikti bandymai patvirtina, kad apykojės yra atsparios temperatūros pokyčiams, bet kokiems mėginimams jas atrakinti, sudaužyti ar kaip kitaip jas paveikti.
Lietuvoje šiuo metu yra 125 apykojės ir įranga, būtina elektroniniam stebėjimui. Įsigytos įrangos su globalaus pozicionavimo sistema (GPS), kuri leidžia nuteistąjį stebėti visos Lietuvos teritorijoje, kaina siekia 550 tūkstančių eurų. Stebėjimo įranga įsigyta Norvegijos finansinio mechanizmo programos „Pataisos, įskaitant bausmes be įkalinimo” lėšomis. Nors pradinės investicijos – nemažos, skaičiuojama, jog ši sistema leis valstybei sutapyti net keletą kartų, lyginant su išlaidomis, kurios patiriamos laikant nuteistuosius įkalinimo įstaigoje.

Teisingumo ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas