„Rožinio kaspino“ autobusėliuose pasitikrino 100 tūkstančių moterų

700 apvažiuotų Lietuvos miesto ir kaimo gyvenviečių, 100 tūkstančių patikrintų moterų, 1 000 tų, kurios namo po krūtų patikros grįžo nešdamos sunkią naštą – žinią, kad į krūtį galimai įsibrovė vėžys, ir viena moterų patikromis besirūpinusi gydytoja, kuri autobusėlyje pati sau atlikusi patikrą pamatė klasikinio vėžio ženklus. Šį spalį, simbolinį kovos su krūties vėžiu mėnesį, jau 14 metų gegužės–spalio mėnesiais po Lietuvą važinėjančiame „Rožinio kaspino” autobusėlyje buvo patikrinta šimtas tūkstantoji moteris.

„Kai atsirado „Nedelsk”, krūties vėžys dažnam asocijuodavosi tik su vienu dalyku – mirtimi, o kalbėti apie tai buvo tiesiog tabu. Statistiniai rodikliai tuo metu tiesiog gąsdino, o moterims ypač trūko žinių apie patikras ir profilaktiką, problemos masto suvokimo ir galimybių pasitikrinti, – prisiminė Agnė Zuokienė, projektų „Nedelsk” ir „Rožinio kaspino” autobusėlio iniciatorė. – Per 14 metų visi kartu pasiekėme gana įspūdingų rezultatų – mirties nuo krūties vėžio atvejų kasmet vis mažėja ir iš paskutinių vietų, lyginant su kitomis Europos šalimis, vis lipame aukštyn įrodydami, kad sėkmingai kovojame su pagrindiniu moterų priešu – krūties vėžiu.”
Valstybė pagal atrankinę mamografijos programą tyrimą finansuoja tik sulaukus 50 metų. Paradoksalu, tačiau iš 1 000 moterų, kurioms „Rožinio kaspino” autobusėlyje buvo aptikti vėžiniai dariniai, nemažai daliai 50-mečio laukti reikėtų ne vienerius metus. Viena iš jų – ir su autobusėliu keliaujanti gydytoja akušerė-ginekologė Aura Bartaškienė, kurią onkologinė liga užpuolė sulaukus vos 44-erių.
„Šiuo metu moterims nuo 50 iki 69 metų amžiaus mamografijos tyrimą kas dvejus metus, pagal atrankinę mamografijos programą, finansuoja valstybė, tačiau akivaizdu, kad to nepakanka. Jei tyrimą echoskopu moterims iki 50 metų finansuotų valstybė, situacija tikrai pasikeistų. Žinoma, galimybė pasitikrinti yra ir dabar, tačiau už profilaktiką turi susimokėti pati moteris. Būtent todėl „Rožinio kaspino” autobusėlis yra ypač reikalingas moterims ir važiuos jis tol, kol bus „Nedelsk” idėja tikinčių žmonių”, – sakė gydytoja.
„Rožinio kaspino” autobusėlis su gydytojų komanda kasmet aplanko tiek gyvenviečių, kad iš viso aplankytų vietovių skaičius jau perkopė 700 ribą. „Mūsų tikslas – kad kuo daugiau moterų gautų galimybę pasitikrinti savo sveikatą, todėl kiekvienais metais siekiame apsilankyti vis kituose miestuose ir miesteliuose, – sakė A. Zuokienė. – Moterys domisi krūties vėžio prevencija ir sveika gyvensena, atsineša net ant popierėlio susirašiusios visus rūpimus klausimus, tad tokia situacija ypač džiugina – moterys tampa vis sąmoningesnės ir ne tik pačios atvyksta pasitikrinti sveikatos, bet ir paskatina kartu atvykti sesę, draugę ar kolegę.”
Anot projekto iniciatorės, moterims ne tik atliekamos krūtų patikros, jas aktualiais klausimais konsultuoja vieni geriausių šalies specialistų, taip pat vykdoma papildoma švietėjiška veikla: skaitomos paskaitos apie ligos prevenciją, požymius, sveikos gyvensenos svarbą, rodomi edukaciniai filmai, moterys net mokomos pačios atlikti savityrą ir surasti navikus mokomuosiuose muliažuose.

„Nedelsk” inf.

Nėra pranešimų, kad būtų rodomas

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami video

Aktualijos

Featured

Ignalinos naujienos

Įvairenybės

Jaunimas

Kaimas