Gavęs paramą, verslininkas įgyvendino svajonę sveikai maitinti vaikus

Užsimerkę ir pagalvoję apie močiutės sodą rytmetį, turbūt net užuosti galėtumėte kvepiantį, sultingą rasa pasidengusį raudonskruostį obuolį, kurio skonio neatkartos jokie nublizginti, pesticidais nupurkšti atvežtiniai vaisiai. Kiekvienas norime maitintis sveikai ir tokį maistą patiekti savo šeimai, tad ūkininkams tenka nemenkai pasistengti, norint išlikti konkurencingiems ir nenuleisti produkcijos kokybės kartelės. Verslininkas iš Pasvalio rajono Arvydas Paškevičius žengė dar toliau – pasinaudojęs parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programą (KPP), sveikos gyvensenos įpročius diegia Lietuvos darželiuose ir mokyklose.

Prie „Vaisiai mokykloms” iniciatyvos prisijungė dėl gautos paramos

Visuomenės sveikatos biuro duomenimis, vaikų sveikatos būklė kasmet vis prastėja – dažniausiai mokyklinio amžiaus vaikus kamuoja regos, skeleto-raumens sistemos, kraujotakos ir kvėpavimo bei virškinimo sistemos sutrikimai. Specialistų nuomone, būtent pastarojo sutrikimo lengviausia išvengti – tereikia subalansuoti mitybą ir ugdyti vaikui tinkamus valgymo įpročius.
Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojama vaisių ir daržovių dienos norma vienam asmeniui yra 400 g, tačiau dauguma vaikų vaisių ir daržovių vartoja mažiau. Taip atsirado vaisių vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose programa „Vaisiai mokykloms”, kuri siekia paskatinti vaikus vertinti vaisius ir daržoves bei pripratinti jų vartoti ir ateityje. Lietuvoje tokia programa pradėta įgyvendinti 2009 m., o viena iš jos dalyvių – ir A. Paškevičiaus bendrovė, gavusi KPP paramą ir ugdymo įstaigoms tiekianti sveikus, chemikalais neapdorotus, pačių užaugintus lietuviškus obuolius.
Verslininką džiugina tai, kad siekdamas auginti kokybiškus vaisius, gavo palaikymą iš Žemės ūkio ministerijos, kuri kartu su ES ūkininkams, priklausantiems produktų kokybės sistemoms, skiria finansinę paramą. Pagal KPP priemonę „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos” suteikiama parama už dalyvavimą vienoje iš trijų kokybės sistemų: ekologiškų produktų gamybos sistemoje, ES pripažintų produktų kokybės sistemoje, nacionalinėje žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemoje. Finansavimas ūkininkams skiriamas 5 metus, tad per visą laikotarpį galima gauti iki 15 tūkst. eurų.
Anot A. Paškevičiaus, nacionalinė žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistema padėjo įgyvendinti svajonę – obuolius tiekti darželinukams ir mokyklinukams: „Norint obuolius tiekti vaikams, t. y. dalyvauti programoje „Vaisiai mokykloms”, reikia būti arba ekologinių produktų augintoju, arba priklausyti nacionalinei žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemai. Visos mūsų sode naudojamos technologijos – purškimo nuo kenkėjų, tręšimo – atitinka nacionalinės žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos reikalavimus, todėl obuoliai yra sveikesni, geresni, kokybiškesni, nei auginti įprastame sode, – sakė A. Paškevičius. – Jau penkerius metus dalyvaujame šiame projekte ir tiekiame obuolius firmoms, kurios platina juos mokyklose, tad „Aukštikalnių sodų” vaisiais skanauja maždaug 30 proc. Lietuvos mokyklų. Vaikai yra tie, kuriems labiausiai reikia sveiko ir kokybiško maisto, tad visi kartu galime kurti sveiką, saugią ir mąstančią kartą.”

„Aukštikalnių sodų” verslas sukuria papildomų darbo vietų

KPP parama padeda ne tik gerinant Lietuvos vaikų mitybą, bet ir sukuriant papildomų darbo vietų. Nacionalinei žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemai priklausanti A. Paškevičiaus UAB „Aukštikalnių sodai” – tai 200 hektarų obelimis apsodintas žemės plotas, kuriame sezono metu obuolius skina net 150 žmonių – maždaug tiek pagalbos dažniausiai prireikia Pasvalio rajone įsikūrusiam verslininkui.
Obuolių skynėjomis dažniausiai dirbti nori moterys, kai kurioms iš jų – tai vienintelė proga užsidirbti, tačiau yra ir tokių, kurios į sodus atvyksta papildomo uždarbio. A. Paškevičius sako, kad per porą savaičių galima priskinti tiek, kad kišenė pasipildytų ir keliais šimtais eurų, tad kaimo gyventojams toks uždarbis – nemenka paspirtis. „Ūkyje nuolat dirba 23 darbuotojai, o sezono metu obelims genėti ir vaisiams skinti prireikia kur kas daugiau pagalbos. Per dieną žmogus priskina maždaug toną obuolių, geriausieji keliauja į konteinerius ir vėliau – į didžiausias šalies parduotuves, prastesni surenkami vėliau ir iš jų spaudžiamos sultys”, – sakė A. Paškevičius.

Kviečiama sekti gražiu pavyzdžiu

Pirmą kartą dalyvaujantys maisto produktų kokybės sistemose ir šiais metais gali teikti paraiškas paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonę „Žemės ūkio ir maisto produktų kokybės sistemos” gauti.
Pirmasis paraiškų pagal šią priemonę teikimo etapas prasidėjo balandžio 3 d. ir tęsis iki birželio 30 d. Parama gali būti skirta kompensuoti su dalyvavimu kokybės sistemoje susijusioms papildomoms išlaidoms: kokybiškų žemės ūkio ir maisto produktų sertifikavimui ir kontrolei, produktų etiketėms, pakuotės dizainui sukurti ir įsigyti, informacinei medžiagai apie tiekiamų rinkai produktų ypatybes maketuoti ir spausdinti, taip pat metiniams įnašams už dalyvavimą remiamoje kokybės sistemoje padengti (gali būti aktualu: maketavimo paslaugos).

Žemės ūkio ministerijos inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas